Serviciile 4G se pare că nu sunt foarte bine primite de europeni, lucru care obligă operatorii de telefonie mobilă să reducă preţurile acestor servicii cu până la 30% la unele categorii de abonamente.
Primul pas în acest sens a fost făcut de operatorul britanic Everything Everywhere care a redus în luna ianuarie a acestui an tarifele serviciilor 4G cu până la 30%. Acest trend a fost continuat şi de operatorul francez SFR care a scăzut preţul pachetelor 4G cu până la 25%. “Sectorul telecom din Europa este într-o perioadă de deflaţie. Veniturile pe utilizator nu au crescut niciodată pentru mai mult de două trimestre consecutive pe cele mai importante pieţe europene. 4G nu va schimba prea mult această situaţie” a declarat Benoit Maynard, analist pe telecomunicaţii la banca franceză Natixis.
Un inamic puternic al 4G-ului este chiar fratele său mai mic 3G-ul. Europenii nu sunt dispuşi să plătească mai mult pentru viteze mai mari de acces la internet, pentru că majoritatea utilizează internetul mobil pentru acţiuni simple, care nu necesită viteză foarte mare (ex: site-uri de socializare, presă, jocuri online etc.). “Este dificil pentru operatori să ceară mai mulţi bani pentru 4G în viitor, din moment ce astăzi serviciile 3G nu costă foarte mult” a afirmat Hames Crawshaw, analist la S&P Capital IQ, Londra.
Deşi viteza de acces la internet nu este un factor relevant când aleg un operator de telefonie mobilă, europenii sunt foarte exigenţi cu calitatea serviciilor oferite de aceştia, majoritatea arătându-se oricând dispuşi să părăsească o reţea în cazul în care nu sunt mulţumiţi de performanţele conexiunii la internet.
În România serviciile 4G sunt la început de drum şi nu putem vorbi încă de o creştere sau o descreştere a interesului pentru acestea. Momentan, servicii 4G sunt oferite doar de Vodafone şi Orange, dar şi acelea în anumite oraşe ale ţării.