Sony dorește să pună accent mai tare pe segmentul audio, așa că extinde oferta de produse din această categorie. Astfel, tocmai a fost introdusă o nouă gamă ULT Power Sound, dedicată celor care apreciază „un sunet puternic și profund, care le face inima să tresară”. Deocamdată în gama ULT Power Sound au fost lansate trei boxe și o pereche de căști over-ear.

Boxele Sony ULT Field 1 și ULT Field 7 sunt complet portabile, să spunem așa, integrând și baterie, în timp ce ULT Tower 10 poate fi mutată destul de facil raportat la dimensiuni, dar fără a dispune de acumulator intern. Căștile ULT Wear sunt wireless și dispun de funcție de anulare activă a zgomotului de fundal. Pe toate cele patru dispozitive audio Sony din noua gamă este prezent butonul ULT, care activează unul sau două moduri de sunet special dezvoltate strict pentru această serie.

Activarea modului ULT se poate face în două trepte (ULT 1 – Deep Bass și ULT 2 – Attack Bass) la ULT Field 7, ULT Tower 10 și ULT Wear, pentru ca la ULT Field 1 să fie disponibil un singur nivel ULT.

Sony ULT Tower 10 este o boxă masivă. O idee mai înaltă de 1.1 metri, cu peste 40 de centimetri pe celelalte două axe și cu o greutate de 29 de kg, cu greu o poți numi o boxă portabilă. Doar că vine cu două roți și un mâner care permit o mutare ceva mai facilă. ULT Tower 10 promite să detecteze zgomotul din jur și să modifice automat setarea sunetului pentru a reda clar muzica, chiar și atunci când utilizatorii sunt înconjurați de alte sunete. Funcția poartă denumirea Sound Field Optimization.

Totodată, prin intermediul tehnologiilor 360° Party Sound și 360° Party Light, ULT Tower 10 trimite muzica, precum și jocurile de lumini în fiecare colț al camerei. Mai mult, boxa tip turn vine la pachet cu microfon wireless de bună calitate, care le dă posibilitatea doritorilor de a se transforma în MC sau de a cânta karaoke. Sunetul preluat de microfon poate fi ajustat prin reglaje Echo și Key Control. Există și jack de 6.3 mm suplimentar, pentru încă un microfon sau pentru a conecta anumite instrumente, precum o chitară electronică, de exemplu, moment în care boxa se transformă în amplificator dedicat.

În plus, prin funcția TV Sound Booster, ULT Tower 10 îmbunătățește sunetul TV, adăugând în ecuația audio difuzoarele sale, pe lângă cele ale televizorului.

Iar dacă puterea unei singure boxe ULT Tower 10 nu este suficientă, aceasta poate fi conectată simultan cu alte până la… 100 de boxe, grație suportului Party Connect.

Acestea ar fi detaliile tehnice, pe care le puteți găsi și pe site-ul oficial, unde sunt și mai multe informații. Am avut ocazia de a asculta câteva segmente de melodii redate de ULT Tower 10 și pot să spun că este cu adevărat puternică. La circa 70% din „potențial”, într-o cameră de circa 35 – 40 mp, cu greu mai puteai auzi altceva. Bass-ul este mai mult decât ok chiar și cu modul ULT dezactivat. Dar, odată ce-l pornești la primul nivel (ULT 1 – Deep Bass), totul capătă altă dimensiune. Nu doar că bassul este cu mult, mult mai prezent, dar este și mai adânc, mai profund. Și celelalte frecvențe prind mai multă viață, fiind cumva un mod care duce dinamica la cote evident mai extinse. Cu ULT 2 (Attack Bass) frecvențele joase sunt aruncate și mai puternic către urechile tale, bass-ul ajunge să se simtă mult mai tare chiar și în piept. Sincer, pentru preferințele mele este cam mult acest ULT 2, dar sunt absolut convins că mulți vor prefera acest mod.

Calitatea sunetului mi s-a părut cea mai bună pe modul ULT 1, genurile preferate de ULT Tower 10 fiind cele dinamice, ca dance, hip-hop, electro ș.a.m.d. ULT Tower 10 este o boxă perfectă pentru petreceri, audițiile „liniștite” nefiind neapărat cele recomandate. De fapt, întreaga gamă Sony ULT este recomandată celor care vor putere și profunzime, așa cum am menționat de la bun început.

Sony ULT Tower 10 va fi disponibil în magazinele de specialitate din aprilie, la un preț recomandat de circa 6.000 de lei.

Sony ULT Field 7 este o boxă portabilă de dimensiuni medii spre mari pentru categoria celor cu baterie integrată. Cu o lungime de puțin peste jumătate de metru și cu mai bine de 22 cm în diametru, să spunem, nu o poți introduce într-un rucsac, de exemplu. Nici greutatea nu este de neglijat, ULT Field 7 cântărind 6.3 kg. Boxa are două mânere la fiecare capăt, acolo unde sunt prezente și „difuzoarele” pasive care generează un bass mai profund, mai puternic.

Și ULT Field 7 poate activa modul de sunet ULT în cele două trepte, diferențele fiind din nou aceleași cu cele pe care le-am explicat la ULT Tower 10. Bass este din plin și nu l-am simțit deloc deranjant pe modul ULT 1, ba din contră, este modul pe care l-aș lăsa oricând activat. De fapt, acesta este modul predefinit să spunem, cel care este activ la pornirea boxei. Pe ULT 2 avem parcă o forțare a bass-ului, una care, din nou, cred că va fi preferată de anumiți utilizatori.

Volumul maxim este, din partea mea, mai ridicat decât te aștepți raportat la dimensiuni. Pentru mine, ULT Field 7 este cea mai echilibrată boxă lansată momentan în gama ULT. 

La fel ca fratele mai mare, și ULT Field 7 dispune de tehnologiile Sound Field Optimization și Party Connect, iar prezența unui jack audio de 6.3 mm permite conectarea unui microfon sau a anumitor instrumente direct la boxă. Sunt și lumini de tip RGB care se pot sincroniza cu ritmul muzicii redate, ceea ce este oricum valabil și la ULT Tower 10.

Bateria de sub carcasa boxei ULT Field 7 promite redare continuă de până la 30 de ore, în anumite condiții. Încărcarea este rapidă, se pare că după doar 10 minute la priză boxa poate reda timp de 3 ore. 

Trebuie menționat că ULT Field 7 vine cu certificare IP67, care garantează etanșeitate împotriva pătrunderii lichidelor și a prafului. Prețul recomandat pentru Sony ULT Field 7 este de aproximativ 2.000 de lei, cu disponibilitate tot din aprilie.

Ultima, dar nu cea din urmă, este cea mai compactă boxă din actuala gamă ULT. Sony ULT Field 1 are o greutate de 650 grame, este lungă de puțin peste 20 centimetri, în timp ce în pe celelalte laturi se oprește la circa 76 – 77 mm. ULT Field 1 poate activa modul de sunet ULT într-o singură treaptă și chiar nu văd de ai asculta vreodată fără ca acesta să nu fie pornit, atât de bine optimizează sunetul.

Da, în cazul ULT Field 1 orice melodie capătă contur, să zic, fiecare undă sonoră, din orice spectru, este „aruncată” cu putere fără a fi vreodată prea mult. Asta nu înseamnă că volumul maxim este scăzut, nici pe departe. Avem o intensitate mai mult decât suficientă pentru dimensiunile acestei boxe, chiar peste așteptări.

ULT Field 1 poate fi aleasă în patru culori – Black (negru), Off-White (un alb „murdar”, cum se mai numește), Forrest Grey (un gri care ar trebui să aibă și ceva verde în combinație, dar nu prea mi s-a părut așa) și Orange. Mie și aproape tuturor celorlalți prezenți la evenimentul de prezentare, boxa portocalie ni s-a părut cea mai reușită.

ULT Field 7 vine cu certificare IP67, dar se pare că rezistă și la șocuri destul de serioase. Autonomia bateriei este până la 10 ore, în anumite condiții. Va fi disponibilă la vânzare din aprilie, la un preț estimat la 700 de lei.

Ajungem și la căștile Sony ULT Wear, pe care le voi primi și pentru review. Vă pot spune acum, după un contact de câteva minute, că aceste căști promit mult și abia aștept să le încerc pe o perioadă lungă. 

Și la ULT Wear modul de sunet ULT poate fi activat în cele două trepte. Din nou, pentru mine cel mai potrivit a fost ULT 1, la ULT 2 mi s-a părut un bass extrem, dar extrem de puternic. Nu sunt genul care apreciază așa ceva, dar trebuie să recunosc că sunt cele mai tari frecvențe joase pe care le-am auzit până acum de la niște căști. Simțeam practic cum vibrează cupele pe capul meu. Da, chiar apar vibrații de la membrana difuzoarelor care se mișcă cu putere la melodiile cu mult bass. A fost ceva ce nu am mai experimentat până acum și merită aprofundat cu ocazia testului prelungit.

Pe modul de sunet cu ULT dezactivat am găsit căștile potrivite pentru genurile muzicale mai soft, iar cu ULT 1 totul capătă o dinamică extinsă.

Volumul maxim este uriaș, mai ales pentru căști wireless. Nu am putut menține intensitatea la maxim pentru mai mult de câteva secunde.

În fine, toate impresiile în review, aici mai amintesc faptul că ULT Wear vine cu tehnologie de anulare a zgomotelor de fond, una care este similară cu cea de pe căștile Sony din seria 1000X. De fapt, procesorul Sony Integrated Processor V1 de pe acea serie este prezent și la ULT Wear, iar tehnologia Dual Noise Sensor este acolo.

Căștile Sony ULT Wear vor fi disponibile din aprilie, în culorile Black, White și Forrest Grey la un preț recomandat de aproximativ 1.000 de lei. După scurtul contact cu aceste căști m-aș hazarda să apreciez costul ca unul potrivit, dar rămâne să vedem după review dacă îmi voi menține poziția.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.