În fiecare locuință există cel puțin un televizor. Ba mai mult, acesta a devenit piesa în jurul căreia se desfășoară întreaga activitate a familiei. Noile generații de televizoare inteligente îți accentuează buna dispoziție prin platforme noi de home cinema, precum Netflix sau Amazon Prime. Însă pentru a alege televizorul corect pentru obiceiurile tale, trebuie să analizezi înainte rezoluția, tehnologia display-iului, diagonala și alte criterii esențiale. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alegi un smart TV potrivit pentru casa ta.

Dimensiunea ecranului;

Este esențial să știi cât de mare trebuie să fie televizorul tău ca să se potrivească într-o anumită încăpere. În acest caz trebuie să ții cont de cât de mare este camera dar și de bugetul disponibil. De asemenea, trebuie să iei în calcul distanța dintre zona de relaxare și televizor. Nu există o formulă exactă după care să calculezi diagonala televizorului în funcție de distanța de la care privești ecranul, însă este evident că un ecran mare pe o distanță mică te va copleși și îți va obosi ochii.

Rezoluția;

La fel ca și în cazul unui laptop sau a unui smartphone, rezoluția ecranului se referă la numărul de pixeli. Cu cât sunt mai mulți, cu atât imaginea va fi mai clară. Însă aceasta trebuie să fie în acord deplin cu dimensiunea ecranului. Același număr de pixeli pe un ecran mai mare nu vor da aceeași claritate ca în cazul unui ecran mai mic. Televizoarele 4K sau ultra HD au rezoluție uluitoare. Acestea vin cu specificații de până la 3840 de pixeli. Însă poți găsi modele full HD și la o rezoluție mai mică, de 1080 de pixeli, care îți oferă aceeași claritate pe un ecran mai mic. Poți alege un televizor de la Emag cu tehnologia și rezoluția dorită, în funcție de buget.

Tehnologie;

Pentru că tot am vorbit despre tehnologie, pe piață sunt disponibile modele LED LCD cu care ești deja familiarizat și variante mai scumpe cu tehnologie OLED. Ambele tipuri de ecrane folosesc LED pentru iluminare, însă în mod diferit. LCD LED are o imagine mai clară decât ecranul OLED și oferă un control al luminii mai natural. Pe de altă parte, display-ul OLED are un contrast mai bun al imaginii, dar este și mai scump.

Tehnologia de optimizare a imaginii;

Marea majoritate a ecranelor au funcție HDR, care evidențiază detaliile și optimizează paleta cromatică. De asemenea, poți să fii atent la rata de refresh pe secundă a display-ului. De exemplu, la o rată de 60Hz, imaginea se resetează de 60 de ori pe secundă. Cu cât face refresh mai des, cu atât imaginea este mai clară.

Și nu în ultimul rând, ține cont de anul de apariție a smart TV-ului. Tehnologia avansează constant, iar un televizor mai nou îți va oferi întotdeauna o experiență mai bună.

Acest articol este susținut de eMAG. Conținutul său nu este redactat de către echipa Gadget.ro (cu excepția selecției de imagini). 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.