Este primul DSLR pe care l-am primit pentru o recenzie. Țin să precizez că am scris reviewul din perspectiva unui utilizator ce face trecerea pentru prima dată la o cameră foto profesională. Sunt sigur că în grupa aceasta se află multe persoane. Majoritatea se tem să achiziționeze un DSLR pentru că se gândesc la complexitatea setărilor. Principalul motiv pentru care nu fac pasul este cel financiar.
Sony Alpha a550 a fost lansat în august 2009 și de aceea l-am și avut pentru o perioadă mai lungă, nu mai era la fel de cerut la review ca aparatele Sony de generație nouă. L-am acceptat pentru că vroiam să văd cum se comportă un DSLR și mai ales unul din portofoliul Sony. L-am folosit din plin la evenimentele la care am participat sau la recenziile făcute pe gadget.ro în ultima lună și jumătate. Am încercat să structurez în câteva capitole și le puteți parcurge mai jos. Atunci când a fost lansată era un model de nivel mediu sau mid-range fiind destinată entuziaștilor.
Precizez că modelul de test avea o mică problemă, o pată ce apărea în partea dreapta la imaginile făcute cu blitzul în condiții de întuneric. Gândiți-vă că vorbim de un sample de test ce a trecut prin mâinile multora, iar fiecare dintre ei nu a avut milă supunându-l la teste cât mai diversificate.
1. Introducere
Materialele folosite sunt de calitate. Pentru a da un grip mai bun au utilizat cauciuc în anumite puncte cheie. Culoarea aleasă este negru și a550 poate fi considerat chiar și în 2011 un DSLR cu un design bine pus la punct, cu o combinație fericită de metal, plastic și cauciuc spre a da aderență. Ca dimensiuni aș încadra DSLR-ul în categoria de mijloc. Dă impresia de soliditate, iar dimensiunile sale sunt de 137x104x84 mm grosime și 599 de grame, fără baterie.
Senzorul este un CMOS Exmor de 14.2 Megapixeli, iar obiectivul cu care a sosit era de 18 – 55 mm. Are un display LCD de 3 inch ce este și rabatabil la 90 de grade. Flashul este de tip pop-up și poate fi activat de la buton sau se deschide automat în funcție de condițiile și modul de fotografiere. Aduce și un mod HDR pentru a evidenția și mai multe detalii în fotografiile efectuate.
Ai la dispoziție două modalități de previzualizare a fotografiilor: vizorul optic sau display-ul TFT de 3 inch. Vizorul optic oferă o acoperire de 95% din fotografia ce urmează a fi captată.
Impresia pe care o lasă a550 este de aparat solid ce poate fi manevrat cu ușurință, dar despre alta în al doilea capitol. Vine cu 9 puncte de focus și funcție anti-shake pentru a scoate imagini cu o claritate pronunțată și spre a evidenția subiectul pe care-l doriți. Nu mai are rost să amintesc de funcții ce au devenit comune precum aceea de detectarea a zâmbetului, grid line pentru a te orienta rapid în cadru.
2. Utilizare
Aici îi dau notă maximă. Poate fi utilizat cu încredere și numai setat în modul AUTO și trebuie decât să declanșezi fotografierea, dar o și mai mare plăcere este atunci când începi să-i înveți setările dispuse într-un mod intuitiv. Superior vei da de selectorul pentru diferitele moduri de fotografiere de la Macro la Manual. La baza selectorului se află alte două controale pentru Meniu și informațiile afișate pe display – puteți alege între o serie de moduri prestabilite. La fel în partea superioară mai dați de selectorul pentru vizor optic sau pentru ecranul LCD, MF Check LV, D-Range, scurtătură către programare: 2 sau 10 secunde și modul de fotografiere: continuu, single-shot.
Pentru a porni sau opri aparatul este nevoie să trageți de o mică rotiță ce înconjoară butonul de declanșare. Oferă vizualizare avansată în timp real cu focalizare automată, rapidă și cu detecția fazei pentru o fotografiere liberă sensibilă și focalizare automată, rapidă și precisă, chiar si in cazul subiecților în miscare.
Detectarea feței îmbunătățește performanțele vizualizării în timp real cu focalizare automată rapidă, urmărind până la 8 fete dintr-o scenă și optimizând expunerea, balansul de alb, blițul și alte setări pentru tonuri ale pielii uimitor de naturale.
Aduce și declanșare la zâmbet ce activează automat declanșatorul când subiectul zâmbește: cu setare ajustabilă a pragului și afișare pe ecran a nivelului de zâmbet.
Meniul mi s-a părut aerisit, ușor de înțeles și de setat.
3. Calitatea imaginii
Vă pune la dispoziție mai multe moduri de fotografiere și sunt oferite foarte multe elemente ce pot fi customizate în funcție de cunoștințele de care dispuneți ca avansat sau începător în ale DSLR-urilor. Fotografia poate fi în mod 4:3 sau 16:9. Dimensiunea imaginilor poate fi de 14 Megapixeli, 7.4 Megapixeli sau 3.5 Megapixeli. Calitatea imaginilor RAW, RAW și JPEG, Fin și Standard. Am mers pe modul al treilea de lucru. Pentru a confirma sau infirma calitatea fotografiilor vă las cu galeria foto făcută cu Sony a550.
Fotografiile au în medie 5 MB dacă utilizați setările: 14 Megapixeli și Fine. Un card SD de 4 GB vă poate oferi în jur de 8 – 900 de fotogafii. Mi se pare suficient atunci când pleci într-un weekend și oricând poți opta pentru un SD card mai mare sau mai multe SD carduri dacă fotografia este un adevărat hobby.
Am remarcat modul HDR – High Dinamic Range ce combină două fotografii luate la expuneri diferite pentru a produce o imagine cu interval dinamic mai mare decât cel pe care-l poate produce o singură imagine. Dinamic Range Optimizer extrage mai multe detalii din zonele de umbră pentru a evidenția imaginea și fără a mări nivelul de zgomot.
Blițul funcționează bine și aici mă refer la cel care vine by default. Sunt mai multe setări între care puteți alege: Off, Auto, Fill-flash, Slow Sync. Am uitat să precizez că este de tip pop-up, dar se poate declanșa și automat. Fotografia pe timp de noapte este ok, deși aș recomanda un bliț și mai puternic.
Camera are o funcție anti-shake de proveniență Minolta care-și face datoria la nevoie. Pentru fotografii la un nivel superior și când subiectul fotografiat este static, aș recomand un trepied.
Rezoluția maximă a fotografiei este de 4592×3056 pixeli. Aduce și un sistem de protecție antipraf ce reduce acumularea prafului pe senzor în timpul schimbării obiectivului. Una dintre comenzile la care ai acces aduce un teleoconvertor inteligent care mărește imaginea la 1.4x sau 2x pentru a vizualiza imaginile și mai bine.
4. Conectivitate
La bază dați de bateria de 1.650 mAh. Pe partea dreapta găsiți slotul pentru cardurile SD cât și pentru standardele mai vechi de la Sony. Mi-ar fi plăcut ca bateria să fie acoperită cu același mecanims de control ca și cardurile foto. Accesul la ele este foarte ușor. Mereu le-am scos pentru a copia fotografiile în notebook. În lateral stânga sunt protejate mufa microHDMI și microUSB.
5. Galerie foto
O suită de fotografii făcute cu Sony Alpha a550 în diverse situații. Imaginile nu sunt decât redimensinate. La următoarele articole găsiţi alte fotografii făcute cu a550:
2. Microsoft şi Intel au organizat #coolPC;
3. Lansare ASUS Zenbook în România;
4. BenQ – noi produse şi rezultatele financiare în 2011;
Plus că majoritatea recenziilor făcute în ultima perioadă dispun de fotografii făcute cu Sony a550.
6. Specificații
Aparat fotoDotări tehnice |
Sony Alpha A550 |
Senzor |
CMOS Exmor de 14.2 Megapixeli |
Moduri pentru focus |
AF single shot;AF continuu;AF automat;Focus manual |
Obiectiv |
18 – 55 mm |
ISO |
De la 200 la 12.800 |
LCD |
rabatabil la 90 de grade, de 3 inch cu 921k |
Frame per second |
5 fps cu vizorul optic;7 fps cu LCD și modul AF automat |
Programare |
2 secunde;10 secunde |
Conectivitate |
microHDMI, microUSB, AV |
Stocare |
2 sloturi între care se poate selecta pentru SD cât și pentru cele oferite de Sony |
Baterie |
Reîncărcabilă de 1.650 mAh |
Greutate |
599 gr. fără baterie |
Dimensiuni |
137x104x84 mm |
8. Imagini cu Sony a550
Fotografiile sunt făcute cu Panasonic DMC-TZ20.
[nggallery id=212]
9. Autonomie
Un mare punct pozitiv și la acest capitol. Datele oferite în mod oficial se confirmă: aproximativ 950 de imagini cu vizorul optic și 480 cu ecranul LCD activ. Mă uit și la amperajul bateriei care este destul de ridicat, similar ca la unele smartphone-uri, aduce 1.650 mAh.
Concluzii
Va rămâne mereu primul DSLR pe care l-am testat și poate că sunt subiectiv atunci când afirm că nu am ce să-i reproșez. Ar fi lipsa abilităților video. Uneori simți nevoia să înregistrezi și nu ai chef să mai iei după tine un alt aparat video și ai merge pe mâna DSLR-ului din dotare. Sony nu se bucură de faima Canon sau Nikon, dar v-aș recomanda să trageți o privire prin portofoliul lor înainte de a lua decizia de achiziție. Ce-mi place la DSLR este că nu se devalorizează în timp. Îți achiziționezi unul care face fotografii într-un mod ok și te ține o bună perioadă, nu simți nevoia să treci spre un alt model ca la telefoane mobile. Îți ia și timp ca să-ți cunoști DSLR-ul întru totul.
Este un DSLR user-friendly și mai ales pentru un începător. În oferta eMAG am găsit două Sony a550 resigilate cu preț de 2.499 lei, dar fără obiectivul de 18 – 50 mm.