Luna mai 2024 va rămâne în mintea mea drept una în care am avut plăcerea de a testa două televizoare de excepție. Cu siguranță cele mai bune televizoare pe care le-am văzut extensiv la lucru până la această dată. Sincer, cred că le-aș putea pune fără probleme pe ambele pe primul loc în preferințele mele de până acum, cu mențiunea că alegerea între cele două se poate face strict din 2 – 3 considerente mai mult personale, subiective. 

Seria S95D este cea de top pe zona OLED de la Samsung, iar asta se vede din primele momente. În fine, vă povestesc despre asta la momentul potrivit, mai întâi să vedem care sunt cele mai importante caracteristici tehnice.

Specificații pentru televizorul Samsung OLED 65S95D

Date tehnice

Smart TV
Samsung OLED 65S95D
EcranOLED Glare Free (mat, antireflexiv), diagonală 65 inch / 163 cm, rezoluție 4K Ultra HD 3840 x 2160 pixeli, aspect 16:9, rată de refresh nativă de 100Hz (cu până la 144Hz prin Motion Xcelerator)
Sistem de operareTizen OS
Tehnologii imagineProcesor imagine NQ4 AI Gen2, OLED HDR Pro, HDR 10+, HLG (Hybrid Log Gamma), Ultra Viewing Angle, Perceptional Color Mapping, Real Depth Enhancer, Motion Xcelerator 144Hz, 4K AI Upscaling, Dynamic Black EQ, Filmmaker Mode, Multi-View, Ambient Mode+, Auto Game Mode, Game Motion Plus, FreeSync Premium Pro
AccesoriiTelecomandă smart cu acumulator și panou solar integrate, stand, Slim One Connect Box, 2 x cablu One Connect (lung și scurt), cablu alimentare, manual utilizare, certificat garanție etc
Clasă eficiență energeticăF
Consum de energie100W (tipic)
440W (maxim)
ConectivitateWi-Fi 5 dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, 4 x HDMI (suport 4K 144Hz, Anynet+, HDMI-CEC), 3 x USB-A, 1 x USB-C, 1 x slot CI, 1 x Ethernet LAN RJ-45, 1 x ieșire digitală audio, 3 x intrare RF (antenă / cablu / satelit)
Sunet70W, 4.2.2 canale, Dolby Atmos, Dolby Digital Plus, Q-Symphony, Object Tracking Sound (OTS+), Adaptive Sound, Active Voice Amplifier
Greutate18.9 kg fără stand
29 kg cu stand
Dimensiuni1443.5 x 829.4 x 11.0 mm fără stand
1443.5 x 894.4 x 267.9 mm cu stand

Review video

Pachet, design și construcție

Smart TV Samsung OLED 65S95D

🔺Deși eu l-am așezat pe standul său, din motive de test, cu doar 1.1 cm grosime acest televizorul ar arăta senzațional montat pe perete, cu un suport cât mai subțire.

Exemplarul de test mi-a fost livrat și montat de către două persoane însărcinate de Samsung România să facă asta. Televizorul a venit în cutia de retail, iar eu am oprit doar ceea ce era înăuntru, nu și ambalajul. Accesoriile care erau în pachet sunt cele din imaginea de mai jos, cu mențiunea că și standul format din două elemente separate a fost în interiorul cutiei, dar nu este prins în fotografie.

Așadar, în cutie vei găsi cele două elemente ale standului, cu șuruburile necesare fixării pe tv, modulul One Connect Box, telecomanda cu încărcare solară, două cabluri One Connect (doar cel scurt în poza de mai sus, cel lung era în televizor), cablu de alimentare pentru One Connect Box, două mici elemente din plastic care recunosc că nu știu exact pentru ce sunt (este posibil să fie pentru montarea unei camere de tip web pe partea superioară a televizorului), manual de utilizare, certificat de garanție și alte pliante cu diferite informații.

Samsung OLED 65S95D te lovește din prima cu designul său, ca să folosesc o expresie mai plastică. Mi-am tot exprimat uimirea vis-a-vis de grosimea ultimelor televizoare testate și acum ce să mai zic?! Cu doar puțin peste 1 centimetru, acest Samsung a bătut toate recordurile. Și când spun puțin peste 1 centimetru este valabil pe toată suprafața televizorului.

Impresionat, de-a dreptul impresionant unde s-a ajuns. Iar asta este posibil la Samsung OLED 65S95D strict grație stației de conectivitate, modulului numit One Connect Box, care și el este acum de tip Slim. Nu mai este acel „aparat” masiv, ci vorbim despre un fel de modem, care deși încă destul de mare pe lungime și lățime, măcar este acum subțire, având doar circa 3.5 cm înălțime.

Revenind la televizor și la designul său, vedem că din față se prezintă cu margini foarte înguste pe toate cele 4 laturi, doar cea de jos este o idee mai lată, dar nu cu mult. Spatele nu a fost uitat de designeri, care au împins spre minimalism totul, cu toate că avem un model cu linii verticale prezent pe aproape toată aria. Cele 8 difuzoare grupate câte 4 rup toate aceste linii drepte.

În fine, nu sunt prea multe de spus despre designul unui televizor, așa cum apreciez mereu. Totuși, la acest Samsung OLED 65S95D trebuie să mai spun încă o dată că este uluitor de subțire!

În rest, construcție căreia nu-i pot reproșa prea multe. Aș spune poate doar că standul, deși foarte, foarte solid (are peste 10 kg greutate doar el), nu reușește să genereze o stabilitate exemplară televizorului. Nu înseamnă că televizorul se va mișca de unul singur, doar că inclusiv la atingeri fine se produce cam mult balans, însă doar pe înclinare față / spate, nu și pe orizontală / diagonală, să zic așa. Repet, nu este nimic grav dacă ai așezat televizorul undeva unde este foarte puțin probabil ca cineva să-l poată mișca mai serios, dar trebuia precizat. În plus, cred că cei mai mulți dintre clienți vor alege să monteze acest televizor pe perete și bine ar face să ia această decizie, mai ales dacă vor folosi un suport cât mai slim.

Închei cu calitatea de fabricație, care este bună. Nu am găsit absolut nimic în neregulă, însă nici nu pot spune că ceva iese neapărat în evidență, ca materiale ori finisaje. Totul mai mult decât ok, specific unui televizor dintr-o gamă de top a unui producător precum Samsung.

Ecran

Smart TV Samsung OLED 65S95D

🔺Televizorul arată chiar tot ce poate cu conținut nativ HDR compatibil, însă orice scenă este evident optimizată, îmbunătățită prin tehnologiile AI care își fac excelent treaba.

Dacă despre cât de subțire este Samsung OLED 65S95D am ținut să fac ceva exclamări, atunci cum o să mă mai exprim când vine vorba despre ecran? Fiindcă nu-i vorba doar despre imagine, ci chiar despre ecran, despre panoul OLED cu tehnologie Quantum Dot, unul cum nu am mai văzut până acum. Bine, am mai văzut, dar tot despre Samsung OLED S95D era vorba, atunci când l-am admirat în premieră.

Ei bine, acest panou este în primul rând mat, antireflexiv, căci asta vezi încă de dinainte să pornești televizorul. Deci nu vezi decât un ecran negru oprit și tot te minunezi. De ce? Fiindcă efectiv nu prea reflectă nimic din jurul său. Am mai prezentat așa ceva și când am testat Samsung The Frame, dar parcă acum este și mai grozav, fiindcă avem un OLED, adică ecrane pe care le știam de ani și ani de zile că reflectă cam cel mai tare mediul ambiant. Iar acum să văd la Samsung OLED 65S95D că cele două ferestre din living, care sunt fix opus televizorului, abia dacă le pot percepe în ecranul stins, mi se pare de necrezut:

Iar după ce pornești televizorul, chiar că nu prea mai apare nimic dimprejur. Cum se face asta nu prea mă interesează ca tehnologie. Deși m-am informat, nu cred că are rost să copiez pe aici paragrafe de pe site-urile de unde m-am documentat. Ce trebuie reținut și ceea ce iată repet, este că panoul lui Samsung OLED 65S95D abia dacă reflectă și acele lumini foarte puternice care ajung perpendicular sau la orice alt unghi pe ecran. Pentru mine, care, așa cum am spus, am televizorul așezat opus de două ferestre care dau spre Sud, este deosebit de important să nu văd reflexii. Iar Samsung OLED 65S95D parcă „înghite” orice lumină ajunge spre ecran, cumva ca o gaură neagră, ca să fac o comparație total forțată.

Dar, ce să vezi?! Acesta nici măcar nu este cel mai important atu al televizorului Samsung OLED 65S95D când vine vorba despre imagine. Nu, fiindcă apoi te „lovește” o luminozitate maximă cum nu credeai posibilă la un OLED acum 2 – 3 ani, aș spune eu nici în 2023 nu prea se ajungea nici la 60% din ceea ce văd că poate acest Samsung OLED 65S95D. De fapt, se pare că este vorba despre o creștere uriașă între generații, pe conținut HDR. Adică, noua tehnologie OLED HDR Pro ar putea susține, în anumite condiții, o luminozitate cu până la 70% mai ridicată decât ceea ce se putea prin OLED HDR+, de anul trecut. 

Din testele mele, cu conținut HDR nativ, pe o mică suprafață de ecran și doar pentru scurte momente, Samsung OLED 65S95D poate trece de 1600 niți. Atât am măsurat eu și mi s-a părut prea mult, așa că am mai căutat și alte recenzii. Ei bine, în unele teste, Samsung OLED S95D a trecut puțin și peste 1800 niți, din nou în anumite condiții.

Este adevărat că pe tot panoul, tot cu conținut HDR, dar nu în peak, luminozitatea maximă poate fi susținută constant la circa 300, 300 și ceva de cd/mp, dar tot este foarte bine pentru un panou cu diode organice. 

Cert este că nu ai cum să nu fii uimit de cât de luminos este acest ecran OLED. Nu ai cum! Mai ales cu conținut HDR de calitate.

Dacă vorbim despre contrast, el este uriaș, este infinit, dar o idee, doar o idee se pierde puțin din acel negru perfect când în cameră este multă lumină ambientală. Panoul mat, care nu reflectă deloc lumina dimprejur, trebuie să facă ceva cu ea, nu? Și atunci pe zonele complet negre nu mai vezi acel negru absolut. Dar, atenție! Oricum este un negru la care un panou IPS, VA, cu iluminare mini-LED sau de orice alt fel (în afară de micro-LED) nici nu poate visa. Mai mult, pe orice alt televizor abia dacă ai mai putea observa ceva în aceleași condiții, deci faptul că la Samsung OLED 65S95D scade doar o idee contrastul nu reprezintă nici pe departe un mare minus. Doar că trebuia precizat, zic eu.

Întrebarea se pune astfel: ai sacrifica foarte, doar foarte puțin din contrast pentru o imagine în care nu se reflectă mai nimic din jurul televizorului? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci nu ai de ce să-ți faci griji dacă alegi un Samsung OLED 65S95D.

Culorile? Ce să mai, cum le știm de ani și ani de la Samsung, adică extrem de vii, de saturate. Este adevărat că pe modul Dinamic sunt de-a dreptul deranjante (pentru mine, cel puțin), dar ideea este că pe Standard, pe Film ori pe Filmmaker, ai parte de nuanțe cum nu se poate mai plăcute. La filme este evident că trebuie să comuți pe Film sau pe Filmmaker și primești o imagine ca de cinema.

Și mai este un mod pe care îl poți activa, adică unul separat, care le anulează pe cele predefinite (Dinamic, Standard, Eco, Film, Filmmaker). Este vorba despre activarea Intelligent Mode, care propune apoi doar două moduri de imagine: Optimizat și Confortul Ochilor. Pe primul dintre ele observi cum nu se poate mai evident cu lucrează algoritmii AI spre a adapta imaginea, spre a îmbunătăți toate aspectele în funcție de conținutul afișat.

Inițial, mi s-a părut că Intelligent Mode se străduiește cam prea mult, dar i-am dat o șansă. Și bine am făcut, întrucât modul acesta chiar învață continuu și după 2 – 3 zile am văzut diferențele. Procesorul de imagine NQ4 AI Gen2 și toți algoritmii AI din spatele lui lucrează din ce în ce mai bine și apoi m-am trezit că mai activez modul Film sau Filmmaker doar seara, când aveam câteva zeci de minute să mă uit la un film. În rest, pentru sport, emisiuni de orice fel, pentru muzică sau orice altceva, Intelligent Mode de pe Samsung OLED 65S95D face o treabă extraordinar de bună.

Oricum, cel mai bine arată conținutul nativ HDR, acolo demonstrează tot ce poate acest televizor. Numai că, Samsung se încăpățânează să nu ofere suport pentru Dolby Vision HDR, iar asta este oarecum de neînțeles, fiind mult astfel de conținut disponibil. Păcat!

Upscaling de la conținut TV HD la 4K se realizează incredibil de bine. Știam cât de bine stă Samsung din trecut la așa ceva (din partea mea cel mai bine), iar aici nu doar mi-a fost confirmată această părere, ci a fost întărită.

Scenele cu mișcări foarte rapide în cadru, cu upscaling activ, mai aduc uneori, dar foarte rar și doar în situații puternic contrastante, ceva artefacte în jurul subiectului aflat în mișcare. Dar nu este deloc o regulă, ba chiar se întâmplă destul de rar. Dacă ai conținut nativ 4K, deci fără upscaling activ, atunci nu apar niciun fel de probleme.

Trebuie să spun că Samsung OLED 65S95D este excelent și pentru partea de gaming. Când am conectat laptopul la televizor s-a activat automat modul dedicat de gaming, care aduce numeroase opțiuni pentru astfel de activități:

Dar, foarte important este că poți avea până la 144Hz rată de refresh inclusiv pe 4K (ce poate duce așa ceva în jocuri AAA grele încă nu știu…). Oricum, experiența de gaming alături de Samsung OLED 65S95D este desăvârșită, din nou spun că este unul dintre cele mai bune televizoare pe care le-am testat până acum.

De fapt, cam aceasta ar fi concluzia acestui capitol, pe care de fapt am cam expus-o încă din introducere. Samsung OLED 65S95D este top la acest moment, cu siguranță un televizor care te va impresiona pe partea de imagine.

Sunet

Smart TV Samsung OLED 65S95D

🔺Cele opt difuzoare integrate de 65S95D reușesc să reproducă un sunet mai bun decât mă așteptam de la un televizor gors de doar 1.1 cm.

Deși văzusem cele 8 difuzoare pe spatele televizorului încă de la montaj și știam că sunetul este de tip 4.2.2, nu aveam mari așteptări pe această direcție. Cu o grosime de un pic peste 1 cm, Samsung OLED 65S95D nu avea cum să emită un sunet măcar decent. Uite că m-am înșelat. Acum, nu înseamnă că avem un bass grav, adânc, nicidecum. Doar că sunt prezente și ceva frecvențe joase, cel puțin pentru voci bărbătești baritonale (în filme, voiceover la documentare, comentatori sport, invitați diferite emisiuni, reclame etc) totul este ok. Numai că nu vei avea parte de ceva dramatic în filme de acțiune, în muzică nici atât. Da, mediile și înaltele sunt bune, foarte bune, dar sunetul de la un televizor de 1 cm grosime nu poate fi perfect. Este bun, mult mai bun decât mă așteptam, dar chiar și așa poți găsi un soundbar de câteva sute de lei care îl poate întrece.

Așa că recomandarea mea, pe care o fac extrem de des la televizoare, mai ales la cele premium care costă destul de mult, este să mai investești ceva și pentru un sistem de sunet dedicat, unul de tip Home Cinema de preferat.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Tizen OS este foarte bine pus la punct și propune multe aplicații dintre care poți alege. Integrarea în ecosistemul SmartThings este obligatorie dacă mai ai și alte dispozitive Samsung.

Nu am informații despre ce procesor, ce cantitate de memorie RAM ori ce capacitate are spațiul de stocare al unui Samsung OLED 65S95D, nici ce versiune de Tizen OS rulează în acest caz nu am aflat.

Ce pot să spun este că acest sistem de operare devine din ce în ce mai bun, mai bine optimizat și cu o interfață ce poate fi parcursă tot mai ușor din telecomandă. În plus, totul se mișcă grozav aproape mereu, iar selecția de aplicații pe care le poți instala este mai mult decât suficientă pentru un smart TV din 2024.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare Tizen de pe Samsung OLED 65S95D:

Am apreciat și că de la bun început, de la partea de configurare inițială, am putut folosi smartphone-ul spre a face această inițializare mai repede și mai facil. A fost nevoie să instalez Samsung SmartThings (pentru Android în cazul meu) și de acolo mai departe totul a decurs cum nu se poate mai fluent.

Capturi de ecran din aplicația Samsung SmartThings de Android alături de televizorul Samsung OLED 65S95D:

Meniul OSD al Samsung OLED 65S95D este așa cum îl cam știu de mai bine de 10 – 12 ani, de la primul smart TV Samsung pe care l-am avut. Sigur că acum sunt mai multe opțiuni, că designul acestui meniu este mai modern, dar dacă ai mai avut un TV Samsung nu vei fi luat prin surprindere de nimic.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări OSD al televizorului Samsung OLED 65S95D:

Conectivitate

One Connect Box smart TV Samsung OLED 65S95D

🔺One Connect Box este soluția pe care mi-ar plăcea să o văd alături de orice televizor din piață.

Un capitol unde Samsung aș spune că ar putea să dea lecții tuturor. Pur și simplu mi-ar plăcea ca orice alt producător de televizoare să „fure” această soluție, care la Samsung poartă denumirea de One Connect Box. Practic, să păstrezi pe televizor un singur port și un singur cablu, inclusiv pentru alimentarea cu energie electrică. Și restul, tot ce ține de conectivitate, să muți pe un dispozitiv extern, pe care să-l controlezi din telecomanda cu Bluetooth sau de pe telefonul cu aplicația SmartThings instalată. Deci, să poți „ascunde” acest modul chiar și într-un dulap…

În fine, Samsung One Connect Box a evoluat, mă refer la design. Este acum mult mai slim, iar partea superioară are o textură pe care praful sau alte urme nu se mai văd atât de evident ca atunci când sus era un plastic lucios.

Pe de altă parte, îmi aduc aminte că la alte televizoare Samsung dotate cu One Connect Box din trecut, cablul unic era mult mai subțire. Acum, deși este oarecum translucid, acest cablu este mult mai gros, cumva precum cel de alimentare al modulului One Connect Box.

Nu mai repet aici elementele de conectivitate, atât pe cele wireless, cât și pe cele care necesită contact direct, fiindcă sunt toate în tabelul cu specificații de la începutul recenziei. Aici pot pune mai multe poze cu One Connect Box care vine la pachet cu Samsung OLED 65S95D:

Foarte interesant este că acest nou One Connect Box poate fi montat și direct pe partea din spate a standului televizorului Samsung OLED 65S95D, pe elementul care stă înclinat. Eu nu am făcut asta, dar atunci poți folosi cablul cel scurt din pachet. Totuși, nu prea văd rostul acestei alegeri, fiindcă practic transformi soluția One Connect Box din ceea ce s-a dorit iniția, într-o zonă de conectivitate pe televizor, adică revii la metoda clasică de a avea toate cablurile aduse în spatele televizorului. Totuși, poate pentru unele scenarii fix de asta au nevoie unii utilizatori, deci nu este rău că există și această opțiune.

Telecomandă

Telecomanda smart TV Samsung OLED 65S95D

🔺Foarte compactă și ușoară, cu acumulator și panou solar integrate, acestei telecomenzi îi lipsesc însă butoanele numerice, care mie mi-ar fi plăcut să rămână…

Și aici Samsung are o abordare ușor diferită, deși am mai întâlnit telecomenzi cumva minimaliste, cum este cazul și pentru seria S95D. Iar aici nu prea sunt de acord cu Samsung, fiindcă pentru mine o telecomandă de televizor, oricât de smart ar fi el, cam trebuie să aibă și butoanele numerice. Este cu mult mai facil să ajung la postul preferat astfel, decât să apăs de 10 ori (da, am numărat) anumite butoane spre a ajunge la postul 98, de exemplu. Mi se pare o complicare fără rost pentru mine ca utilizator.

Pe de altă parte, apreciez cât este de compactă și de ușoară această telecomandă, cum se așează în mână etc. Este adevărat că dacă ar fi avut și toate butoanele numerice nu ar mai fi putut fi așa. Și îmi place foarte tare și că telecomanda unui Samsung OLED 65S95D are acumulator integrat și chiar și un micuț panou solar prin care această baterie se poate încărca doar de la lumina naturală. Nu e problemă nici dacă locuiești în țările nordice, fiindcă pe timp de iarnă poți încărca prin portul USB-C de pe telecomandă.

Preț

Smart TV Samsung OLED 65S95D15.000 de lei în magazinul online oficial Samsung România (preț valabil la data publicării acestui review).

Samsung OLED 65S95D
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • design sublim, cu o grosime de doar 1.1 cm pe toată suprafața televizorului;
  • panou OLED care nu reflectă aproape deloc mediul ambiant, nici când este vorba despre lumini puternice împrejur;
  • imagine de cea mai bună calitate, culori foarte intense, vibrante, luminozitate incredibil de înaltă pentru un OLED și contrast uriaș, cu negru perfect aproape tot timpul (vezi și puncte contra);
  • upscaling făcut extrem de exact, imaginile Full HD sunt duse la 4K ca și când ar fi vorba despre conținutul nativ UHD;
  • suportul pentru gaming este foarte bun, televizor pe care jocurile arată într-un mare fel;
  • Tizen OS este un sistem de operare matur, care nu are practic părți negative, iar integrarea cu alte dispozitive Samsung prin ecosistemul SmartThings este facilă;
  • soluția de conectivitate One Connect Box este un exemplu clar de „așa da”.
Contra
  • fără suport pentru Dolby Vision HDR;
  • uneori, foarte rar ce-i drept și doar cu upscaling activ și care trebuie să intervină agresiv pe un anumit tip de conținut, apar ceva artefacte de imagine în jurul subiecților aflați în mișcări rapide și pe fundal foarte contrastant;
  • contrastul și mai ales negrul pot avea ușor, foarte ușor de suferit în camerele în care lumina ambientală puternică ajunge direct pe ecran (trebuie precizat că în aceleași condiții, alte televizoare, fără un panou antireflex precum acesta, ar avea probleme de redare a imaginii mult mai mari).
Concluzii

Samsung a revenit recent în segmentul televizoarelor OLED, dar cu seria S95D arată că nu i-a trebuit deloc mult timp ca să ajungă sus de tot în top. Samsung OLED 65S95D mi-a demonstrat că este un smart TV pe care mi-ar fi greu să mi-l refuz dacă mi l-aș putea permite. Da, este scump, dar prețul nu este tocmai exagerat. Asta desigur dacă îl vezi în acțiune, fiindcă altfel nu-l poți aprecia la maxim, doar parcurgând lista cu specificații. Parcă nici nu-mi vine să cred că un panou OLED poate să nu reflecte mai deloc mediul ambiant, inclusiv cu lumini puternice împrejur, și nici nu aș fi văzut posibilă o luminozitate maximă în peak și de peste 1600 niți la un televizor OLED. Dar uite că la Samsung OLED 65S95D am descoperit toate acestea și multe, multe alte avantaje.

Design
Display
Sunet
Hardware & Conectivitate
Software
Pret / Specificatii

Televizorul Samsung OLED 65S95D a fost testat timp de 7 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.