gAuto

Peste 200.000 de români au semnat o petiţie online prin care cereau guvernului să renunţe la OUG 84 din 28 iunie 2024, cea care ar fi permis poliţiei să ne suspende în mod abuziv permisul în cazul în care am refuza testul antidrog rapid. Am detaliat subiectul în acest articol.

Pentru că inclusiv Poliţia Română a recunoscut rata mare de fals pozitiv a aparatelor DrugTest, guvernul a venit cu o soluţie de avarie care să mai calmeze puţin spiritele: dacă în 72 de ore de la recoltarea probelor biologice şoferul nu primeşte rezultatele de la INML, atunci i se înapoiază permisul până la finalizarea analizelor.

Situaţia va fi următoarea: dacă şoferul refuză realizarea testului cu aparatul DrugTest sau dacă iese pozitiv la acesta, va fi condus de către poliţist la cea mai apropiată unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice. În ambele cazuri i se ridică temporar permisul. Dacă şoferul nu primeşte rezultatele analizelor în 72 de ore, Poliţia Română va fi obligată să îi restituie şoferului permisul până la apariţia acestora.

După ce vin rezultatele (indiferent că durează alte 2-3 zile sau alte 2-3 luni), situaţia rămâne ca până acum: dacă sunt negative, şoferul poate conduce mai departe fără probleme, dacă sunt pozitive, atunci i se ridică permisul şi i se face dosar penal pentru conducerea sub influenţa substanţelor interzise.

Premierul României a solicitat ca până joi, 11 iulie, să fie realizat un act normativ care să susţină acest mecanism pe care vi l-am prezentat puţin mai sus.

Sursa: digi24.ro, sursa foto