Smartwatch Huawei Watch GT3 – review

31/12/2021

Unul dintre domeniile în care Huawei s-a descurcat bine în 2021 a fost segmentul de smartwatch-uri, iar seria Huawei Watch 3 / Huawei Watch 3 Pro a prins locul 3 cu 20.3% din voturile cititorilor Gadget.ro

Watch 3 și Watch 3 Pro sunt produsul flagship, vârful de gamă pe care Huawei îl scoate în față pe segmentul ceasurilor inteligent. Totuși, companie chineză nu a uitat de seria ce i-a popularizat la nivel global și anume Watch GT. Așa că au lansat Huawei Watch GT3 alături de Huawei Nova 9. Amintește ca design de Watch 3 / Watch 3 Pro, a preluat coroana rotativă, dar vine în față cu o autonomie mult mai bună. 

Vei alege un Watch GT3 dacă dorești autonomia de până la două săptămâni, dar și să ai parte de designul și unele funcții preluate de la Watch 3. 

Sunt două modele de Huawei Watch GT3:

  • Huawei Watch GT3 Active Edition de 42 mm (ecran AMOLED de 1.32 inci) – dimensiuni de 42.3 x 42.3 x 10.2 mm, 35 gr. fără curea;
  • Huawei Watch GT3 Active Edition de 46 mm (ecran AMOLED de 1.43 inci) – dimensiuni de 45.9 x 45.9 x 11 mm, 42.6 gr. fără curea;

Mi-a sosit la review un Huawei Watch GT3 de 46 mm cu o curea din metal. 

Specificații

Design 

În pachet veți da de ceas cu cureaua de metal atașată și câteva module de rezervă în pachet, ca să o puteți dimensiona pe încheietură în mod corect, cablul de încărcare de tip USB – USB Type-C și suportul de încărcare wireless ce amintește de cel folosit la Watch 3 și Watch 3 Pro. 

Nu sunt neapărat fan al curelelor metalice, dar pot să spun că am rămas plăcut impresionat de cea adusă la Watch GT3. Oricum atrage atenția prin culoarea argintie intensă. Huawei Watch GT3  dispune de sticlă în partea frontală, structură de rezistență din oțel inoxidabil și spate din plastic, acolo se află și senzorii de monitorizare a ritmului cardiac, nivelul de oxigen din sânge etc. 

Ești tentat să spui că se va simți ieftin pentru că are plastic în partea spate, dar în mod real nu mi s-a părut cine știe ce diferență ca feeling. Faptul că au folosit plastic le-a permis să aducă un smartwatch mai ușor și mai subțire (42.6 grș și 11 mm vs 54 gr. și 12.2 mm la Watch 3). 

Display-ul de 1.43 inci este înconjurat de un cadran numerotat cu minutele, din 5 în 5 minute. În lateral dreapta se află două butoane fizice, o coroană rotativă și un buton secundar ce îl poți customiza din software spre a deschide o anumită aplicație. 

Una peste alta, mi se pare a fi un smartwatch elegant și impresionează vizual în mod plăcut de la primul contact. 

Ecran și sunet

Dacă ați trecut prin tabelul cu specificații, ați remarcat că Watch 3 și Watch GT3 împart același display – 1.43 inci cu rezoluție 466 x 466 pixeli, 326 ppi etc. Este un display luminos, cu suficient de multe detalii, culori plăcute etc. Am măsurat 448 nits, dar pe modul Auto în peak sunt sigur că urcă peste valoarea menționată. Este un smartwatch cu display lizibil și sub acțiunea razelor de soare. 

Watch GT3 are certificare 5ATM (poate fi utilizat spre a înota în piscină, mare sau ocean – nu este recomandat pentru scufundări, activități sportive ce presupun contactul cu apa la viteze mari etc). 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat pe lateral dreapta, încastrat în plasticul de la bază. La 10 cm distanță am măsurat și peste.., 90 dB. Este unul dintre cele mai zgomotoase difuzoare din ce am găsit pe un smartwatch până acum. Înaltele se aud la cote ridicate, dar nu știu cine ar avea pretenții să ai parte de bas pe un ceas smart…

Huawei a introdus și un asistent ce te atenționează în activitățile de fitness desfășurate, face și rezumatul sesiunilor + status intermediar, dacă vrei să ai informații legate de activitățile sportive derulate fără a te uita pe ecranul ceasului sau pe smartphone = util. 

Hardware, sistem de operare, aplicații și funcții

Nu are cine știe ce specificații – ARM Cortex-M, 32 MB RAM și 4 GB stocare + sistem de operare proprietar, nu rulează HarmonyOS. Totuși, prin Health îi puteți aduce aplicații third-party. 

Din păcate, este o listă de aplicații destul de mică – 32 de aplicații și dintre ele, doar 4 – 5 mi s-au părut cu adevărat utile. M-aș referi la Hue Essentials, Petal Maps, myTuner Radio și alte câteva. Ar fi excelent pentru Huawei dacă-i motivează pe dezvoltatori să-și porteze aplicațiile și pentru GT3, Watch 3 și Watch 3 Pro etc. 

Interfața este cea cunoscută. Swipe de jos în sus spre a avea acces spre notificări, cardurile sunt accesibile cu swipe lateral (cele aduse by default sunt temperatura, măsurarea ritmului cardiac, măsurarea nivelului de oxigen din sânge, date legate de distanța parcursă, indice UV și alte date pe partea de vreme, informații despre lună și stadiile sale, date privind somnul. 

Butonul de la bază din dreapta poate fi setat în funcție de preferințe, să deschidă o anumită aplicație etc. Coroana rotativă aduce o listă de aplicații și servicii preinstalate. Veți descoperi cronometru, alarmă, funcția de lanternă, măsurarea temperarturii corporale, aplicația pentru muzică etc. 

Cu swipe de sus în jos te vei duce spre secțiunea de setări rapide cu funcții ce pot fi activate instant – Scurgeți (elimină apa din difuzor), Găsește-mi telefonul, Nu deranjați, Alarmă, Ecran aprins + shortcut-ul spre setările propriu-zise. Aici sunt mai multe secțiuni: Bluetooth, Față de ceas și ecran principal, carduri personalizate, afișaj și luminozitate, sunete și vibrații, PIN, accesibilitate, buton jos (funcție alocată), setări antrenament (poți seta descoperirea automată), Sistem și Despre. 

Interfața grafică de pe Huawei Watch GT3;

Pentru a seta ceasul este nevoie de aplicația Huawei Health pe care o găsiți în Play Store, AppGallery sau App Store pentru dispozitivele cu iOS. Pe ecranul de start vei descoperi informații despre activitățile desfășurate (distanța parcursă în pași și kilometri, timpul alocat, kcaloriile consumate, treptele urcate, exercițiile înregistrate, ritmul cardiac, somn). Pentru exerciții, ritm cardiac și somn primești grafice cu o sumedenie de informații. Mi se pare că Huawei stă bine în ce privește profilarea datelor adunate etc. 

Pe partea de fitness mi se pare că nu au rival în proximitate. Poți alege un plan de exerciții și te alegi cu un asistent ad-hoc ce te ghidează și ajută în a atinge țintele setate. În secțiunea Dispozitive veți găsi informații pentru ceasul arondat. Aici poți vedea date despre baterie, fațete de ceas (una dintre cele mai comprehensive galerii cu zeci și zeci și zeci de opțiuni), galerie de aplicații (marketul firav pe care Huawei îl scoate încet la interval), Huawei Wallet ce încă nu a ajuns în țara noastră, tot aici se află și secțiunea Muzică (pot fi aduse câteva sute de melodii pe cei câțiva GB preinstalați pe smartwatch). 

Sunt peste 100 de moduri de antrenament, 18 moduri de antrenament profesionale. 

Huawei Health pe Android;

httpvh://youtu.be/WvPVOUZmq3Q

Conectivitate

Nu are Wi-Fi, iar descărcarea de date și conexiunea cu un smartwatch se face prin bluetooth 5.1. GPS-ul este precis și rapid, asta și pentru că este de tip dual-band cu deschidere spre o suită întreagă de servicii de localizare (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS – nu le-a scăpat niciun serviciu major: SUA, Rusia, China, Uniunea Europeană și Japonia sunt prezente). 

Pe lateral dreapta veți descoperi coroana rotativă ce s-ar putea să fie pe placul unor, ajută în a seta diferite elemente etc. Are feedback haptic. Mai jos se află un buton fizic ce poate fi setat după preferințe, sub cele două controale veți da de difuzorul gălăgios al lui Watch GT, iar la bază se află senzorul ce monitorizează ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge etc. Are senzor de temperatura corporală, barometru, busolă, girometru, accelerometru etc. 

Autonomie

Bateria de 455 mAh oferă până la două săptămâni de autonomie. Așa spune producătorul chinez în materialele de presă. Depinde cum îl folosești, dacă sunt multe exerciții ce necesită activarea GPS-ului vei obține și doar câteva zile de autonomie. 

Într-o utilizare normală vei avea parte de 7 – 8 zile cu activități ce necesită GPS desfășurate peste zi, cu monitorizare a ritmului cardiac, cu notificări primite pe ceas și convorbiri purtate etc. Mi se pare o valoare bună. Poți atinge cele două săptămâni la o utilizare mai lite. 

Încărcarea se face wireless, îl așezi pe orice pad de încărcare wireless și începe procesul de alimentare cu energie. Îl poți reîncărca și de la un smartphone ce are suport pentru asta (modele de la Huawei, Samsung etc). 

Preț

Huawei Watch GT3 de 46 mm1499 lei cu curea din metal;

Huawei Watch GT3 de 46 mm1199 lei cu curea din silicon.

Dacă vă înregistrați ceasul în Huawei Care veți primi o garanție de 12 luni cu o schimbare gratuită a display-ului pentru orice întâmplare nefastă ce-l deteriorează în această perioadă de timp. 

Huawei Watch GT3
3.8 / 5 Gadget Score
Pro
  • design elegant;
  • display luminos + difuzor puternic;
  • multitudine de activități sportive ce sunt monitorizate;
  • Huawei Health oferă o sumedenie de grafice și opțiuni;
  • autonomie mare și încărcare wireless rapidă;
Contra
  • preț ridicat;
  • prea puține aplicații în magazinul dedicat;
  • lipsă măsurare VO2max;
Concluzii

Huawei Watch GT3 este un smartwatch interesant, o evoluție a generațiilor precedente (ecran mai mare – 1.43 inci vs 1.39 inci, dimensiuni mai compacte, localizare de tip dual-band, senzor pentru temperatură, senzori actualizați pe partea de monitorzare a ritmului cardiac și somnului etc), dar și un pas în spate din alte puncte de vedere (ecran acoperit cu sticlă, structură de rezistență din oțel și plastic în partea spate vs ecran acoperit cu safir, structură de rezistență din titan și spate îmbrăcat în ceramică la Watch GT2 Pro spre exemplu), lipsă capacitate de măsurare VO2max.

În etapa de precomandă a fost adus la pachet cu căștile Huawei FreeBuds 4i și mă aștept la promoții similare și în perioada imediat următoare.

Mi se pare că este un smartwatch dedicat celor ce caută un companion pe partea de fitness, un ceas cu design elegant și cu software bine pus la punct, iar autonomia joacă un rol cheie în procesul de selecție. Da. Ar fi excelent dacă magazinul de aplicații devine ceva mai ofertant, mai populat cu aplicații utile.

Design
Hardware
Software
Autonomie
Pret / Specificatii
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.