Diverse

Elon Musk are în derulare numeroase proiecte ambiţioase, însă cu siguranţă unul dintre cele mai provocatoare este Starlink. Prin Starlink se doreşte dezvoltarea unei reţele de comunicare prin satelit care să ofere internet de mare viteză tuturor oamenilor de pe această planetă. În acest moment puţin peste 57% din totalul de 7.9 miliarde de oameni au acces la internet. Pentru a reuşi acest lucru, SpaceX (compania din spatele proiectului) trebuie să lanseze un total de aproximativ 42.000 de sateliţi la o distanţă de 550 km faţă de Pământ.

Deoarece aceşti sateliţi vor orbita la o altitudine mult mai joasă decât sateliţii geostaţionari (aceştia se folosesc în prezent pentru comunicaţii), se vor putea oferi conexiuni cu latenţe mai mici şi viteze de transfer mai mari

Până în prezent SpaceX a lansat peste 1900 de sateliţi, iar ritmul lansărilor va creşte de la an la an. Chiar dacă SpaceX mai are mult de lucru, sateliţii existenţi deja pe orbită au început să creeze probleme.

Într-un document transmis de China către agenţia spaţială a ONU, aceasta s-a plâns că pe 1 iulie şi 21 octombrie 2021 la nivelul staţiei sale spaţiale au fost implementate manevre preventive pentru evitarea unor coliziuni cu sateliţi Starlink.

Se pare că în prezent există pe orbită peste 30.000 de sateliţi şi gunoaie spaţiale, iar numărul acestora va creşte periculos de mult în anii următori. Oamenii de ştiinţă au îndemnat guvernele din întreaga lume să facă schimb de informaţii pentru a se reduce riscul unor posibile coliziuni spaţiale cu efect catastrofal.

Sursa: reuters.com

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.