Sony avea un obicei bun, cred eu, de a lansa alături de flagship-urile sale și versiuni compacte, care păstrau o bună parte a specificațiilor vârfurilor de gamă, pe care însă le ambala într-un corp mai puțin voluminos.

Nu a păstrat această rețetă mereu, dar iată că în acest an, alături de Sony Xperia 1, apare și Sony Xperia 5, cel ce se vrea un nou model din gama Compact.

Specificații pentru Sony Xperia 5:

Specificatii Sony Xperia 5

Design

Sony Xperia 5

În cutia în care l-am primit pe Sony Xperia 5 am mai găsit și un încărcător rapid pe USB Type-C, un cablu USB Type-C la USB Type-C, căști in-ear pe jack de 3.5 mm cu 2 perechi suplimentare de dopuri și clemă de prindere pe fir detașabilă, adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5 mm, ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și alte câteva pliante cu diferite informații:

Spuneam că Sony Xperia 5 se vrea un Compact, însă dimensiunile sale nu sunt tocmai în acord cu asta. Chiar dacă față de Sony Xperia 1 avem acum un ecran mai mic cu 0.4 inch, nu aș spune că Sony Xperia 5 se simte de-a dreptul compact. Poate doar pe lățime, unde raportul display-ului de 21:9 face ca telefonul să fie mult mai  îngust decât te-ai aștepta.

Lungimea rămâne destul de mare și nici grosimea terminalului nu este extrem de mică. Totuși, lățimea este cea care îți dă posibilitatea de a folosi smartphone-ul destul de lejer cu o singură mână.

Sony a fost mereu mai nonconformist cu designul telefoanelor sale, iar cu Sony Xperia 5 nu se detașează de acest trend. Chiar dacă nu vedem nimic cu adevărat spectaculos, nici nu se poate spune că Sony Xperia 5 adoptă tot ce este actual în 2019. Nu avem notch, nu avem decupaj în ecran și nici cameră frontală rotativă ori de tip periscop. Avem aceleași margini clasice de deasupra și de sub ecran.

Cea de sus este ceva mai lată, dar nu aș numi-o chiar deranjantă, în timp ce cea de jos este mai îngustă, dar nu la nivelul celei pe care am văzut-o la Sony Xperia 10, unde marginea de jos avea aceleași dimensiuni cu cele laterale. Mi-a plăcut mult mai mult acea implementare.

Sticla de protecție a ecranului se unește direct cu șasiul metalic, care îi conferă telefonului o rigiditate structurală foarte ridicată. Spatele este și el din sticlă și are aceeași nuanță cu a marginilor metalice. În cazul de față vorbim despre un albastru închis.

Camera principală cu trei senzori dispuși pe verticală este poziționată în colțul din stânga-sus, iar deasupra ei este LED flash-ul și senzorul cu laser pentru autofocus. În rest, un spate plat cu denumierea producătorului în centru și cu logo-ul Xperia în partea de jos.

Chiar dacă Sony Xperia 5 este îngust și poate fi ținut destul de ușor cu o singură mână, spatele plat din sticlă nu te ajută deloc în a prinde un grip serios. Ba din contră, telefonul este alunecos și trebuie să fii mereu atent cu el. 

Sony Xperia 5 nu arată rău, iar din punct de vedere al construcției nu am ce să-i reproșez. Parcă nu se încadrează ca design în 2019, dar este bine că avem de unde alege dacă nu suntem fani ai decupajelor în ecran. Telefonul nu este tocmai unul Compact, iar acesta poate fi unul dintre elementele pe care unii le-ar fi putut aștepta de la acest model.

Ecran și sunet

Sony Xperia 5

Având în vedere pretențiile de flagship sub formă compactă ale lui Sony Xperia 5, ecranul trebuie să convingă. O și face pe deplin, panelului OLED de 6.1 inch cu rezoluție 2520 x 1080 pixeli nu-i poți reproșa mai nimic.

Culorile sunt reproduse exact, sunt vii și foarte plăcute, contrastul infinit, cum altfel la un OLED, iar unghiurile de vizualizare foarte largi. Luminozitatea este ridicată, nici în bătaia directă a soarelui nu am întâmpinat mari probleme.

În meniul de setări ale afișajului, Sony Xperia 5 îți dă posibilitatea de a alege între diferite preseturi pentru culori, contrast și balansul de alb, pe care poți și să-l ajustezi manual prin reglaje pe roșu, verde și albastru.

În funcție de preferințe, poți vedea totul în nuanțe stridente, cu un constrast ridicat, sau poți alege un aspect mai natural, cu o reprezentare mai exactă a culorilor.

Ecranul lui Sony Xperia 5 oferă suport HDR, drept urmare conținutul compatibil cu acest standard va beneficia de o dinamică aparte, pe care nu ai cum să nu o apreciezi.

Sunetul extern vine la Sony Xperia 5 din două direcții. Difuzoarele stereo sunt reprezentate de unul aflat pe laterala de jos și de cel pentru apeluri. Calitatea sunetului ce vine din ambele difuzoare este foarte bună, dar se putea adăuga și ceva mai mult bass. Așa, sunetul este destul de plat.

La sunetul extern se pot adăuuga și ceea ce Sony numește Vibrații Dinemice. În practică, telefonul vibrează în ritm cu frecvențele joase din melodie sau film. Poți regla intensitatea acestor vibrații în 4 trepte (incluzând și oprirea funcției). Personal nu am găsit utilitatea acestei funcții, dar poate că unii o vor aprecia.

N-am înțeles exact de ce Sony Xperia 5 vine cu căști pe jack de 3.5 mm în pachet atât timp cât a renunțat la tipul acesta de conector. Mi se părea normal să primim căști pe USB Type-C, iar adaptorul de la USB Type-C la jack de 3.5 mm să fie acolo pentru cei care preferă o altă pereche de căști.

Cu căștile din cutie, introduse mai întâi în adaptor și apoi în telefon, Sony Xperia 5 oferă un sunet bun, în mod clar axat pe mult bass. Nu-i nimic cu adevărat impresionant la sunetul oferit cu căștile standard, volumul maxim fiind suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Cu alte căști, să le spunem mai pretențioase, primim un sunet mult mai echilibrat, în care frecvențele joase nu mai sunt dominante. Volumul maxim rămâne cam la același nivel. Pe scurt, sunetul intern redat de Sony Xperia 5 este bun, dar nimic extraordinar, cel puțin nu la nivelul pe care îl așteptam de la un smartphone cu pretenții de flagship.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Sony Xperia 5

Dacă la Sony Xperia 10 aici aveam parte de prima mare dezamăgire, cu Sony Xperia 5 nu mai este cazul. Terminalul de față este cu totul la un nivel ridicat, propunând sub carcasă cel mai recent chipset de top de la Qualcomm. Bine, nu este chiar cel mai recent, acela fiind reprezentat de versiunea Plus a procesorului pe care Sony Xperia 5 îl integrează.

Cu Qualcomm SDM855 Snapdragon 855, procesor de tip octa-core cu un nucleu tactat la maxim 2.84 GHz, 3 nuclee ce pot urca până la 2.42 și  alte 4 ce rulează la maxim 1.78 GHz, Sony Xperia 5 este sprinten în orice task. Toate nucleele sunt de tip Kryo 485.

Acceleratorul grafic este un foarte capabil Adreno 640 ce duce la detalii înalte orice fel de joc.

Memoria RAM este de 6 GB, în timp ce spațiul intern de stocare măsoară 128 GB, din care circa 105 GB sunt disponibili utilizatorului. Poți adăuga un card microSD de până la 1 TB în slotul sim 2 dacă ai nevoie de mai multă memroie internă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Sony Xperia 5: 

Sistemul de operare cu care Sony Xperia 5 vine preinstalat este un Android 9.0 Pie cu interfața proprie Sony. Aceasta nu modifică prea intens aspectul nativ de Android, dar adaugă o multiitudine de setări suplimentare și funcții.

Totul rulează fluid, fără întârzieri. S-a întâmplat ca de câteva ori să fie nevoie de a ieși dintr-o anumită aplicație întrucât refuza să mai răspundă, dar, per total, experința de utilizare este la cote înalte.

La fel ca în cazul  Sony Xperia 10, și la exemplarul prezentat azi am avut ocazia ca la inițializarea sistemului să aleg dacă vreau ca o listă întreagă de aplicații să fie instalate automat sau să le las deoparte. Îmi place să pot alege câte dintre aplicații se vor regăsi sau nu de la bun început pe telefon:

Eu nu am instalat niciuna din listă și am observat că astfel este puțin bloatware pe Sony Xperia 5. S-ar fi putut și mai bine, întrucât tot găsim de-a gata aplicații precum Facebook, Amazon Prime Video, Netflix, Booking și jocuri demo ca Fortnite și Asphalt 9: Legends. Nu înțeleg de ce nu au fost și acestea incluse pe lista cu aplicații dintre care să alegi de la bun început. 

Galerie cu capturi de ecran din interfața Sony Xperia 5:

Sony Xperia 5 oferă câteva opțiuni interesante în meniu, pe lângă funcția de Vibrații Dinamice, mai găsim și zonele de detecție laterală, modul de optimizare jocuri, aplicația Cinema Pro, ce permite înregistrarea clipurilor video cu diferite filtre de imagine, dar și cu opțiuni de focus manual și altele asemenea:

Performanță

Teste benchmark Sony Xperia 5

Rezultatele testelor de benchmark pe care Sony Xperia 5 le-a rulat relevă performațe demne de orice flagship actual.

Teste benchmark Sony Xperia 5

Conectivitate

Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 este un terminal dual-sim ce acceptă două cartele de tip nano sim sau una singură alături de un card microSD. Tipic pentru Sony este faptul că sloturile sim sunt accesibile fără o agrafă, sertarul ce le adăpostește poate fi deschis doar cu unghia. Pentru a fi siguri că Sony Xperia 5 rămâne rezistent la apă și praf conform standardelor IP68 trebuie să închidem perfect acest sertar.

Pe partea 4G LTE, Sony Xperia 5 cunoanște toate frecevențele de la toți operatorii telecom din țara noastră. Vitezele în 4G sunt de până la 1600 Mbps la download, respectiv 150 Mbps la upload. Pe Wi-Fi cunoaște benzile a/b/g/n/ac, fără Wi-Fi ax (sau Wi-Fi 6 cum mai este cunoscut). Ciudat este că Snapdragon 855 este compatibil cu acest standard, dar Sony a ales ca pentru Xperia 5 să nu activeze modulul.

Bluetooth este în versiune 5 cu suport A2DP, aptX HD și LE, în timp ce localizarea se face prin A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO. Nu lipsește NFC-ul, dar lipsește radio FM-ul și, cel mai important, a dispărut și jack-ul de 3.5 mm.

Portul USB Type-C este pe latura de jos, pe stânga este slotul sim, sus doar microfonul secundar, în timp ce latura dreaptă este plină de butoane, cu cele pentru reglarea volumului, cel power, cel pentru camera foto, dar și cu senzorul de amprentă pe acolo.

Poziționarea butoanelor nu este cea mai ergonomică, mă refer în special la cel power care este pus mai jos de jumătatea telefonului, deci mai greu accesibil. Cel pentru cameră este către colțul de jos, dar acolo nu este o problemă, întrucât în acea zonă va sta în mod natural degetul arătător când folosim camera în mod landscape.

Senzorul de amprentă este poziționat aproape de mijlocul laturii din dreapta. Decuparea din jurul lui  îl face ușor de găsit, în timp ce rata de recunoaștere este cu adevărat ridicată. Nu-mi aduc aminte să fi greșit de două – trei ori în mai bine de 3 săptămâni de test. Timpul de răspuns este și el bun.

În apelurile de voce, Sony Xperia 5 se descurcă excelent. Sunetul din difuzor este foarte clar și la un volum extrem de ridicat, în timp ce semnalul GSM este recepționat stabil și puternic.

Cameră foto și video

Camera Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 aduce un ansamblu de camere cu trei senzori de 12 Megapixeli pentru cea principală și cu un senzor de 8 Megapixeli pentru cea frontală.

Avem senzorul de 1/2.6 inch wide (echivalent 26mm) cu f/1.6 și 1.4 µm dimensiune pixel. Acesta este cel de bază, care oferă autofocus cu detecție de fază de tip Dual Pixel cu funcție Predictive și stabilizare optică pe 5 axe.

Senzorul telephoto, ce oferă zoom 2x (echivalent 52mm) cu f/2.4, este de 1/3.4 inch, cu pixel de 1 µm și autofocus PDAF Predictive. Și acesta beneficiază de OIS pe 5 axe.

Pe partea ultrawide există un senzor tot de 12 Megapixeli, echivalent 16mm cu f/2.4. Dimensiunea este tot de 1/3.4, deci pixelul măsoară tot 1 µm. Acesta este tip fixed focus.

Camera frontală este de 8 Megapixeli, are o deschidere f/2.0 și o focală echivalentă de 24mm. Dimensiunea senzorului este de 1/4 inch, cu fiecare pixel de 1.12 µm.

Aplicația Camera de pe Sony Xperia 5 este la fel cu ceea ce am tot văzut la telefoanele Sony de ani buni. Nu mi se pare cea mai intuitivă, chiar dacă cele mai importante moduri și setări sunt, să zicem, la îndemână. 

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Sony Xperia 5:

Sony Xperia 5 are mai multe moduri de captare foto, dar lipsește cel mai la modă, anume cel pentru lumină slabă, Night Mode, Low Light Mode sau oricum l-am numi. Nu avem așa ceva, dar modul inteligent de captură de pe Sony Xperia 5 detecteză momentul în care lumina este slabă și activează modul dedicat. 

Poze în lumină slabă captate cu Sony Xperia 5:

După cum se vede mai sus, rezultatele în Low Light sunt extrem de convingătoare. Nu am avut cum să vă arăt exact câtă lumină era efectiv în scenă, dar trebuie să mă credeți pe cuvânt când vă spun că Sony Xperia 5 se descurcă neașteptat de bine în Low Light.

Am fost surprins să găsesc în Sony Xperia 5 un smartphone foarte capabil pe partea foto. Orice fel de scenă este corect determinată, iar setările automate garantează în marea majoritate a cazurilor rezultate excelente.

Probabil că nu mă așteptam să  găsesc un ansamblu foto atât de capabil pe un telefon Sony și din cauza asta sunt atât de entuziasmat. Cert este că Sony Xperia 5 nu este chiar la același nivel cu flagship-urile de la Samsung, Huawei sau Apple, dar cu siguranță nu va dezamăgi.

Culorile reproduse în pozele captate cu Sony Xperia 5 sunt vii, plăcute, deloc departe de cele naturale. Contrastul este echilibrat, iar expunerea este corectă. Balansul de alb este și el bine reglat mai mereu, însă există și momente în care lumina artificială îi pune probleme.

Autofocusul este cu adevărat rapid și impresionează detecția feței cu focus pe ochi. Tracking-ul se face exemplar, ochiul subiectului este menținut mereu în focus, indiferent de mișcări.

Cele mai multe cadre din galeria de mai jos le-am făcut cu fiecare senzor în parte, tocmai spre a putea compara cât mai corect senzorii. Este clar că cel de bază, senzorul wide, oferă cele mai bune rezultate, dar nici cel telephoto nu este rău. Senzorul ultrawide are probleme pe margini, unde detaliile se pierd, unde culorile sunt mai șterse, iar aberațiile cromatice apar cam mult.

Pe partea video, Sony Xperia 5 filmeaază la rezoluție maximă 4K, însă numai cu 24 sau 30 fps. Nu există mod 4K 60 fps, iar ăsta mi se pare un punct minus. Pe de altă parte, Sony Xperia 5 poate filma 4K în format HDR, iar când o face descoperim un Dynamic Range extins, cu un contrast ridicat și culori vibrante.

Galerie de fotografii realizate cu Sony Xperia 5 (primele 3 sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Sony Xperia 5

Ecranul OLED alături de chipset-ul eficient reușesc să-i ofere lui Sony Xperia 5 o autonomie foarte bună. În utilizare normală este greu să descarci bateria de 3140 mAh în mai puțin 12 – 14 ore.

Dacă ai de gând să ții ecranul la luminozitate maximă și să joci jocuri grele sau să înregistrezi zeci de minute în format 4K HDR atunci acumulatorul se poate goli chiar și în mai puțin de 4 ore. Totuși, repet, cu o utilizare medie spre intensivă, Sony Xperia 5 îți va oferi fără discuție o zi de dimineața până seara.

În testul nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Sony Xperia 5 a descărcat o baterie plină până la 10% în 4 ore și 35 de minute. Rezultatul este modest, dar nu reflectă autonommia reală, ce se situează la un nivel mai mult decât acceptabil.

Incarcator Sony Xperia 5

Încărcătorul din cutia în care vine Sony Xperia 5 este unul de tip Quick Charge, ce poate încărca cu până la 18W (12V/1.5A, 9V/2A și 5V/3A). Încărcarea este cu adevărat rapidă în primele minute, pentru ca mai apoi să fie una de tip înceată. Vreau să spun că de le 10% până la 47% a durat doar 20 de minute, pentru ca în 50 de minute să se ajungă la 77%. Până la urmă, încărcarea completă începând de la 10 procente a durat nu mai puțin de 2 ore și 40 de minute.

Sony Xperia 5 oferă și funcție de reverse charging, adică se poate transforma în baterie externă pentru alte dispozitive compatibile. Cablul USB Type-C la USB Type-C din pachet este perfect pentru funcția  USB Power Delivery.

Marele minus la acest capitol este însă lipsa încărcării wireless, care, pentru un flagship, este cam obligatorie în 2019.

Preț

Sony Xperia 53.400 de lei pe eMAG

Concluzii

Sony Xperia 5

Ca de fiecare dată, chiar dacă nu oferă telefoane rele, Sony are o problemă cu prețurile. Da, Sony Xperia 5 este un flagship din mai toate punctele de vedere, iar Sony l-a poziționat ca atare. Sigur că avem competitori ce au ajuns și mai sus cu prețurile, dar aceia au o masă mult mai extinsă de fani, de oameni ce au încercat produsele și au fost mulțumiți, deci care sunt pregătiți să plătească din ce în ce mai mult.

Totuși, pentru a recupera din cota de piață din ce în ce mai scăzută, Sony ar putea să încerce să atragă clienți noi tocmai prin preț. Nu o face și mai nimeni nu înțelege de ce.

Opresc prezentarea lui Sony Xperia 5 cu cele mai importante puncte pro și contra:: 

PRO

  • ecran OLED de cea mai bună calitate;
  • rezultate excelente pe partea foto-video pentru un Sony și foarte bune la modul general, cu autofocus exact cu detecție și tracking pentru ochi, poze în low light convingătoare și filmare 4K HDR de efect;
  • autonomie ridicată;
  • sistem de operare cu interfață simplă, apropiată ca aspect de un Android nativ, dar care oferă multe setări și opțiuni suplimentare și care rulează fluid mereu.

CONTRA

  • fără încărcare wireless;
  • fără jack de 3.5 mm;
  • fără filmare 4K cu 60 fps.