A trecut ceva timp de când n-am mai testat un smartwatch. Cele pe care le-am prezentat eu până acum au venit de la producătorul chinez NO.1 și nici cel de azi nu face excepție.
V-am arătat de ce este în stare NO.1 S3 și NO.1 D5, iar acum a venit rândul lui NO.1 D7. Acesta reprezintă o evoluție a lui D5, deși puține sunt deosebirile dintre cele două.
Am putea spune că designul și doar câteva elemente de conectivitate diferă, în rest avem în față în mare parte același smartwatch precum NO.1 D5.
Specificații pentru NO.1 D7:
Design
Cutia în care vine NO.1 D7 este foarte asemănătoare cu cele în care primim ceasuri clasice, în special atunci când ne referim la dimensiuni. În pachet găsim smartwatch-ul, cablul de încărcare a bateriei și un micuț manual de utilizare.
Cablul de încărcare se fixează magnetic pe spatele ceasului, trebuie doar adus aproape de pinurile de contact și legătura se face simplu.
La prima vedere NO.1 D7 se prezintă destul de bine, pare solid și construit temeinic, cu materiale de bună calitate. Numai trecerea timpului va putea spune dacă este doar o percepție ori chiar avem de-a face cu un smartwatch trainic.
Singurul buton fizic de pe ceas poate fi doar apăsat. Deși se și rotește, o face în gol, fără a executa în acest fel vreo funcție.
Dimensiunile sunt specifice unui smartwatch cu ecran circular de 1.3 inch. Nu pare exagerat de mare și nici greutatea nu este una care să-l facă să atârne greu pe încheietură.
Cureaua este de culoare maro și este inscripționată ”Genuine Leather”. Nu spun că nu-i cred pe cei de la NO.1 în această privință, însă pielea din care este confecționată cureaua nu pare de cea mai bună calitate. Este destul de rigidă și nu lasă cea mai plăcută senzație odată ceasul așezat la încheietură.
Finisările nu sunt cele mai fine pe care le-am văzut, însă în categoria de preț în care concurează NO.1 D7 și având în vedere specificațiile oferite, le consider de-a dreptul satisfăcătoare.
Una peste alta, NO.1 D7 se prezintă bine în ceea ce privește designul, cele câteva insuficiențe putând fi puse foarte ușor pe seama prețului de comercializare.
Ecran și sunet
Despre ecranul circular al lui NO.1 D7 nu am găsit prea multe informații, cel puțin nu pe site-ul oficial al producătorului. De aici aflăm doar că este un panel de tip IPS cu diametrul de 1.3 inch, protejat de zgârieturi prin sticlă securizată. Legat de rezoluție nu sunt oferite detalii, din experiență presupun că avem de-a face cu una de 360 x 360 pixeli.
Densitatea pixelilor nu pune probleme, aspectul fețelor de ceas, al icon-urilor sau al fonturilor oricât de mici este rezonabil. Culorile afișate sunt plăcute, contrastul putea fi mai înalt, la fel și luminozitatea maximă. Aceasta din urmă pune cele mai mari probleme, chiar dacă nu în interior, cât în lumină naturală. Acolo uneori este greu să descifrezi ceva pe ecran, fiind nevoie să faci puțină umbră deasupra ceasului.
Nici răspunsul tactil nu este cel mai exact, uneori vrei să faci swipe și te trezești că NO.1 D7 preia comanda de tap, deschizând un alt meniu ori aplicație decât ți-ai fi dorit. Nu tot timpul se întâmplă asta, totuși suficient de des cât să devină enervant.
Sunetul extern este emis de NO.1 D7 printr-o grilă de pe spatele ceasului. Aceasta este poziționată pe o margine oblică, deci nu este obturată când purtăm ceasul la mână. Sunetul este clar, iar volumul maxim suficient spre a auzi notificările. Nu pot spune că face față cu brio în multimedia, dar nici nu dezmăgește.
Poți conecta o pereche de căști prin intermediul conectivității Bluetooth. Atunci ceasul se transformă într-un player audio de bună calitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Din punct de vedere hardware știm că NO.1 D7 folosește un chipset MediaTek MTK6572, special dezvoltat pentru astfel de dispozitive purtabile. Procesorul este unul de tip dual-core, rulează la 1.0 GHz, construit pe arhitectură Cortex-A7. Promite să fie unul eficient din punct de vedere energetic, dar vom vedea mai încolo cum stăm și la acest capitol.
Memoria RAM este într-o cantitate mai mult decât suficientă, 1 GB încă mai găsim și la smartphone-uri lansate anul acesta. Spațiul de stocare este de 8 GB, dintre care utilizatorul poate folosi circa 4.9 GB. Rezonabil pentru un smartwatch, chiar și pentru unul ce nu oferă slot de card microSD.
Sistemul de operare ce lucrează în spatele lui NO.1 D7 este un Android 4.4 KitKat, peste care producătorul a intervenit cu o interfață proprie, denumiă FunOS. Aceasta nu reușește să ruleze tot timpul fluid, uneori timpii de așteptare dintre comanda dată și preluarea efectivă a acesteia ajung și la o secundă. Mult mai enervantă este recunoașterea gesturilor tactile despre care am vorbit la ecran.
Galerie de screenshots din meniul lui NO.1 D7:
Sunt destul de multe aplicații preinstalate pe NO.1 D7, o să enumăr doar câteva care mi s-au părut cele mai importante de menționat: Browser (foarte greu de navigat pe internet prin intermediul lui, dar măcar aveam această posibilitate), Barometru, Altimetru, Compass, Măsurarea ritmului cardiac, Pedometru, Monitorizarea somnului, Starea vremii, Sound recorder, Music Player, WhatsApp și chiar Facebook. Vă dați seama cam cât de ușor va fi să le folosiți pe ultimele două pe un ecran circular de 1.3 inch, însă, din nou, la nevoie se pot dovedi utile.
Navigarea prin meniul lui NO.1 D7 se face doar prin interacțiune cu ecranul tactil, butonul fizic nu face decât să trezească ecranul la viață, revine la fața de ceas setată de utilizator (practic ecranul Home) și închide ecranul.
NO.1 D7 pune la dispoziția utilizatorului, direct din cutie, nu mai puțin de 22 de fețe de ceas. De la clasice, la sport ori digitale, cu siguranță găsești una pe placul tău:
Conectivitate
NO.1 D7 nu este doar un smartwatch, ci poate fi numit chiar un phonewatch. Asta fiindcă poate accepta o cartelă nano sim de pe care poate iniția apeluri, trimite mesaje text și chiar se poate conecta la internet prin 3G. În acest spectru cunoaște frecvențele de 850 și 2100 MHz. În țara noatră foarte utilă ar fi fost și frecvența de 900 MHz. NO.1 D7 știe și 2G pe frecvențele 850/900/1800/1900 MHz.
Afară de conectivitatea 3G, NO.1 D7 mai oferă și Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC, GPS, GLONASS, Barometru, Altimetru și Senzor pentru măsurarea ritmului cardiac. Cel din urmă funcționează destul de exact și nici nu durează prea mult până face măsurătoarea:
Recepția semnalului GSM nu este tocmai cea mai puternică, fiind la un nivel mai slab decât un telefon atunci când ambele sunt în aceeași rețea și în același loc. Poți purta o convorbire doar prin intermediul ceasului, dar recomandat este să faceți asta prin intermediul unor căști cu Bluetooth.
Autonomie
Bateria de 500 mAh alături de un procesor ce promite a fi eficient energetic ar trebui să ofere o autonomie rezonabilă. Cu toate acestea nu se întâmplă așa și autonomia nu este nici pe departe unul dintre punctele forte ale lui NO.1 D7. Ba chiar l-aș considera unul dintre aspectele contra.
Cu mai toate funcțiile activate, cu cartelă GSM, conexiune Bluetooth și Wi-Fi, GPS-ul pornit și câteva minute de ecran pornit, NO.1 D7 nu rezistă mai mult de 6 – 8 ore. Ecranul rămâne cel mai mare consumator, iar dacă stă mai tot timpul aprins nu te vei alege nici măcar cu 2 ore de utilizare continuă.
Preț
Smartwatch NO.1 D7 – 83 de dolari pe site-ul producătorului.
Concluzii
După ce am testat NO.1 D5, pe care l-am considerat un smartwatch reușit, mă aștptam ca NO.1 D7 să reprezinte o evoluție, un dispozitiv matur, care beneficiază acum de experiența producătorului. Nu prea s-a întâmplat așa, fiind câteva puncte la trebuia mai multă atenție.
Cel mai important pentru mine este să găsesc produse cu un foarte bun raport calitate/preț. Asta când nu vorbim despre vârfuri de gamă, de dispozitive de ultimă generație care folosesc cele mai noi tehnologii ce nu pot fi ieftine. Revenim și spun că în cazul lui NO.1 D7 nu am descoperit un produs care să ofere o experiență pe măsura prețului, deși nu pot vorbi despre un cost mare de comercializare.
Cel mai rău deranjează răspunsul tactil al ecranului, care face ca de multe ori să accesezi cu totul altceva față de ceea ce voiai. Mai regăsim și ceva lag, nu mereu, cu toate că interfața este destul de aerisită și poate fi parcursă relativ ușor.
Vedem la sfârșit principalele puncte pro și contra pentru smartwatch-ul NO.1 D7:
PRO
- construcție solidă, finisări bune pentru această categorie de preț;
- suficiente funcții înglobate;
- conectivitate extinsă;
- cablul de încărcare cu fixare magnetică se atașează facil.
CONTRA
- ecranul și interfața nu recunosc exact atingerile și uneori sunt accesate alte funcții decât ți-ai fi dorit;
- cureaua din piele este ceva cam rigidă, nu este cea mai confortabilă;
- autonomia este slabă, uneori durează și mai puțin de 2 ore până descarci complet o baterie plină.