Smartphone

Mi-au trecut prin mână două telefoane cu Windows Phone 7.5 în ultima săptămâna: HTC Titan și HTC Radar. Primul l-am primit de la HTC România și al doilea de la evoMAG.ro. Le-am butonat, în sens figurat, pentru că doream să văd ce știu să facă noile smartphone-uri cu Windows Phone 7.5 sau Mango. La începutul anului am avut ocazia să scriu recenzia altor două telefoane cu Windows Phone: HTC Mozart și Samsung Omnia 7. Au fost o surpriză plăcută. Între timp au crescut și standardele în domeniul smartphone-urile și să vedem unde se poziționează duetul HTC, ambele prezentate în același timp pe la începutul lui septembrie 2011.

Ca să vă faceți o idee de nivelul de cunoștințe foarte redus din partea publicului român, am auzit diverse persoane spunând când treceam pe lângă ele: Ăsta este iPhone 4 băă sau chiar iPhone 5. Și nu există nicio legătură între Titan și smartphone-urile Apple. Gândiți-vă numai la diferența în ce privește ecranul: 4.7 inch pe HTC Titan și 3.5 inch pe iPhone 5.

1. Design

Zilele trecute am avut la test și HTC Evo 3D, HTC Titan face notă discordantă ca și calitatea a materialelor. Să fiu mai explicit. Face notă discordantă în sens pozitiv și Evo 3D este un exemplu nefericit din portofoliul taiwanezilor, printre puținele. Marginea lui HTC Titan este din metal și dă impresia de soliditate. Atunci când vorbești mai mult la telefon pe un frig precum cele din zilele acestea, vei simți pe propria piele cum îți îngheață urechea la propriu. Capacul bateriei este dintr-o bucată și se deschide extrem de ușor. Am o obsesie în acest sens și la HTC ChaCha era foarte greu de desfăcut nefiind un locaș special pe care-l apeși și gata precum la Titan.

Logo-ul HTC îl regăsești frumos stilizat în partea frontală, superior cât și pe spate unde este însoțit și de avertizarea, cu ghilimele de rigoare, că avem de-a face cu un smartphone ce rulează Windows Phone.

Telefonul are următoarele dimensiuni: 131.5×70.7×9.9 mm grosime și 160 de grame. Nu știu cum se face, dar te obișnuiești cu dimensiunile sale ce l-ar încadra fără probleme și în rândul mini-tabletelor. Nu pare a fi greu, este destul de subțire, finisat ireproșabil cu materiale de calitate. Am remarcat că se strecoară și în buzunar fără probleme, înainte nici nu mă gândeam.

2. Ecran si sunet

Integrează un ecran super-size de 4.7 inch, de tip S-LCD cu rezoluție 480×800 pixeli, 16 milioane culori. La baza sa se află trei butoane capacitive cu rol de Back, Home și de căutare ce este direct prestabilită prin Bing și nu am găsit o modalitate să setez Google.ro la search. Relevanța căutărilor via Bing lasă de prea multe ori de dorit pentru piața locală, în SUA bănuiesc că este ok.

Ecranul se vede bine, mi se pare a avea un unghi larg de vizualizare. Este recomandat și pentru filme sau videoclipuri. Aș putea urmări un serial fără probleme. S-LCD-urile nu au în general un contrast puternic și în lumina soarelui lasă de dorit față de SuperAMOLED-uri, dar interfața WP7 în culori puternice cât și dimensiunea display-ului fac ca pe HTC Titan să nu mai resimți efectul de glare.

Sunetul vine de la o boxă dispusă lângă camera de pe spate, de 8 Megapixeli. Se aude puternic și clar. Când este dat la maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă. Atunci când îl țineți în modul landscape s-ar putea să obturați boxa și sunetul să fie distorsioant. Aș fi dispus-o ca să nu se ajungă cu mâna peste ea. Nu este o problemă în adevăratul sens al cuvântului. Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți în partea superioară. Sunetul oferit este de calitate.

3. Hardware

Windows Phone nu a făcut pasul spre zona telefoanelor dual-core și majoritatea telefoanelor ce-l primesc ca sistem de operare sunt tactat la 1 GHz. HTC Titan aduce un single core cu frecvența prestabilită la 1.5 GHz, 512 MB RAM și 16 GB spațiu de stocare, fără slot pentru cardurile microSD. Partea grafică este suplinită de Adreno 205 GPU. În browsing cu IE pentru smartphone-uri se mișcă exemplar și nu sesizezi vreo diferență între telefoanele dual-core în genul: HTC Evo 3D, LG Optimus 2X, LG Optimus 3D, HTC Sensation, Samsung Galaxy S II și HTC Titan.

4. Sistem de operare și aplicații

Rulează Windows Phine ajuns la versiunea 7.5 Mango. Integrează această versiune din start. Nu există diferențe notabile ca și funcționalitate față de Windows Phone-ul lansat în octombrie 2010. Probabil că sunt integrate o serie de optimizări în browsing, rularea aplicațiilor și altele. Windows Phone 7 Marketplace este mult mai populat cu peste 40.000 de aplicații, milestone atins în urmă cu câteva zile. Găsești multe aplicații, dar cele interesante sunt în mare parte cu plată și prețurile nu sunt modice. Nu există încă o piață de desfacere în adevăratul sens al cuvântului pentru un developer de aplicații și încearcă să monetizeze prin prețul afișat în Marketplace.

Remarc că acum chiar funcționează aplicațiile dedicate pentru facebook și twitter. Se sincronizează rapid și din punctul meu de vedere primesc un mare plus. Fără twitter și nu facebook, nici nu iau în calcul un smartphone.

Adăugarea unui cont de gmail și sincronizarea cu el a devenit floare la ureche. Am observat că mi-a încărcat și calendarul și îmi afișa orele la care trebuie să fiu la școală, lecțiile. Asta în live tile-urile de pe pagina de home a telefonului.

Windows Phone 7 oferă o experiență diferită față de sistemele de operare mobile rivale care s-au și copiat în anumite puncte: iOS 5 și Android. Se mișcă repede, pare a fi optimizat mult mai bine, dar îi lipsește acel ceva care să te facă să treci spre el și nu doar pentru câteva zile ci pentru o perioadă mai îndelungată. Să vedem care vor fi planurile Microsoft pentru 2012, nu m-aș mira să văd Windows 8 pe smartphone-uri.

Interfața telefoanelor cu Windows Phone este identică și upgrade-urile software vin în același timp. Un mare plus pentru WP7 față de Android, unde fragmentarea este foarte mare și te trezești că un smartphone considerat de ultimă generație la achiziție devine balast în opinia producătorului după doar câteva luni de la lansare.

Mi s-a părut ciudat ca atunci când instalezi o aplicație ești scos din WP7 Marketplace. Poate că vreau să fac browsing de aplicații în continuare și nu să ies de tot ca să încerc aplicația proaspăt instalată. Interfața este foarte simplă. Presupun că stiți de hub-urile și tile-urile de pe dekstop ce oferă informații în timp real din aplicațiile instalate: mail, mesaje, apeluri, facebook, etc. Al doilea panel reprezintă o listă cu toate aplicațiile, acces la setări, etc, oferă și posibilitatea de search prin ele și asta mai ales dacă ai instalate câteva zeci sau chiar sute de aplicații.

Tastatura qwerty touch este pe fundal negru. În lumina puternică a soarelui s-ar putea să fie mai greu de folosit și am avut impresia că putea să fie mai bine proporționată, dar poate că sunt eu foarte cârcotaș.

Pentru a copia imaginile, clipurile filmate sau spre a adăuga muzică trebuie instalat un software suplimentar și nu se poate face obișnuitul mass storage care te scapă de instalarea unui soft suplimentar. Probabil că Microsoft încearcă să promoveze unele servicii în acest mod.

5. Conectivitate

În partea superioară veți da de jackul de 3.5 mm și butonul pentru pornirea și oprirea telefonului cât și pentru blocarea și deblocarea rapidă a display-ului touch. Pe lateral dreapta sunt dispuse controalele pentru volum, supradimensionate și tastă dedicată pentru camera foto de 8 Megapixeli. La baza sa nu se află decât un lăcaș special pentru desfacerea capacului bateriei, operație care se efectuează ușor, simplu. În lateral stânga este poziționat portul microUSB cu dublu rol: conectarea la pc și încărcarea bateriei.

Au integrat un modul 3G ce poate naviga cu viteze de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi b/g/n, DLNA, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, bluetooth în standardul 2.1. Nivelul de detaliu din Maps este inferior celui oferit de serviciu similar de la Google integrat pe telefoanele Android. Fiind mai light, searchul și navigarea prin hărți se face mult mai ușor.

Modulul Wi-Fi cred că are de suferit de pe urma carcasei de metal. Acolo unde lucrez, este un wi-fi puternic situat la peste 100 de metri. Cu majoritatea telefoanelor și tabletelor mi-am luat semnal de acolo și cu Sony VAIO CA s-a dovedit suficient spre a face un browsing decent de pe YouTube în timpul unei lecții. HTC Titan vedea wi-fi-ul, dar conexiunea funcționa defectuos, a se citi, nu mergea să faci browsing. Acasă, unde semnalul wi-fi este mult mai puternic, a funcționa fără nicio problemă.

Trebuie să menționez și partea de telefonie. Se mișcă ok. Nu am sesizat probleme legate de pierderea semnalului. Să scrii mesaje folosind tastatua qwerty integrată este ok. Lipsește suportul predicitiv pentru limba română, dar nu i-am sesizat lipsa. L-am dezactivat pe cel pentru limba engleză pentru că era deranjant și riscam să doresc a scrie ceva și să scape un termen care ar face mesajul ciudat.

6. Cameră foto și video

HTC a crescut mult în 2011 în ce privește senzorul camerelor foto integrat pe smartphone-urile sale. HTC Titan are un senzor de 8 Megapixeli cu o deschidere destul de amplă, iese în evidență și din profilul carcasei. Aduce autofocus, dublu LED flash și filmează HD sau 720p. La exterior se descurcă exemplar, dar imaginile făcute la interior și mai ales când este un obiect în mișcare lasă de dorit. Observația este valabilă și pentru filmare. Vă puteți forma o impresie din galeria foto atașată și din clipul filmat cu HTC Titan.

[nggallery id=213]

7. Autonomie

Precizez că este un sample de test primit de la HTC România și nu versiunea finală, de aceea unele date s-ar putea să difere și mai ales la autonomie. Display-ul de 4.7 inch își cere tributul. Dacă nu-l vei utiliza la maxim ci într-un regim moderat va rezista o zi și este o performanță. Am avut la test, telefoane dual-core care după 3 – 4 ore se duceau spre sfârșitul bateriei, consumul de energie funcționa ca un accelerat. Bateria lui HTC Titan este de 1.600 mAh.

Concluzii

HTC Titan este un smartphone super-size ce poate fi considerat o alternativă și la tabletele de până în 7 inch. Atrage privirile tuturor și asta mai ales prin prisma dimensiunilor. Prețul este ridicat și cam în aceeași plajă de preț se va situa și Samsung Galaxy Nexus. HTC Sensation XE este mai ieftin și din punctul meu de vedere și mai ofertant. Nu mă leg de dimensiunile sale. Majoritatea vor spune că este mare, prea mare, dar sunt sigur că are o piață de desfacere. Mi-aș cumpăra un telefon cu WP7 și doar pentru a vedea cum evoluează sistemul de operare mobil deținut de Microsoft. Un trio de dorit pentru un recenzor de smartphone-uri: iPhone 4S, Samsung Galaxy Nexus și un HTC Titan.

Puncte pozitive:

– design bine pus la punct;

– browsing și rularea aplicațiilor;

– interfața oferită de WP 7.5.

Puncte negative: 

– preț mare;

– modul în care se descurcă camera foto/video la interior.

Pre HTC Titan:

1. eMAG.ro – 2.549 lei

2. evoMAG.ro – 2.571 lei.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.