Noua gama de televizoare Sony pentru 2017 Televizoare

La CES 2017 Sony a prezentat gama de televizoare cu care vrea să atace piața anul acesta, iar la început de martie am avut plăcerea de a participa la un eveniment în Budapesta unde le-am văzut și eu la lucru. Am avut parte de demonstrații comparative între modelele de anul trecut și cele pregătite pentru 2017, așa că vă pot spune câteva cuvinte într-o oarecare cunoștință de cauză.

Ce trebuie reținut în primul rând este faptul că Sony va miza pe viitor doar pe televizoare din zona mid-range și premium, categoria entry-level fiind abandonată. Mai mult, absolut toate modelele noi aduc tehnologie HDR.

Voi încerca să vă prezint toate modelele pe care am avut ocazia să le descopăr.

Încep cu cel mai important exponent, reprezentat de gama de televizoare Sony A1. Una dintre tehnologiile care ne-a atras tuturor atenția este cu siguranță cea de sunet, deși vorbim despre un televizor și ar trebui să ne preocupe în principal imaginea. Totuși, atunci când televizorul renunță la difuzoarele clasice pentru frecvențe înalte și medii și propagă undele sonore direct din ecran, eu zic că merită ceva atenție.

Tehnologia Acoustic Surface folosește două actuatoare amplasate pe spatele display-ului pentru a reda sunetul direct din ecran. Senzația este specială, iar dacă atingi ușor ecranul chiar vei simți ușoare vibrații determinate de undele sonore. Mai mult, sunetul este distribuit pe o suprafață destul de extinsă, iar efectul stereo este acolo. De frecvențele joase se ocupă un difuzor clasic, poziționat tot pe spatele dispozitivul, dar care are și rol de stand atunci când vrei televizorul așezat pe o suprafață orizontală și nu prins pe perete.

Despre imaginile oferite de noile televizoare din seria A1 numai de bine. Panelul OLED oferă un negru perfect, contrast deosebit și culori vii. Grație folosirii unui nou procesor de imagine, mult mai puternic – X1 Extreme, toate detaliile prind contur, iar remasterizarea HDR se bazează pe analiza fiecărui obiect din cadru. Diferența este că înainte era analizat cadrul în totalitate și se încerca obținerea unei iluminări mai intense, dar acum doar zonele ce necesită mai multă lumină primesc așa ceva.

Puse unul lângă celălalt, televizoarele Sony cu noul procesor X1 Extreme îți dezvăluie diferențele față de cele din anii trecuți: conturare mult mai bună, iluminare inteligentă doar a zonelor ce au nevoie, contrast și culori îmbunătățite.

Voi prezenta mai departe noile televizoare Sony și principalele caracteristici pentru fiecare dintre ele.

Seria A1 4K HDR de televizoare Sony OLED – diagonale de 55, 65 și 77 inch:

 • tehnologie OLED pentru display-uri, 8 milioane de pixeli cu auto-iluminare;
 • tehnologie Acoustic Surface: întregul ecran rezonează datorită sunetului emis direct din display;
 • procesor 4K HDR X1 Extreme – remasterizare HDR bazată pe obiecte, Super Bit Mapping 4K HDR și procesare dublă de baze de date;
 • tehnologie 4K X-Reality PRO cu un algoritm ce folosește o bază de date cu informații pentru orice tip de conținut: transmisiuni TV, DVD, discuri Blu-ray, conținut video pe internet sau fotografii digitale;
 • Android TV cu funcție integrată Chrome Cast.

Seria Sony XE94 4K HDR cu diagonala de 75 inch și Seria Sony XE93 4K HDR cu diagonale de 55 și 65 inch:

 • Slim Backlight Drive+ – structură LED unică de tip quad, ce permite un control local mai precis al intensității luminoase;
 • procesor 4K HDR X1 Extreme la fel ca Seria A1;
 • X-tended Dynamic Range PRO – îmbunătățește conținutul HDR și non-HDR prin amplificare și reglarea precisă a nivelurilor de iluminare din spate pentru fiecare zonă e ecranului, amplificând de 10 ori contrastul XDR;
 • tehnologie 4K X-Reality PRO la fel ca Seria A1;
 • Android TV;
 • compatibile cu formatul HDR Dolby Vision.

Seria Sony XE90 4K HDR cu diagonale de 49, 55, 65 și 75 inch:

 • procesor 4K HDR X1 – remasterizare HDR bazată pe obiect și tehnologie Super Bit Mapping 4K HDR;
 • X-tended Dynamic Range PRO ca și la Seria XE94 și XE93, amplificând însă de 5 ori contrastul XDR;
 • tehnologie 4K X-Reality PRO la fel ca Seria A1;
 • Android TV.

Alături de televizoarele de mai sus, pe care am avut ocazia să le văd, Sony introduce în 2017 și seriile XE85 4K HDR cu diagonale de 55, 65 și 75 inch, seria XE80 4K HDR cu diagonale de 43, 49 și 55 inch, seria WE75 HDR Full HD cu diagonale de 43 și 49 inch, seria WE66 HDR Full HD cu diagonale de 40 și 49 inch, seria WE61 HDR Full HD cu diagonala de 32 inch și seria RE45 HDR Full HD cu diagonala de 40 inch.

În cazul în care nu v-ați dat deja seama, cu cât numărul de după XE sau WE scade, cu atât modelele de televizoare Sony vor avea mai puține tehnologii încorporate. De asemenea, așa cum este de așteptat, și prețurile sunt mai accesibile.

Voi reveni în zilele ce urmează cu alte produse pe care am avut ocazia să le văd în premieră la evenimentul de prezentare Sony de la Budapesta. Vom discuta atunci despre echipamente foto-video și audio.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.