Senatul a fost camera decizională pe subiectul legii 5G, iar proiectul a primit votul final în plen.

A trecut prin Camera Deputaților în luna trecută fără să primească un amendament.

AUR a fost singurul partid politic ce a votat împotrivă. Ei au specificat că proiectul nu ar fi fost notificat către Comisia Europeană și nu respectă regulamentul comunitar în domeniu.

În Senat a primit o modificare, perioada de utilizare a tehnologiile neconforme a trecut de la 5 la 7 ani (probabil, a fost o cerință a Digi Mobil, Orange și Vodafone – aceștia au avut o întrevedere comună cu oficialitățile din Guvern și Parlament).

CSAT /Consiliul Suprem de Apărare al Țării a primit rol în aprobarea producătorilor ce oferă tehnologii, echipamente și programe software către furnizorii de comunicații.

Care sunt condițiile pe care o companie trebuie să le îndeplinească ca să primească aprobarea de a livra soluții 5G către furnizorii de telecomunicații din România?

  • nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
  • are o structură transparentă a acționariatului;
  • nu are un istoric de conduită corporativă neetică.

Este clar cine a fost vizat aici.

Huawei a reclamat România și Polonia la Comisia Europeană încă de la sfârșit de 2020 pentru că nu respectă legislația UE pe partea de 5G. Nu am idee dacă a sosit un răspuns pe această speță.

Ar fi fost bună o decizie care să fie aplicată la nivelul UE, spre a uniformiza tehnologiile și a trimite un semnal într-o direcție sau alta.

Sursa: Profit.ro

Categorii: retelistica
Tag-uri: 5GHuawei

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.