Situația Huawei pe partea de dezvoltare a 5G în Europa: semne bune din Franța, Germania, Austria, Italia și Suedia

29/06/2020

5G este tehnologia viitorului în materie de telecomunicații, iar Huawei se află printre companiile cele mai avansate. Sunt operatori ce au întreaga infrastructură de la Huawei (core și partea de RAN etc). Am și scris la un moment dat, este și cazul Vodafone România.

Știu că și Digi Mobil și Orange au tehnologia 4G și 5G de la Huawei, nu am informații legate de Telekom (operator ce încă nu a deschis serviciile 5G, față de ceilalți 3 jucători naționali). Pe de altă parte, Deutsche Telekom este cel mai mare client al Huawei în Europa. 

Sunt semne bune pentru Huawei în Franța, Germania, Austria, Italia și Suedia. Mai multe detalii pentru fiecare țară în parte găsiți în materialul de față. 

Germania

În partidul cancelarului Angela Merkel sunt voci ce spun că Huawei nu ar trebui interzis în a participa cu componente în rețeaua 5G. Urmează a a avea loc o întâlnire a Parlamentului German, la sfârșit de vară și început de toamnă, iar acolo se vor stabili regulile pentru rețeaua 5G. 

Germania nu s-a temut să spună că nu interzice Huawei, încă de prin noiembrie 2019 și a stârnit reacția de dezaprobare a SUA. Rămâne să vedem ce s-a discutat în spatele ușilor închise. Cea mai puternică economie europeană urmează a da tonul în cadrul Uniunii Europene, în funcție de decizia lor s-ar putea să vedem reacții similare și din partea altor puteri europene. 

Aparent, Germania lasă o porțită pentru Huawei, dar în septembrie vedem clar ce condiții sunt impuse etc. În câteva luni se schimbă multe lucruri la nivel geopolitic, să nu credeți că este o decizie luată în funcție de tehnologie etc. Bineînțeles, contează și tehnologia, dar mai degrabă în rol de corolar. 

Franța

Ministrul Economiei și Finanțelor din Franța a declarat că nu vor exclude Huawei din dezvoltarea rețelelor 5G. Știți că între Franța și Germania este o relație foarte bună și nu m-aș mira dacă Angela Merkel și Emmanuel Macron vor luat o decizie legată de Huawei și rețeaua 5G în tandem. 

Din câte am citit, Huawei are investiții serioase în Franța. Oficialii francezi declară că nu asta contează în procesul de selecție, dar vă dați seama că fiecare element ajunge a fi luat în calcul, de la cât de safe sunt tehnologiile încorporate și până la alte înțelegeri la nivel de guverne, între operatori și Huawei, prețul ce urmează a fi practicat etc. 

Italia

Și din Italia au fost voci din guvern ce au afirmat că nu sunt planuri în a scoate companiile chineze din procesul de dezvoltare a rețelei 5G naționale, inclusiv Huawei. 

Italieni au susținut că preferă să-și vadă interesul național într-o astfel de situație. Rămâne de văzut ce decizie vor lua pe mai departe, 5G-ul nu a fost o prioritate pentru Italia (una dintre țările lovite cel mai puternic de pandemia de covid-19). O opinie cumva în aceeași linie întâlnim și în Suedia

Este o decizie politică, dar cred că vor încerca să se alinieze cu Franța și Germania. Cred că la un moment dat va fi o decizie luată la nivel de organism de reglementare din Uniunea Europeană. 

Ar fi excelentă să apară o agenție care să testeze și certifice echipamente la nivel hardware și software spre a dovedi sau a scoate acuzațiile legate de spionaj etc. 

Este și ceea ce a cerut cancelarul Austriei, o decizie luată la nivelul UE. O decizie pe care țările din Uniunea Europeană să o accepte ca recomandare și de ce nu, să o pună în practică. 

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.