Sistem mesh Wi-Fi 6 Tenda Nova MX6 AX1800 – review

31/10/2021

Atât consumul de internet, cât și dispozitivele ce au nevoie de acces către rețeaua globală cresc în mod constant, așa că și soluțiile ce oferă acces către world wide web se diversifică și se adaptează cerințelor.

Tenda este un brand cu care ne-am întâlnit des pe aici, iar acum revin cu un review pentru un sistem mesh dintre cele performante. Tenda Nova MX6 AX1800 nu este tocmai de top, dar, așa cum vom descoperi împreună, este suficient de bun pentru majoritatea utilizatorilor.

Specificații pentru sistemul mesh Wi-Fi 6 Tenda Nova MX6 AX1800

  • Standarde wireless – IEEE802.11 a/b/g/n/ac/ax pentru trafic + IEEE802.11 k/v pentru comunicare între noduri;
  • Porturi – 3 x Gigabit Ethernet 10/100/1000 la fiecare nod mesh (WAN și LAN la nodul mesh principal, toate funcționează ca porturi LAN la celelalte noduri mesh);
  • Rată de transfer – până la 1.775 Mbps agregat, până la 1.201 pe 5 GHz ax și până la 574 Mbps pe 2.4 GHz ax;
  • Tip conexiune internet – PPPoE, Dynamic IP, Static IP, PPPoE(Russia), PPTP(Russia), L2TP(Russia);
  • Securitate wireless – WPA3-SAE/WPA2-PSK;
  • Tehnologii și funcții – Beam Forming, MU-MIMO, AP Steering, Band Steering, OFDMA, Support App and web management, Guest Network;
  • Dimensiuni satelit – 100 x 100 x 190 mm.

Design

Sistem mesh Wi-Fi 6 Tenda Nova MX6 AX1800

Am primit produsul în pachetul de retail. Cele trei noduri Tenda Nova MX6 AX1800 vin frumos așezate fiecare într-un locaș dedicat, iar într-o cutie separată găsim cele trei adaptoare de alimentare plus un cablu ethernet cu fir plat. Tot în pachet mai sunt și trei pliante cu diferite informații, dintre care unul cu rol de ghid de pornire rapidă.

Nodurile Tenda Nova MX6 AX1800 nu sunt tocmai banale ca design, dar nici nu atrag neapărat atenția asupra lor. Culoarea albă este cumva tipică pentru astfel de dispozitive, toate pe care le-am testat eu până acum venind în acestă nuanță.

Pe noduri se pot observa două linii ce pleacă de pe un colț, acolo unde este și LED-ul de status ce poate lumina în verde, galben și roșu, linii care traversează partea superioară pe diagonală și care se opresc pe colțul lateral opus celui de unde au plecat. Aici este o zonă perforată sub care vedem butonul Mesh, urmat de cel Reset, cele trei porturi LAN și mufa de alimentare.

Partea inferioară prezintă alte câteva perforații necesare aerisirii componentelor interioare, patru picioare de cauciuc moale ce asigură o aderență foarte bună pe orice fel de suprafață și un abțibild pe care sunt trecute informațiile de bază despre noduri.

Tenda Nova MX6 AX1800 se prezintă bine spre foarte bine la capitolul construcție și calitatea fabricației. Nu lasă impresia unui produs premium, dar nici nu-i poți găsi defecte evidente.

Instalare și utilizare

Fiecare capitol de analiză a procesului de instalare a unui produs Tenda începe la fel. Punerea în funcțiune și setările inițiale sunt joacă de copil. Nu ai nevoie de cunoștințe avansate spre a configura conexiunea la internet și a adăuga fiecare nod în rețea.

Tot ce ai de făcut este să instalezi aplicația compatibilă Tenda din magazinul Google Play sau din App Store dacă vrei să configurezi sistemul mesh de pe un dispozitiv mobil sau să folosești browser-ul pe un PC și să accesezi interfața la adresa tendawifi.com.

Eu am mers pe browser și totul a fost gata în mai puțin de 5 minute. Am parcurs pașii explicați și nu am avut nici cea mai mică problemă.

Aparte de ceea ce ai de făcut în interfață spre a pune totul la punct după preferințe, ca pași ”fizici” pe care trebuie să-i parcurgi, din nou, absolut nimic dificil. Alegi oricare dintre nodurile din cutie pe care vrei să-l propui ca principal, îl alimentezi și îl conectezi la cablul ethernet de la furnizorul de internet în portul WAN de pe nod. După ce ai configurat nodul principal ca pe un router trebuie doar să le adaugi pe celelate două ca noduri secundare. Pentru asta este nevoie doar să le alimentezi, să le așezi aproape de nodul principal și să apeși butonul Mesh pe fiecare, pe rând. În câteva zeci de secunde fiecare va fi adăugat în rețeaua mesh și apoi le poți amplasa acolo unde ai nevoie.

Spre a fi sigur că nodurile comunică optim între ele, ai ca ajutor LED-ul de status de pe fiecare nod. Atât timp cât acest LED este aprins în verde înseamnă că semnalul este puternic între ele. La galben este recomandat să duci nodurile secundare mai aproape de cel principal, iar la roșu este clar că distanșa dintre ele este prea mare.

Interfața de setări și configurare este și ea aerisită, simplu de parcurs și de înțeles, mai ales că setările de bază sunt separate de cele avansate.

Interfața de configurare Tenda Nova MX6 AX1800:

Mi-a plăcut că nodurile comunică între ele pe standarde Wi-Fi separate (IEEE802.11 k/v) față de cele clasice, în acest caz față de cele a/b/g/n/ac/ax.

La rețeaua creată de Tenda Nova MX6 AX1800 se pot conecta până la 160 de dispozitive simultan, în timp ce tehnologiile MU-MIMO și OFDMA se asigură că fiecare dintre acestea primește acces în mod eficient.

Totodată, mi-a plăcut că în total, pe cele 3 noduri, sunt disponibile 8 porturi LAN (2 pe cel principal, întrucât unul este cel WAN, și câte 3 pe cele secundare, care nu mai necesită existența unui port WAN, deci îl transformă automat într-unul LAN).

Despre partea de acoperire, în fișa de prezentare și pe ambalaj, Tenda Nova MX6 AX1800 anunță acoperire de până la 550 mp. Eu, după testele mele, spun că poate fi vorba și despre mai mult de atât. Este drept că testele le-am făcut în casa mea pe structură de lemn, deci una ce nu adaugă bariere serioase de beton. Am avut semnal maxim în toată curtea de aproape 400 mp și chiar mai departe de aceasta cu aproape 100 metri. În plus, semnalul este puternic atât pe rețeaua de 2.4 GHz, cât și pe cea de 5 GHz. Aș spune chiarr că nu am observat diferențe notabile de putere a semnalului.

Fiecare nod Tenda Nova MX6 AX1800 integrează câte 4 antene interne de 3 dBi fiecare, așadar este clar de ce avem semnal atât de puternic și bine distribuit.

Singurul lucru care mi s-a părut a fi un minus este că fiecare nod se încălzește simțitor în timpul folosirii. Niciunul nu a devenit cu adevărat fierbinte, dar este clar că temperatura din interior este ceva cam ridicată. 

În fine, nu știu ce ar mai fi de spus aici despre Tenda Nova MX6 AX1800. Probabil multe, dar pentru utilizatorii ce nu-și doresc să intrevină prea tare în setările avansate și care au nevoie de semnal puternic și stabil pe o suprafață întinsă, plus de viteze la standard Wi-Fi 6 (ax), cred că am oferit destule informații.

Preț

Sistem Wi-Fi mesh Tenda Nova MX6 AX1800 cu 3 sateliți – la momentul publicării review-ului nu l-am găsit listat în magazinele online și nici un am un preț recomandat de vânzare.

Concluzii

Sistem mesh Wi-Fi 6 Tenda Nova MX6 AX1800

Fără a avea în față un preț pentru a stabili dacă primim suficient pentru banii ceruți, este greu să tragem concluzii cu aevărat relevante despre Tenda Nova MX6 AX1800. Pot în schimb să las la final, ce de fiecare dată, cele mai importante plusuri și minusuri pentru sistemul mesh Wi-Fi 6 Tenda Nova MX6 AX1800:

PRO

  • instalare și configurare inițială extrem de simple;
  • acoperire excelentă cu semnal puternic Wi-Fi;
  • câte 3 porturi Gigabit LAN pe fiecare nod;
  • interfața de setări este intuitivă.

CONTRA

  • fiecare satelit se încălzește simțitor în timpul funcționării.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.