Smartwatch No.1 D6 – review

23/11/2016

No.1 este o companie chineză mai puțin cunoscută ce iese în evidență mai ales prin smartwatch-urile sale. Pe Gadget.ro am testat mai multe modele: No.1 D5 și No.1 S3. No.1 D6 putem spune că reprezintă o versiune superioară lui No.1 D5, deși ca design aș putea spune că nu există nicio legătură între cele două smartwatch-uri.

No. 1 D5 avea o carcasă rotundă, iar D6 mizează pe linii rectangulare. Elementul comun – ambele au specificații de smartphone într-o carcasă de smartwatch (procesor MediaTek quad-core, 1 GB RAM, 3G + Wi-Fi, Android în versiunea full). Diferența este că D6 rulează 5.1 Lollipop, iar D5 miza pe 4.4 KitKat.

Haideți să parcurgem împreună specificațiile lui No.1 D6, un smartphone ascuns în dimensiunile unui ceas inteligent. Apropo, din câte am citit în dot com, No.1 are fabrica sa de ceasuri și produce și pentru alte branduri chinezești – nu-i putem considera un ODM, ci un producător ca atare.

Specificații

specificatii-no-1-d6

Design

no1-d6-9

În pachet dați de smartwatch, cablu ce permite încărcarea și conectarea la PC – pe 4 pini spre USB, ghid de utilizare în limba engleză, mini stylus argintiu. L-am primit cu o curea neagră din piele.

Avem un smartwatch cu lini rectangulare, în esență l-aș putea considera un mini-smartphone ( dreptunghiular, taste capacitive, Android 5.1 Lollipop etc). Ca atenție la detalii și finisare l-aș puncta pozitiv. Negrul este predominant – carcasă, spatele dispozitivului, cureaua etc. Nu-l simți ca pe o chinezărie ieftină. Logo-ul și denumirea smartwtahch-ului nu sunt inscripționate. Capacul spate merge a fi îndepărtat fără a fi nevoie de șurubelniță, are un locaș unde apeși – colțul din dreapta jos.

Trebuie îmbinat cu atenție la loc, altfel se infiltrează apă sau transpirație din zona mâinii. Atenție maximă, pentru că nu am citit pe undeva cum că ar dispune de vreo certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa, măcar cu picăturile de apă și praful.

Pe spate se află și cei 4 pini de încărcare + senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac. Legat de pini respectivi, nu sunt protejați, iar în timp am așa o vagă impresie că umezeală din zona mâinii urmează a duce la corodarea lor. Mai am ceva de spus la acest capitol, dar mai multe detalii în secțiunea Autonomie.

No.1 D6 este un smartwatch plăcut, mi-a amintit puțin de LG G Watch din prima generație. Mai multe detalii descoperiți în galeria de imagini ce însoțește recenzia.

Ecran și sunet

no1-d6-22

IPS de 1.63 inch cu rezoluție 320×320 pixeli, ei spun că ar folosi sticlă de protecție din safir pentru display. Nu aș putea să bag mâna în foc că o astfel de afirmație este verificabilă în mod real. Display-ul și partea de touch sunt o supriză plăcută. Avem luminozitate destul de bună, touch-ul preia comenzile rapid și te ajută când vrei să introduci caractere pe liliputanul ecran. Este hazliu să vii de pe un smartphone ce are de la 5 inch în sus, pe 1.63 inch și să introduci fix aceleași date ca pe telefon (parole, adrese web, denumiri de aplicații etc).

La baza display-ului se află trei taste capacitive: Back, ieșire pe ecranul de start, customizare a ecranului de start și mai multe detalii cu smartwatch-ul într-o aplicație sau joc.

Sunetul provine de la un speaker poziționat pe spatele dispozitivului, fără a fi obturat de către mână. Nu știu dacă are rost să analizez sunetul lui No.1 D6, se aude ok, fără a impresiona ca volum și calitate, plat și fără partea de bass. Important este că acest speaker a fost implementat. Poți să vorbești la smartwatch fără a avea nevoie de conexiune bluetooth. Nu are jack de 3.5 mm pentru căști, dar repet, te poți conecta prin bluetooth spre a reda conținutul audio. Reglarea volumului se face din meniul de setări, secțiune dedicată pentru sunet (volum media, volum alarmă și volum sonerie).

Skin-urile de ceas pentru No.1 D6;

Hardware, sistem de operare și aplicații

no1-d6-20

Într-un smartwatch de 54 gr. și cu 11 mm grosime avem hardware de smartphone low-cost – MediaTek 6580 quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD, a intrat și o baterie de 450 mAh, slot pentru cartela 3G.

Nu cumperi un smartwatch ca să instalezi jocuri pe el, de aici și concluzia că MediaTek-ul 6580 oferă destul de multă putere de procesare pentru No.1 D6, pentru aplicațiile de socializare, notificările aduse de pe smartphone spre smartwatch etc. Apropo, având 5.1 Lollipop poți instala fix aplicații și jocuri ca pe un telefon mobil. Mai greu cu introducerea de caractere.

Avem Android 5.1 Lollipop cu o interfață adaptată la cerințele unui ceas. Ecranul de start afișează ceasul propriu-zis, destule opțiuni la nivel de fețe. Prin swipe de la dreapta spre stânga sunt mai multe opțiuni: control al playlist-ului de melodii, puls + pedometru, informații meteo și notificări. Prin swipe de sus în jos sunt afișate setările rapide: reglarea luminozității display-ului spre exemplu, prin swipe de jos în sus avem meniul cu aplicațiile preinstalate:

  • Telefon, Mesagerie, Agendă, Setări, Watch Helper, Magazin Play, Browser, Calendar, Alarme, E-mail;
  • Galerie, Muzică, Înregistrare sunet, Hărți, Calculator, DT No.1, Descărcări, Manager, Fișiere, Pedometru, AppStore, Twitter, Vreme;
  • Barometru, Ritm cardiac.

App Store duce către o selecție de aplicații pe care No.1 le recomandă a fi instalate: Facebook, WhatsApp, YouTube, Curs valutar, Chrome, Skype. Avem suport pentru Google Play, de aici posibilitatea de a instalat dintr-o bază cu milioane de aplicații, niciun smartwatch cu Android Wear nu are o adresabilitate atât de ridicată. Sunt limite firești date de dimensiunile smartwatch-ului, dar tocmai faptul că are 5.1 Lollipop ca atare s-ar putea să contribuie la interesul unora spre No.1 D6. Sunt și limitări, display mic – unele comenzi din aplicații nu pot fi accesate, mai ales dacă sunt duse spre marginea ecranului. Repet, limitări date de dimensiunile ultra-compacte.

Interfața lui No.1 D6;

Conectivitate

no1-d6-4

Apropo, aș fi putut să rulez și câteva teste de benchmark, dar relevanța era zero absolut. Pe partea de conectivitate avem 3G și aici trebuie să precizez spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 2100 MHz.

Nu avem cine știe ce acoperire, dar alte smartwatch-uri nu au 2G și 3G deloc. Avem și Wi-Fi în standardele b/g/n, single band, bluetooth 4.0, barometru, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac.

Butonul de power se află în lateral dreapta, senzorul pentru încărcarea bateriei de 450 mAh, dar și pentru conexiunea la PC – cei 4 pini se află la bază, lângă ei se află și senzorul ce calculează bătăile inimii. Capacul se îndepărtează și oferă acces la slotul pentru SIM – microSIM. Dimensiunile smartwatch-ului sunt de 53 mm în lungime cu 37 mm în lățime și 11 mm în grosime.

În ce privește conexiunea Wi-Fi au fost momente când a dezactivat conexiunea, cel mai probabil ca să obțină o autonomie cât mai bună. Am reușit să descarc aplicații, să-l conectez la contul de gmail etc.

L-am conectat la smartphone, dar în afară de opțiunea de a oferi Wi-Fi spre smartwatch prin bluetooth nu am găsit o modalitate prin care apelurile și mesajele de pe telefon să fie aduse spre ceas. De aici trag concluzia că mai degrabă îl folosești ca dispozitiv de sine stătător, nu ca să ai parte de notificările de pe smartphone spre smartwatch. Îi adaugi o cartelă SIM și-l folosești drept un mini-telefon, direct la încheietură mâinii.

Autonomie

no1-d6-1

Bateria de 450 mAh este insuficientă dacă menții ecranul activ în mod constant, dacă-l folosești la luminozitate maximă. Pur și simplu, nu are cum să reziste pentru că sub No.1 D6 se ascunde un smartphone low-cost cu o baterie ce oferă 20% din capacitatea unui acumulator de telefon, înțeleg că display-ul este de 1.63 inch. Folosit la maxim cu luminozitatea regaltă la cel mai ridicat nivel – 3 – 4 ore de autonomie, maxim.

Folosit la minim, luminozitate la nivelul 1 – reușești cu greu să-l treci peste zi. Noroc că se încarcă repede, doar că încărcarea în sine este dificilă. În pachet se află un cablu adaptor cu magnet pe 4 pini și nu are cine știe ce stabilitate. Conexiunea este fragilă și uneori te trezești că nici nu s-a încărcat pentru că pini nu sunt poziționați așa cum trebuie. La Vector Watch pe un mecanism similar nu am întâmpinat nicio problemă și asta pentru că magnetul încorporat își face treaba cu brio. Noroc că bateria lui No.1 D6 se încarcă în ritm alert, în câteva minute urcă de la 10 – 15% la peste 50%.

Preț

No.1 D6 – aprox. 70 dolari în magazinele online chinezești.

Concluzii

no1-d6-44

No.1 D6 este unul dintre smartwatch-urile pe care nu am de ce să le recomand. Nu face mai nimic pentru care să-și merite suma investită. Mă rog, nu știu cine și-ar dori un smartwatch cu specificații de smartphone. Nu o să faci browsing pe 1.63 inch, nu o să instalezi aplicații și jocuri – un adevărat chin. Cine știe, poate se găsește vreun elev ce are nevoie de un gadget care să-l ajute în mod neortodox la teste. Glumesc.

Îl consider de-a dreptul inutil și asta pentru că nu are conectivitate reală cu telefonul, iar autonomia este dezastruoasă. Valorile menționate de mine mai sus fiind cele mai optimiste cu putință.

PRO

  • design plăcut;
  • raport preț / specificații interesant, micro-smartphone la mână;
  • Android în versiunea full, milioane de aplicații disponibile;
  • display ok, interfață aerisită.

CONTRA

  • nu-l poți conecta în mod real cu smartphone-ul;
  • autonomie mediocră.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.