Retelistica

Memorandumul 5G semnat între România şi Statele Unite ale Americii în 2019 începe să îşi arate primele efecte, urmând ca din 2020 să vedem şi mai mult o atitudine ostilă Huawei.

Licitaţia 5G din ţara noastră urmează (teoretic) să aibă loc în prima parte a acestui an, însă la sfârşitul acestei săptămâni Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat presei că a sugerat guvernului să nu grăbească licitaţia, să mai aştepte puţin. Solicitarea preşedintelui vine la presiunea Statelor Unite ale Americii de a limita utilizarea tehnologiei Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G a României (în acest moment se pare că doar Huawei este capabilă să ofere echipamente complete la preţuri bune, ceilalţi posibili furnizori fiind încă la nivel de demo sau având preţuri cu peste 30% mai mari decât Huawei).

”Pe 5G nu există o politică agreată și consolidată, deci le-am recomandat să mai stea puțin. Există un singur provider în acest moment care poate implementa 5G, e Huawei. Ceilalți sunt aproape, dar nu avem o piață concurențială. Cine să vină, Huawei sau Huawei? Să nu ne aruncăm cu capul înainte, tehnologia 5G va schimba profund societatea, ea nu este reversibilă, nu e ca și cum îți schimbi telefonul. Un singur provider nu reprezintă o piață concurențială. Nu putem risca să luăm o decizie greșită pentru întreaga societate.”, a declarat Klaus Iohannis.

Guvernul României vrea să obţină din această licitaţie peste 2.5 miliarde de lei, însă aceasta trebuie să aibă loc cu respectarea memorandumului.

Sursa: g4media.ro

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.