S-au strâns câteva camere video sau foto de care am scris:
Samsung U10 este cea mai ieftină metodă de a avea acces la filmări în rezoluţia Full HD sau 1920×1080 pixeli. Costă doar 299 lei (am verificat eu în weekendul trecut la Media Galaxy). Face şi fotografii cu ajutorul unui senzor CCD de 10 Megapixeli. Fotografiile şi clipurile sunt stocate pe un card SD având slot dedicat. Are acumulator încorporat şi o încărcaţi precum un telefon mobil. Un lucru pozitiv scăpându-mă de corvoada de a încărca acumulatori sau a achiziţiona baterii. Înţeleg că vine şi cu un zoom digital de 4x. Are 95 de grame ceea ce o face şi prin prisma dimensiunilor uşor de strecurat în buzunar.
Importantă este calitatea clipurilor şi a imaginilor. Înainte de a vă lasă cu o galerie foto dedicată, aş zice că sunt şi lucruri bune şi rele. Normal că preţul are implicaţii directe. Trebuiau să se limiteze în anumite părţi. S-a blocat de vreo două ori, nu a recunoscut un card microSD pus într-un adaptor SD, cu un card de 2 GB nu poţi filma mai mult de 15 minute, imagini în jur de 500. Displayul de 2 inch nu are cum să impresioneze, se vede că-i ieftin, dar rolul său nu este de a viziona clipurile făcute pe el ci de a vă ajuta în a vă etala calităţile de cameraman. Sub display se află trei butoane cu ajutorul cărora filmaţi, vizionaţi video şi foto de pe cardul SD, fotografiaţi. Nu mai daţi de celebrele rotiţe sau metode de selectare între moduri ca la alte aparate foto. Simplu şi eficient la U10. Sub cele trei butoane se află nişte taste de tip touch întâlnite de obicei la telefoanele mobile. Nu sunt ele prea precise, dar îşi îndeplinesc sarcina de a ajuta la navigarea prin meniu. Când redaţi un video se aude destul de tare datorită difuzorului de dimensiuni generoase amplasat deasupra senzorului camerei. Microfonul este la bază. Pe latera daţi de butonul de pornit sau oprit, slotul pentru cardul SD, jackul de conectare la încărcător, mufele pentru avi sunt protejate cu două capace de plastic spre a preîntâmpina pătrunderea prafului sau a diverselor impurităţi. Overall este o gadget bine închegat în stilul Samsung.
Pe de altă parte avem de-a face cu o cameră de exterior. În interior senzorul nu se adaptează ca şi luminozitate şi riscaţi să vă treziţi cu un negru de mai toată frumuseţea. Pe afară este în largul său şi beneficiaţi cu adevărat de rezoluţia full HD. Au ales formatul .mp4 ceea ce îi foarte ok neexperimentând precum Panasonic cu ale sale .mkv la cameră de care v-am scris mai sus.
Să trag o concluzie. Îşi face treaba, dar să nu vă aşteptaţi la minuni. De multe ori se înceţoşează fără motiv. Am vrut să filmez reviewul de la Galaxy Tab cu U10, dar s-a dovedit imposibil. La exterior uimeşte prin nivelul de detalii. Se adresează celor cu buget limitat şi chef de filmat în joacă. Nici la exterior nu se adaptează prea repede când mişti camera mai rapid, imaginea tremură devenind neclară.
Video şi fotografii făcute cu Samsung U10: