Am testat multe produse Tenda de-a lungul timpului, de la routere de buget sau dintre cele performante, la soluții tip mesh Wi-Fi sau repeatere și până la prize inteligente sau camere de supraveghere IP. Absolut de fiecare dată am descoperit produse cu un foarte bun raport între ceea ce primești pentru prețul afișat.

Tenda reușește să vină mai mereu cu echipamente corect poziționate în piață și sunt multe dintre care poți alege. Pe site-ul Tenda puteți descoperi produse pentru acasă sau pentru afaceri. Azi vom vorbi despre câteva ce se încadrează în cea de-a doua categorie, deși fără discuție pot fi implementate cu succes și în casa fiecăruia dintre noi.

Haideți să le luăm pe rând pe cele care au ajuns la noi pentru o prezentare succintă. Nu poate fi vorba despre review-uri complete și complexe fiindcă echipamentele despre care vom vorbi necesită un montaj special, să-i spunem. Mă refer la faptul că aceste produse au nevoie de fire trase prin spatele pereților ori a tavanelor finisate spre a-și face treaba în modul pentru care au fost concepute. Altfel, cu fire la vedere se pot monta și folosi echipamente variate.

Tenda W9 este un access point wireless ce se montează în perete. Este nevoie de o doză de aparat precum cele în care se montează prize sau întrerupătoare / comutatoare convenționale. În schimb, în locul unor fire de curent ce trebuie să ajungă în acestă doză, pentru ca Tenda W9 să funcționeze, este nevoie de un cablu Ethernet.

Access Point-ul Tenda W9 va fi unul discret, ce nu va atrage atenția asupra lui. Pune la dispoziție viteze wireless de până la 1167 Mbps (300 pe Wi-Fi n + 867 pe Wi-Fi ac) și dispune de un port LAN 10/100 Mbps. Alimentarea cu energie electrică se face printr-un port PoE/LAN ce acceptă o putere pasivă corespunzătoare pe o distanță de până la 30 de metri.

Principalele avantaje ale acestui echipament sunt date de dimensiunile scăzute și de faptul că poate fi integrat în rețeaua de dispozitive electrice ale casei / sediului de firmă fără a atrage atenția asupra lui. Vitezele pe Wi-Fi sunt bune, dar portul pentru acces la internet le limitează la o viteză maximă de 100 Mbps. Poți atinge vitezele maxime pe conexiune wireless doar la transferuri între dispozitive conectate în aceeași rețea Wi-Fi creată de Tenda W9.

Tenda i9 este un access point ce se poate monta pe tavan sau chiar pe perete, deși primul scenariu este cel recomandat / preferat pentru acest dispozitiv. Are dimensiuni de 184 x 184 x 38 mm, deci nu este un dispozitiv care va atrage neapărat atenția asupra lui.

Montajul se va face simplu, se fixează pe perete / tavan suportul prin dibluri / șuruburi, iar pe acesta se montează în doar câteva clipe echipamentul propriu-zis. Alimentarea se poate face cu adaptorul din pachet, dar Tenda i9 suportă și alimentare de tip PoE 802.3af, pe care eu o găsesc mai potrivită pentru simplul fapt că va exista un singur cablu ce va ajunge la Access Point, ce se va ocupa să aducă atât internetul, cât și energia electrică necesară funcționării produsului.

Tenda i9 Wireless Access Point

Principalele specificații ale produsului le-am suprins prin poza de mai sus. Ce mai merită menționat legat de Tenda i9 este că suportă până la 25 de clienți conectați simultan.

Tenda i21 este identic cu Tenda i9 în ceea ce privește aspectul exterior, dimensiunile și conținutul pachetului.

Se deosebește de modelul mai ieftin în ceea ce privește performanța oferită, unde Tenda i21 propune viteze combinate pe Wi-Fi de până la 1167 Mbps și acoperire superioară grație celor patru antene integrate: 2 x 4.5 dBi + 2 x 3.5 dBi. În plus suportă până la 70 de utilizatori conectați simultan la rețeaua Wi-Fi creată.

Cel mai performant Access Point Tenda cu montare pe perete / tavan ce a ajuns la noi este Tenda i24.

Vine cu un design diferit față de i9 / i21, fiind șii o idee mai compact, cu dimensiuni de 178 x 178 x 38 mm, dar este altceva și când vine vorba despre specificații:

Tenda i24 Wave2 Ceiling Access Point

Tenda i24 integrează port Gigabit, deci vitezele la internet sunt acum mult superioare și depind mai degrabă de cât oferă furnizorul. Suprafața acoperită cu semnal wireless este de până la 500 mp, în timp ce numărul maxim de utilizatori conectați la rețeaua Wi-Fi este de 100. Așadar, un astfel de echipament este recomandat pentru birouri mari sau restaurante / cafenele / baruri de dimensiuni medii. Tehnologiile Wave 2 și MU-MIMO asigură conexiuni de cea mai bună calitate pentru multiplele dispozitive conectate.

Toate echipamentele prezentate mai sus suportă alimentare prin cablul Ethernet de tip 802.3af. Este recomandat să fie folosită o astfel de soluție, iar pentru a apela la ea este nevoie de un Access controller PoE Tenda M3.

Tenda M3 prezintă cinci porturi Gigabit și aduce câteva avantaje:

  • poate fi pus în rețea doar prin conectarea sa cu swhitch-ul principal, fără a schimba parametrii rețelei;
  • după ce s-au instalat în rețea unul sau mai multe AP-uri, acestea primesc profilul rețelei direct de la M3 și pot fi imediat controlate de acesta;
  • după configurarea AP-urilor, M3 le poate verifica conexiunea online, la fel și userii conectați;
  • poate monitoriza și aduce modificări AP-urilor din reatea cum ar fi; editarea descrierii, schimbarea numelui(SSID), canalul pe care rulează, metodă de securitate ba chiar le poate opri.

Așa cum spuneam la început, echipamentele prezentate sunt recomanate ca soluții pentru afaceri, pentru birouri, baruri, cafenele, restaurante ș.a.m.d. Asta nu înseamnă că nu pot reprezenta soluții și pentru acasă, doar că, spre a fi folosite corespunzător, respectiv în modul pentru care au fost dezvoltate, ele trebuie montate în timpul construcției / renovării casei. Spun asta fiindcă este nevoie să fie tras cablul / cablurile de alimentare prin perete sau prin tavan, altfel poți apela la alte soluții spre a avea rețea Wi-Fi. Astfel de soluții pot veni tot de la Tenda, oferta fiind extrem de variată și, așa cum am descoperit de-a lungul timpului, după testarea produselor ajunse la mine, prețul este foarte bun raportat la ceea ce primești.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.