Retelistica

În februarie 2021 aflam că serviciul de internet Starlink a celor de la SpaceX ar putea ajunge în România din 2022. Iată cu lucrurile au evoluat conform planului, iar pe 2 martie Starlink a fost autorizat în ţara noastră.

Informaţia a fost confirmată oficial de către Sabin Sărmaş, preşedintele comisiei IT din Camera Deputaţilor:

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat și în România.

Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit.

Însuși Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranța unei națiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea rețelei de sateliți Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurile cibernetice ale rușilor și distrugerea infrastructurii de comunicații. Impactul acțiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât și social.

Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliți Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluție în domeniul telecomunicațiilor. Sigur, se așteaptă ca ITU să stabilească și reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelații satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu.

Chiar dacă România se află în topul țărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelației de sateliți a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiționali. Școlile sau instituțiile publice din cătunele izolate, comunitățile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii și în România.

Da, e adevărat că pentru țara noastră acest gen de servicii va fi, pentru început, scump pentru o parte semnificativă a populației, dar un cost nesemnificativ pentru conectarea unei școli la internet de mare viteză. Simplul fapt că de acum avem această opțiune este un pas major pentru trecerea la o nouă etapă: internetul pentru toți.

Beneficiile? Nenumărate.”

Momentan românii nu pot aplica pentru un abonament, însă acest lucru se va schimba în scurt timp. În Statele Unite ale Americii kitul pentru conectare la sateliţii Starlink costă 499 dolari, iar abonamentul standard lunar este de 99 dolari. Luna trecută Starlink a lansat şi un abonament Premium, unul ce promite viteze de internet mai ridicate şi asistenţă prioritară. Acesta va costa 499 dolari / lună şi va fi disponibil undeva din al doilea trimestru al acestui an.

Sursa: hotnews.ro

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.