uberX Software

Uber anunță inaugurarea în București a etapei pilot pentru platforma sa de ridesharing – uberX. Cu această ocazie, capitala României intră în rândul orașelor din regiune care oferă servicii inteligente de transport.

Platforma uberX conectează în timp real șoferii cu pasagerii. Astfel, șoferii înregistrați își vor putea valorifica mai bine mașinile, contribuind, în același timp, la îmbunătățirea mobilității urbane din București.

Aplicația Uber este disponibilă pentru dispozitivele ce rulează iOS și Android. Pasagerii trebuie doar să își descarce aplicația, să își creeze un cont și apoi, apăsând un singur buton, să pornească la drum. Prin acest software, utilizatorii pot vedea poza și numele șoferului, precum și numărul de înmatriculare al mașinii, înainte ca aceasta să ajungă.

Toți șoferii înregistrați pe platforma uberX au peste 21 de ani și un permis de conducere valid, nu au cazier și sunt proprietarii unei mașini asigurate conform legii. Fiecare dintre ei a fost verificat individual de Uber înainte de acceptarea înregistrării lor pe uberX.

Principalele motive pentru care uberX a ajuns la București:

– 1 milion de mașini din zona București – Ilfov sunt utilizate ineficient;

– media de ocupare a unei mașini este de 1.3 persoane;

– același număr de pasageri poate fi transportat cu numai un sfert dintre automobilele ce rulează acum în București;

– transportul public nu este întotdeauna cea mai bună soluție.

Principalele caracteristici ale platformei uberX:

– ridesharing-ul permite utilizarea mai eficientă a mașinilor și reprezintă o alternativă bună la metodele clasice de transport în comun;

– uberX folosește semnalul GPS de pe smartphone și te pune în legătură cu cel mai apropiat șofer. O mașină ajunge la tine în 5 minute și te va duce oriunde vei dori să mergi;

– costul călătoriei este trecut direct pe cardul de credit după fiecare deplasare. Ulterior, utilizatorii vor primi prin e-mail rezumatul călătoriei;

– la finalul călătoriei, fiecare individ va fi taxat automat cu aceeași sumă;

– la comanda unui Uber se poate vedea numărul de înmatriculare al mașinii, precum și numele și poza șoferului. Acesta a fost verificat de un angajat Uber, are cel puțin 21 de ani, nu are antecedente juridice și i-au fost verificate antecedentele rutiere;

– tarifele uberX sunt de 0.23 lei/minut, respectiv 1.39 lei/km.

Din ce am înțeles eu, uberX este un mix între transportul în comun și serviciile asigurate de un Taxi. Practic, împarți un Taxi cu mai mulți pasageri, cu care vei împărți și costul călătoriei.

Acest concept este deocamdată în stadiul pilot și rămâne să vedem dacă va prinde rădăcini și în țara noastră.

Categorii: software
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.