Am folosit un Sony Xperia XZ timp de mai bine de un an și jumătate, experiența alături de acel model a fost una ce mi-a lăsat anumite afinități față de telefoanele acestui producător. A trecut mult timp de când mă bazez pe un smartphone de la alt brand, vreme în care Sony nu prea pare că a găsit încă rețeta câștigătoare în a crește pe segmentul telefoanelor mobile.
Nu-i vorba că nu au avut modele cel puțin interesante sau foarte apropiate de concurență din majoritatea punctelor de vedere, ci doar că uneori strategia lor de promovare, de impunere în piață, a lăsat loc de mai bine.
Am testat anul trecut Sony Xperia 5, un flagship în formă compactă, iar acum vedem la lucru versiunea nouă și îmbunătățită, cunoscut drept Sony Xperia 5 Mark II sau, mai simplu, doar Sony Xperia 5 II.
Review Video
Specificații pentru Sony Xperia 5 II
Design
Cutia de retail conține, pe lângă smartphone, un încărcător pe USB-C, un cablu USB-C la USB-C, ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și alte câteva pliante:
După cum vedem, accesoriile din cutie se opresc la strictul necesar – încărcător și cablu. Nu găsim agrafă pentru slotul sim, fiindcă acesta se desface simplu doar cu unghia, dar nici o pereche de căști, deși telefonul vine cu jack audio de 3.5mm.
Pe de altă parte, având în vedere cele de mai sus plus prezența a nu mai puțin de 5 butoane pe terminal, este de apreciat faptul că Sony Xperia 5 II este rezistent la imersie și la praf conform cu standardele IP65/IP68, ceea ce garantează că poate fi scufundat în apă adâncă de până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute continuu.
Tot la aprecieri nu ai cum să nu treci și grosimea și greutatea reduse ale acestui smartphone, deși integrează baterie nu tocmai mică. Mai mult, modulul camerei principale abia iese foarte puțin în relief, cu toate că doi dintre cei trei senzori dispun de sistem de stabilizare optică a imaginii (OIS).
Nu doar grosimea și greutatea sunt mici, ci și lățimea acestui telefon. Însă, dat fiind raportul ecranului de 21:9 și faptul că Sony Xperia 5 II nu adoptă design cu notch sau decupaj în display, ci găsim margini cumva clasice deasupra și dedesuptul ecranului, smartphone-ul este ceva cam lung.
Unii compară proporțiile acestui telefon cu cele ale unei telecomenzi, însă eu zic că înainte de a face astfel de afirmații ar fi indicat să folosească timp de câteva minute un Sony Xperia 5 II. Abia atunci vor putea aprecia cât este de ușor de utilizat cu o singură mână este acest smartphone și vor înțelege de ce Sony a apelat la un astfel de design.
Totuși, cu toate că telefonul este îngust și se așează bine în mână, faptul că spatele din sticlă este perfect plat îl face să alunece destul de ușor din palmă. Gripul nu este așadar unul dintre atuurile Sony Xperia 5 II.
Dacă tot nu a renunțat la marginile de sus și de jos, Sony a ales ca măcar acolo să fie câte un difuzor, pentru sunet stereo ce vine direct către utilizator. Mai mult, pe marginea de sus există și un LED de notificare, ceva ce nu am mai întâlnit de mult timp.
Sony Xperia 5 II este altfel când vine vorba despre design. Se detașează de majoritatea competitorilor și vine cu altceva. Mie mi-a plăcut foarte tare cum se simte acest telefon, cât este de ”manevrabil” cu o singură mână și cât de bine este fabricat. Calitatea construcției, a finisărilor și a materialelor este cu adevărat una ridicată, oricât de tare am căutat ceva despre care să mă plâng nu am găsit nimic în neregulă.
Ecran și sunet
Ecranul lui Sony Xperia 5 II impresionează din primul moment mai ales prin forma lui. Este lung și îngust, așa cum numai un display în format 21:9 poate fi. După ce treci peste acest aspect, descoperi unul dintre cele mai bune ecrane ale momentului.
Dacă ar fi să mă plâng de ceva ar doar luminozitatea. Deși nu este scăzută, chiar deloc, parcă totuși nu se ridică la nivelul celor mai luminoase ecrane pe care le-am văzut în ultimul timp. Totul apare suficient de clar chiar și în bătaia directă a soarelui, dar nimic impresionant.
Pe de altă parte, este o adevărată plăcere să privești și să folosești ecranul compatibil HDR BT2020, cu tehnologie Triluminos și X-Reality Engine plus rată de refresh maximă de 120 Hz. Pur și simplu, în afară de luminozitatea maximă, care, repet că nu este chiar scăzută, nu ai ce să-i reproșezi, ba din contră. Nu poți decât să lauzi display-ul lui Sony Xperia 5 II.
Sunetul extern este stereo, așa cum am menționat la capitolul precedent. Difuzorul de jos este doar un pic mai puternic decât cel de sus, ce este folosit și pentru apeluri. La o utilizare normală abia sesizezi acest lucru, sunetul este extrem de bun, bine calibrat, clar și cu o intensitate mai mult decât suficientă.
O adevărată plăcere consumul multimedia alături de Sony Xperia 5 II, cu al său ecran excelent și sunetul stereo, cu difuzoare frontale.
În plus, Sony Xperia 5 II nu renunță la jack-ul audio de 3.5 mm. De aici primim un sunet de cea mai bună calitate, cu un volum maxim înalt. Cu o pereche de căști bune nu ai de ce să te plângi.
Sony Xperia 5 II aduce și o funcție interesantă pe care o alătură sunetului. Poate fi activată atât când sunetul este redat extern, cât și prin căști. Este vorba despre Vibrațiile Dinamice, practic un mod prin care telefonul vibrează ușor în ritm cu muzica, mai exact vibrează odată cu bass-ul. Aș spune că funcția este de efect, că merită încercată, dar cam atât, nu are utilitate și am lăsat-o mereu oprită, putând fi activată în trei trepte sau complet stinsă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Sony Xperia 5 II este un flagship în adevăratul sens al cuvântului. Vine cu cel mai puternic chipset Qualcom din 2020 – Snapdragon 865 (dacă nu luăm în considerare versiunea doar ușor îmbunătățită Snapdragon 865+), cu procesor octa core cu un nucleu ce poate urca până la 2.84 GHz, trei ce se duc la maxim 2.42 GHz și alte patru ce se opresc la 1.8 GHz. Toate sunt de tip Kryo 585.
Acceleratorul grafic Adreno 650 este extrem de capabil, oferă o experiență desăvârșită de gaming chiar și cu cele mai solicitante jocuri din Google Play Store.
Memoria RAM este de 8 GB, în timp ce spațiul intern de stocare este de 128 GB (103 GB disponibili utilizatorului). Există și versiune Sony Xperia 5 II cu 256 GB, însă oricare dintre ele poate acomoda și un card de memorie microSD, ce va lua însă locul cartelei sim 2.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Sony Xperia 5 II:
Ansamblul hardware performant se descurcă excelent în a rula un sistem de operare Android 10 foarte bine optimizat. Interfața este similară cu cea a unui Android nativ, totul se derulează instant prin meniu, rata de refresh la 120 Hz a ecranului contribuie și ea la senzația de viteză în navigare, la scroll sau swipe.
Sunt câteva adiții pe partea de setări, cu anumite moduri ce pot fi activate, precum Detecție laterală, mod cu o singură mână sau Optimizare jocuri. Ce este însă de reținut: Sony Xperia 5 II oferă o experință de utilizare extrem de plăcută, fără pic de lag, întârzieri sau bug-uri.
Aș spune că mi-a plăcut că nu este bloatware. Totuși, chiar dacă din primii pași ai configurării inițiale ești întrebat ce aplicații dorești să fie preisntalate și peste care să treci, sunt unele pe care le primești vrei, nu vrei. Facebook și Netflix oricum le-aș fi instalat, deci nu mă deranjau neapărat, dar nu am înțeles de ce apar preinstalate aplicații precum Tidal, LinkedIn, dar mai ales jocul Call of Duty. Acesta din urmă nu poate fi dezinstalat și după o actualizare automată a ajuns să ocupe circa 2.35 GB din memoria internă.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Sony Xperia 5 II:
Performanță
Spuneam că Sony Xperia 5 II este un flagship, iar asta se vede și din rezultatele testelor de benchmark. Totuși, la vitezele memoriei interne observăm că nu sunt cele mai bune scoruri, mai mici decât la ASUS ZenFone 7 Pro, de exemplu, semn că Sony Xperia 5 II nu propune cel mai rapid mediu de stocare internă.
Conectivitate
Sony Xperia 5 II nu are minusuri aici, ba chiar nu am cum să nu apreciez că a reușit să păstreze jack-ul audio de 3.5 mm într-un corp atât de compact. Acesta este pe latura de sus, unde mai vedem și microfonul secundar.
Pe latura de jos este portul USB Type-C 3.1 și microfonul principal, pe stânga avem slotul pentru cartele sim / card microSD (pentru deschiderea căruia nu este nevoie de vreun instrument, se poate desface doar cu unghia), în timp ce laterala din dreapta este aglomerată. Aici sunt nu mai puțin de 5 butoane: cele pentru reglarea volumului, cel Power ce integrează și senzor de amprentă (rapid și foarte exact în recunoaștere), plus buton pentru activarea asistentului Google (se putea foarte bine și fără el) și buton pentru camera foto.
Acesta din urmă este cumva clasic pentru anumite telefoane Sony. Este de tip actuare în două trepte: apăsat ușor face autofocus, pentru ca la capăt să declanșeze obturatorul, fix precum la camerele foto.
Pe partea wireless, Sony Xperia 5 II suportă conectivitate dual sim 5G SA/NSA, Wi-Fi 6 (ax) dual band, Bluetooth 5.1 cu suport Qualcomm aptX HD, localizare prin A-GP, GLONASS, GALILEO, BDS și QZSS plus NFC.
Cameră foto și video
Nu mai rescriu specificațiile pentru cei trei senzori ai camerei principale, respectiv cel al camerei frontale. Tot ce am găsit legat de aceștia am trecut în tabelul cu specificații de la începtul recenziei.
Aș vrea să repet ce am spus la capitolul design: este cu adevărat impresionant cât de puțin iese în relief modulul camerei de pe spate, ce integrează doi senzori cu OIS. Iar asta este cu atât mai surprinzător cu cât grosimea totală a telefonului este de numai 8 mm.
Începem analiza cu prezentarea aplicației, sau mai bine spus a aplicațiilor ce-ți permit captura foto și video alături de Sony Xperia 5 II.
Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Sony Xperia 5 II:
Capturi de ecran din interfața aplicației Photo Pro de pe Sony Xperia 5 II:
Capturi de ecran din interfața aplicației Cinema Pro de pe Sony Xperia 5 II:
După cum putea vedea mai sus, pe Sony Xperia 5 II avem aplicația clasică a camerei, ce integrează însă cam puține moduri. Pe ecranul principal faci swipe între Fotografie și Video având la îndemână butoanele wide, ultrawide și telephoto, în timp ce sus avem câteva setări rapide. Modurile distincte de captură includ doar Photo Pro (ce te trimite în aplicația dedicată cu același nume, iar asta se întâmplă chiar și dacă ești pe modul Video), Google Lens, Rulare cu încetinitorul, Portret selfie, Efect creativ și Panoramă.
Nu există mod dedicat Portret (doar pentru camera frontală există), deși avem la dispoziție un buton în meniul de sus ce-ți permite să încețoșezi fundalul față de subiectul în focus. Totuși, nici măcar în modul Portret selfie Sony Xperia 5 II nu se descurcă prea bine în a separa exact subiectul de fundal. Dacă analizați atent imaginile de mai jos observați că sunt deficiențe evidente în a separa clar și exact subiectul de fundal.
Fotografii făcute cu camera frontală de pe Sony Xperia 5 II (prima în modul normal, următoarele cu modul Portret):
Camera frontală este aproape ok, dar în niciun caz de nivel flagship. Nu aduce autofocus, nu filmează 4K și nici calitatea materialelor nu este ceea ce aștepți de la un astfel de telefon în 2020.
Dacă peste lipsa modului portret aș spune că pot trece, fără un mod dedicat fotografiei de noapte aș spune că nu trebuie să existe flagship. Da, la Sony Xperia 5 II nu găsim un astfel de mod dedicat, deși telefonul detectează scenele cu lumină slabă și face setări suficient de bune. Am apreciat că nu încearcă să aducă lumină inexistentă în imagine și că păstrează expunerea naturală a cadrului, detaliile sunt bune, la fel și culorile sau contrastul.
Fotografii low-light făcute cu Sony Xperia 5 II:
În fine, în lumină suficientă, Sony Xperia 5 II se descurcă foarte bine, cu oricare dintre cei trei senzori. Calitatea în astfel de condiții este la nivelul oricăror alte telefoane, doar că mai nou orice smartphone mid-range se descurcă excelent în lumină suficientă.
Poze ultrawide, wide și zoom făcute cu Sony Xperia 5 II:
De reținut față de Sony Xperia 5 II este că propune două aplicații dedicate modurilor profesionale de fotografiat și filmat. Acestea aduc o interfață și funcții ce se regăsesc pe aparatele foto Sony, cele mult apreciate în utlimul timp. Totuși, nu știu câți utilizatroi vor folosi acele aplicații la adevărata capacitate, fiindcă mulți vor doar un telefon cu cameră de tip point-and-shoot. Câți vor sta să regleze expunerea din mai multe setări sau să aleagă să filmeze pe modul manual, pentru ca mai apoi să colorizeze și să ajusteze filmarea făcută în raport 21:9? Eu zic că prea puțini, doar aceia care au mare habar despre foto-video, utilizatori care până la urmă vor folosi o cameră dedicată și nu una de pe un telefon mobil.
Clip video 4K HDR filmat cu Sony Xperia 5 II (cu fiecare senzor – wide, utrawide și zoom)
Autonomie
Încă o dată de apreciat câte a reușit să integreze Sony într-un corp așa compact. Pe lângă jack de 3.5mm, difuzoare frontale, doi senzori cu OIS, Sony Xperia 5 II a mai primit și o baterie de 4000 mAh. OK, capacitatea nu este una uriașă, dar cumva telefonul oferă o autonomie mai mult decât rezonabilă, aș spune chiar una ridicată.
Folosit intens, dar fără gaming, cu ecranul setat la 120 Hz, cu luminozitatea pe Auto, Sony Xperia 5 II duce o zi de dimineața până seara fără mari sacrificii. Prinzi lejer mai bine de 12 ore într-un scenariu de utilizare intensă.
Dacă nu ești un heavy user și te mulțumești cu rata de refresh standard, de 60 Hz, atunci ai toate șansele să prinzi și două zile de autonomie.
Mi-a plăcut că software-ul este foarte bine pus la punct, iar în stand-by Sony Xperia 5 II abia consumă 2 – 3 procente din baterie în decurs de mai bine de 24 de ore.
În testul nostru de autonomie, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, acumulatorul plin al Sony Xperia 5 II s-a descărcat până la 9% din capacitate după 10 ore și 42 de minute. Un rezultat foarte bun.
Ce nu am cum să apreciez aici, este faptul că lipsește o încărcare cu adevărat rapidă. Cu încărcătorul din pachet, Sony Xperia 5 II se oprește la maximum 18W, ceea ce este cam puțin. La fel de dezamăgitor este și faptul că nu există suport pentru încărcare wireless.
Preț
Sony Xperia 5 II – 3.900 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Niciodată telefoanele de top (și nu numai) de la Sony nu au fost ieftine. Nici Sony Xperia 5 II nu este, dar nu-i o noutate, așa cum tocmai am spus. Pe de altă parte, dacă vrei un smartphone de top mai altfel, cu ecran clasic, fără breton sau decupaj, destul de compact și de ușor de folosit cu o singură mână, care nu are puncte slabe evidente, atunci Sony Xperia 5 II este pentru tine.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Sony Xperia 5 II:
PRO
- ecran excelent din mai toate punctele de vedere;
- sunet extern stereo cu difuzoare frontale de foarte bună calitate;
- excelent fabricat, construcție cu finisări fără cusur și materiale de top;
- certificare IP65/IP68;
- compact și ușor deși integrează baterie de 4000 mAh și jack de 3.5 mm, iar modulul camerei principale nu iese mai deloc în relief cu toate că doi senzori din cei trei au OIS;
- autonomie ridicată chiar și cu ecranul setat la 120 Hz;
- sistem de operare ce rulează fluent mereu, fără pic de lag, foarte bine optimizat, ce va primi update-uri pe viitor, în bunul spirit Sony;
- camera principală produce rezultate bune atât pe foto, cât și pe video, cu toți cei trei senzori.
CONTRA
- chiar dacă suficient de ridicată la modul general, luminozitatea maximă a ecranului nu este la nivelul altor flagship-uri;
- încărcarea nu este cu adevărat rapidă și lipsește cea wireless;
- deși rezultatele produse de camerele de pe spate sunt bune la modul general, lipsesc moduri dedicate portret sau de noapte, iar aplicațiile Photo Pro și Cinema Pro se adresează doar unui anumit tip de utilizator, experimentat pe partea foto-video, dar care va folosi cel mai probabil o cameră în locul telefonului;
- camera frontală nu este de nivel flagship, dezamăgește din anumite direcții.