Diverse

Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, a anunţat lansarea unei noi facilităţi de verificare a identităţi beneficiarului real. Aceasta se numeşte Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB) şi este un mecanism de prevenire a fraudelor în rândul clienţilor care efectuează plăţi electronice, cât şi unul de reducere a tranzacţiilor eronate generate de introducerea greşită a benficiarului (în mod special a contului IBAN).

Momentan Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB) este într-o etapă pilot, iar băncile participante în această etapă sunt CEC Bank, ING Bank şi Libra Internet Bank. Din 2023 mai multe bănci se vor alătura acestui serviciu.

Serviciul Afişare Nume Beneficiar (SANB) este pus la dispoziţia băncilor pe bază de aderare şi este administrat de Asociația Română a Băncilor, ca serviciu adițional opțional la Schemele de transfer credit SEPA RON, în baza Convenției privind Schemele naționale de plăți și a mandatului dat de Banca Națională a României.

Conform Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020.

Transfond este şi compania care stă în spatele Serviciului de Plăţi Instant, cel care permite transferul aproape instant a unei sume de bani între două conturi, chiar dacă acestea sunt din bănci diferite (este necesar ca băncile să facă parte din acest program).