Hardware

Programul Rabla pentru electrocasnice ediţia 2020 se lasă aşteptat, ultimele informaţii legate de acesta fiind menţionate în mediul online în urmă cu mai bine de o lună, atunci când Costel Alexe (Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor) anunţa lansarea în dezbatere publică a ghidului.

Ghidul trebuia să stea în consultare 30 de zile, urmând ca ulterior reprezentanţii Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) să vină cu mai multe detalii legate de procedura de lucru, data de start, retailerii acceptaţi în program etc.

În acest moment pe site-ul oficial AFM nu există niciun fel de informaţie despre programul Rabla pentru electrocasnice 2020, semn că lucrurile nu se mişcă cum ar trebui. De curând am purtat o discuţie cu cineva implicat în fenomen, iar ce am aflat este destul de relevant pentru lentoarea cu care se avansează.

Se pare că atât retailerii, cât şi curierii, solicită celor de la AFM amânarea acestui program pentru perioada ianuarie – februarie 2021. Motivele sunt următoarele:

  • în contextul pandemiei COVID-19 comenzile online au crescut foarte mult, iar perioada noiembrie (Black Friday) – decembrie (sărbătorile de iarnă) este oricum cea mai aglomerată din an, astfel că derularea acestui program cu ridicare de produse la schimb ar îngreuna extrem de mult situaţia (unii curieri chiar “se vaită” că nu ar putea duce la un nivel optim această încărcare cu echipele actuale);
  • se pare că există o problemă de comunicare tehnică între sistemul AFM şi cel al retailerilor. Ediţia de anul trecut a avut mari probleme de ordin organizatoric, AFM pierzând evidenţa multor rable recuperate de la români (acest aspect a îngreunat plăţile voucherelor către retaileri). Retailerii nu vor să mai repete astfel haosul din 2019 şi solicită AFM soluţii tehnice de remediere (acestea ar fi în lucru, însă nu vor putea fi funcţionale în următoarele 2-3 luni).

Presiunile puse de retaileri şi curieri sunt mari, AFM pare să accepte propunerea acestora (desfăşurarea programului în perioada ianuarie – februarie 2021), însă există un factor decizional care ar putea grăbi lucrurile: politicul. Cu alegerile din 6 decembrie ce bat la uşă, sunt şanse ca Guvernul să încerce respectarea programului iniţial şi forţarea derulării programului Rabla pentru electrocasnice în perioada noiembrie – decembrie 2020.

În acest moment situaţia este incertă, zilele următoare vor fi esenţiale pentru luarea unei decizii.