gAuto

Chiar dacă zvonurile vuiau de ceva vreme, mărturisesc că îmi venea greu să cred că Opel va pleca din curtea celor de la GM. Însă iată că azi știrea a devenit una oficială și Grupul PSA Peugeot-Citroen devine noul proprietar al mărcii Opel și a diviziei din Marea Britanie, Vauxhall.

După ce negocierile au fost încheiate, s-a bătut palma pe o sumă totală de 2.2 miliarde de euro. În aceasta intră operațiunile auto ale mărcii Opel/Vauxhall – 1.3 miliarde euro, și divizia financiară a GM din Europa, pentru 900 milioane euro. Suma totală mi se pare destul de mică, în condițiile în care Facebook a plătit pentru WhatsApp 19 miliarde de dolari acum câțiva ani.

În urma acestei achiziții, Grupul PSA devine al doilea mare constructor auto la nivelul Europei, cu o cotă totală de piață de aproape 17%. PSA a încheiat 2016 cu o cotă de piață de circa 10 procente, în timp ce Opel a convins aproape 7% dintre cumpărătorii europeni.

Cum speră Grupul PSA să beneficieze de pe urma noii achiziții este destul de clar. Se va încerca reducerea costurilor tuturor producătorilor din grup prin dezvoltarea și folosirea la comun a platformelor pentru viitoarele modele.

Cât de tare vor începe să semene noile mașini Peugeot, Citroen și Opel rămâne să vedem mai târziu. Eu zic că pentru a reuși să atragă în continuare grupe diferite de clienți, o separare clară în gamă a modelelor franceze față de cele nemțești este obligatorie. De asemenea, rămâne să vedem și cum își vor poziționa ca preț mașinile produse de acum împreună.

Vouă cum vi se pare noua formațiune auto ce a luat azi naștere?

Sursa: Media.groupe-psa.com

Categorii: gauto

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.