Dacă ar exista Moș Crăciun, știu ce aș pune pe listă. Chiar și dacă ar fi singurul item pe anul ăsta. L-am cerut la Sony România, chiar dacă știam că nu-i pot face un review în adevăratul înțeles al termenului. Nu ai cum să faci un review când testezi primul mirrorless full-frame…
Este ca și cum ai avea impresii legate de Sony Xperia 1 III când este primul telefon premium pe care-l folosești. Trebuie să aduni experiența, să te joci cu mai multe produse și când spun să te joci, să le folosești în scenarii diverse și după aceea poți spune că faci un review.
Primul aparat foto cu care am făcut poze la produsele testate pentru o perioadă mai lungă de timp, de fapt – primul aparat foto în adevăratul înțeles al termenului pe care l-am folosit a fost Sony SLT-A35 (un DSLR cu oglindă fixă). După aceea am sărit în ograda Canon (EOS 600D și de câțiva ani am trecut pe 70D).
Cum am spus, Sony Alpha A7C-ul m-a convins, deși nu l-am folosit atât de mult pe cât mi-aș fi dorit. A fost o perioadă cu adevărat plină, cu multe produse la test, deadline peste deadline etc. L-am testat la pachet cu obiectivul de kit FE 28-60MM și F4-5.6.
În aceeași ordine de idei, știți că Sony face legea pe piața de camere mirrorless (au fost printre primii ce au mizat pe această piață, iar concurența a trebuit să recupereze din mers).
În câteva cuvinte o să spun ce m-a impresionat la Sony Alpha A7C:
1. Design + construcție;
Să zicem că arată puțin retro, în special dacă privești aparatul foto din partea frontală sau din partea superioară, în partea spate îți amintește că este un mirrorless full-frame lansat în 2020. Totul este bine închegat, solid, nu simți că s-ar fi făcut rabat calitativ. Mi-aș fi dorit să scrie Made in Japan pe acolo, dar ne mulțumim și cu Made in Thailand. Ecranul se rotește astfel încât să-l poți folosi când te filmezi, în lateral stânga veți găsi USB type-C-ul ce încarcă bateria lui A7C, microUSB, jack dedicat, slotul pentru cardurile microSD, jack-ul pentru microfon.
În partea superioară se află patina ce ajută în montarea unui microfon dedicat, selectorul pentru diferitele profile (Auto, Manual, Video etc), butonul de pornire și oprire cu rol de declanșator. Sunt câteva imagini făcute pe repede înainte cu Sony Alpha A7C și vedeți câteva detalii în plus pe partea de design.
Ca feeling, îl simți drept un produs din segmentul premium (body-ul pornește de la 9000 lei și cu obiectivul de kit sosit la test trece de pragul a 11000 de lei).
2. Dimensiunile compacte;
Nu știu sigur, dar Sony Alpha A7C este cea mai compactă cameră foto mirrorless din piață, în momentul de față. Nici nu simți când o ai în rucsac, cu adevărat compactă. Nu ai spune că ai un mirrorless full-frame în mână. Mi se pare că Sony s-a întrecut din acest punct de vedere.
70D-ul meu este mai greu și nu are tehnologia implementată în Alpha A7C. Mă rog, au trecut ani buni de când a fost lansat, pe când Sony-ul este un dispozitiv recent etc.
Poți să-l iei cu tine în călătorii, nu-ți ocupă cine știe ce spațiu în bagaj etc.
3. Ușurință în utilizare;
Nu sunt cel mai tehnic fotograf din lume, nu-l folosesc pe modul Manual în mod continuu. De fapt, l-am folosit pe A (Aperture Priority Auto Exposure). Îl mai ajutam cu ajustarea pe partea de deschidere a diafragmei și cam atât. Sunt obișnuit să folosesc vizorul, dar aici nu m-am obișnuit cu el și mai degrabă îmi luam informațiile direct de pe ecran (mi s-a părut prea mic și aș fi preferat o poziționare cumva mai centrală, mai pe direcția obiectivului și nu în colțul din stânga sus).
Interfața este ușor de parcurs, ai conectare facilă cu smartphone-ul, o sumă de controale ce te ajută în a face reglajele rapid etc. Nu am simțit că mi-ar lua prea mult timp să pricep fiecare setare în parte. M-am jucat cu Panasonic GH5 în Polonia la un eveniment și nu mi s-a părut a avea un layout atât de ușor de înțeles.
4. Fotografii la nivel înalt – CMOS de 24 Megapixeli full-frame ce livrează pe măsură;
Sunt mai multe elemente pe care le-aș evidenția:
- luminozitatea adusă în cadru – pare cumva naturală, imaginile nu sunt supraexpuse, ai parte de fix ceea ce se profilează în fața obiectivului. Ceea ce vizualizezi și încerci a scoate, îți iese aproape instant pe Alpha A7C;
- focusul făcut perfect – are o sumedenie de puncte de focus și repede alegi locul pe care dorești a-l scoate în evidență;
- stabilizare pe 5 axe și clipuri video 4K ce impresionează;
5. Autonomie bună + încărcare pe USB type-C;
Îți scoate câteva sute de imagini – 740 de imagini (cred că la 70D și cu două baterii atașate în grip nu ajung la valoare similară). Plus că Sony-ul îl poți încărca pe USB Type-C, ai scăpat de grija unui încărcător separat.
Știu și care sunt neajunsurile unui mirrorless full-frame. Dacă vrei un alt obiectiv, trebuie să te pregătești să investești o sumă serioasă + oferta nu-i așa generoasă precum la DSLR-uri unde ai tot felul de accesorii etc.
S-ar putea să fi fost prea entuziast în materialul de față, dar vă recomand A7C-ul dacă aveți posibilitatea să-l testați. Vă va pune un zâmbet pe față și veți descoperi un dispozitiv cu adevărat capabil.
Cele 30 de imagini realizate cu Sony Alpha A7C (au primit resize spre a fi urcat pe site, iar de la 6 – 7 – 8 MB au coborât sub 1 MB).