Sony Xperia Z a fost lansat la CES 2013 din Las Vegas. Era însoțit de Xperia ZL ce nu va fi importat oficial în România. Specificațiile sunt similare, doar că Xperia ZL nu este rezistent la contactul cu apă precum fratele său Xperia Z.

Sony Xperia Z a fost primul smartphone cu CPU quad-core și display FHD de la compania japoneză, primul lor telefon inteligent gândit să lupte de la egal la egal cu smartphone-urile high-end de la Samsung, LG, ZTE, Huawei etc. Totuși, pe parcursul review-ului veți vedea că Sony Xperia Z are multe puncte ce-l îndepărtează de telefoane precum HTC One sau Samsung Galaxy S4. Sony are expertiză consistentă în domenii precum tehnologia din spatele panelurilor LED, au fabrici în care-și produc procesoare și senzori pentru camerele foto & video etc. Xperia Z ar trebui să reprezinte chintesența experienței lor în toate aceste domenii.

Un smartphone de top cu preț de achiziție de peste 2000 – 2500 lei trebuie judecat aspru. Trebuie să ofere o experiență fără cusur, punctele slabe să fie inexistente sau greu de reperat. Competiția lui Xperia Z este reprezentată de telefoane precum HTC Butterfly, HTC One, Samsung Galaxy S4, LG Optimus G Pro. Vorbim de o categorie rarefiată cu priză la public. Se spune că HTC One s-ar fi comercializat în peste 5 milioane unități până la mijlocul lui mai 2013, iar Galaxy S4 a atins milestone-ul de 10 milioane unități în doar 26 de zile de la startul debutului său în stocurile magazinelor. Nu avem niciun semn din acest punct de vedere din partea Sony. Oare pentru că nu au ce să raporteze în cazul lui Sony Xperia Z, deși l-am văzut în oferta tuturor magazinelor online locale de ceva timp cât și la companiile telecom.

Specificațiile tehnice pentru Sony Xperia Z:

Smartphone

Sony Xperia Z

Ecran

TFT de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, 441 ppi, rezistent la praf, zgârieturi și apă

Procesor

Quad-core la 1.5 GHz, Qualcomm Snapdragon S4 Pro

Memorie

2 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 320

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean și primește upgrade rapid la Android 4.2 Jelly Bean

Conectivitate

LTE, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, DLNA, bluetooth 4.0, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS

Cameră foto și video

13 Megapixeli, autofocus, LED flash, touch focus, stabilizare de imagine, HDR, filmează la 1080p, cameră frontală de 2.2 Megapixeli ce știe să filmeze la 1080p cu 30 fps

Baterie

2330 mAh

Greutate

146 gr.

Grosime

7.9 mm

Design

Sony-Xperia-Z (5)

În cutie dați de telefon, încărcător pe USB 2.0, cablu USB 2.0 – microUSB, manual de instrucțiuni, certificat de garanție, căști Sony de tip in-ear pe negru. De când îl iei în mână pentru prima dată vei remarca dimensiunile generoase, forma rectangulară ușor rotunjită la colțuri, multe linii drepte.

Sunt mai multe variante de culoare, iar cel primit la review din partea QuickMobile era pe un albastru foarte închis. Am remarcat la evenimentul de lansare pe plan local al lui Xperia Z și o versiune mov care se potrivește în mâna domnișoarelor. Pe scenă urcase Elena Gheorghe cu un astfel de exemplar. Era hazliu să vezi Sony Xperia Z în mâinile sale micuțe.

Sony Xperia Z se laudă cu rezistența la apă, un smartphone cu care poți vorbi în ploaie fără să-ți fie teamă că s-ar putea strica. De aceea sunt acoperite etanș porturile microUSB pentru conectarea la PC și pentru încărcarea telefonului cât și sloturile pentru SIM și microSD sau jack-ul de 3.5 mm.

Sticla de pe spate adună amprentele într-un mare fel. Mi-am amintit de standul Sony de la MWC 2013 unde exemplarele de Sony Xperia Z și Xperia Tablet Z erau șterse la foc automat. Frecau la ele de zor ca să nu se vadă amprentele adunate de la sutele de vizitatori ce luau handseturile în mână la serii nesfârșite de hands-on spre a-și forma impresii vis-a-vis de tehnologia inclusă de compania japoneză pe noile sale vârfuri de gamă în domeniul smartphone-urilor și tabletelor cu Android.

Sony Xperia Z mi se pare un smartphone over-size, cu un design ce nu impresionează și nu dă impresia de rezistență în timp. Spre exemplu acele căpăcele de la jack, microUSB și microSIM sunt predispuse a se rupe în timp și astfel pierzi etanșeitatea la contactul cu apa. Nici gripul pe care ți-l oferă nu-i cine știe ce și mereu ai impresia că-l vei scăpa pe jos.

Ecran și sunet

Sony-Xperia-Z (11)

Aș zice că display-ul de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli este cea mai mare dezamăgire a acestui smartphone. Au ales un TFT-LCD clasic și nu vreunul care să puncteze serios, cu o tehnologie care să-l poziționeze în rândul smartphone-urilor din 2013. Culorile sunt șterse, unghi de vizualizare slab și sub acțiunea razelor solare devine ilizibil și cu luminozitate setată la maxim.

Păcat că Sony a ales un astfel de ecran pentru vârful său de gamă. Display-ul mi se pare un element central în alcătuirea unui smartphone alături de hardware și software plus durata de viață a bateriei.

Impresionează pozitiv în ce privește sunetul încorporat. Vine cu căști Sony de tip in-ear care oferă un sound de top, la fel și micuța boxă încorporată. Sony are expertiză din domeniul walkman și au aplicat o parte din cunoștințele de acolo și în domeniul smartphone-urilor inteligente. La un moment dat avea o serie de telefoane Walkman, din seria feature phone, dar între timp au ales să mizeze doar pe telefoane cu Android.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Sony-Xperia-Z (12)

Sunt multe similarități la nivel hardware cu HTC Butterfly și Google / LG Nexus 4. Toate trei mizează pe un CPU Qualcomm Snapdragon S4 Pro la 1.5 GHz, 2 GB memorie RAM. Sony Xperia Z plusează cu 16 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD, la fel ca și HTC Butterfly. LG Nexus 4 are 8 sau 16 GB, fără slot pentru microSD. Mizează pe Adreno 320 GPU.

Cum spuneam și la review-ul lui HTC Butterfly, soluția hardware este suficient de puternică spre a rula în condiții optime orice aplicație din Google Play și sunt peste 700.000. Nu veți da de aplicații sau jocuri care să pună Sony Xperia Z în adevăratul înțeles al termenului. Diferența față de alte telefoane Android este dată de customizarea pe care Sony o face. Și avem de-a face cu o customizare intensivă a Android Jelly Bean. Nu vei sesiza nicio legătură cu Android-ul nativ. Mi-a adus aminte instantaneu de Android-ul regăsit pe alte telefoane Sony și vorbesc de telefoane testate pe parcursul lui 2012. Nu-mi place cum Sony pune mult bloatware, multe aplicații și servicii pe care nu le poți scoate de pe telefon și de multe ori nici nu ai acces la respectivele apps pe teritoriul României.

Sony a ieșit în față drept o companie interesată să ofere update software, au o procedură transparentă din acest punct de vedere. Sony Xperia Z va primi update la 4.2 Jelly Bean și poate la 4.3 Jelly Bean pe viitor, dar să nu vă gândiți că vor face asta în doar câteva săptămâni de la anunțul oficial ci în cel mai bun caz la câteva luni.

Sony Xperia Z oferă viteză în browsing, tastatură qwerty touch destul de bine pusă la punct. Nu impresionează în vreun fel și display-ul îl trage în jos față de alte telefoane de top, mă refer la feelingul oferit în jocuri etc.

Performanță

Screenshot_2013-05-29-07-24-06

Am rulat câteva teste de benchmark și rezultatele le găsiți în tabel:

Smartphone

Teste benchmark

Sony Xperia Z

HTC Butterfly

Quadrant Standard

7826 puncte

7966 puncte

AnTuTu Benchmark

18225 puncte

20902 puncte

NenaMark1

59.9 fps

59.4 fps

NenaMark2

60.0 fps

59.5 fps

CF-Bench

11342 puncte

18714 puncte

Vellamo

HTML5 – 2045 puncte

METAL – 565 puncte

HTML5 – 1877 puncte

METAL – 595 puncte

3DMark

Ice Storm – 7199 puncte

Ice Storm Extreme – 4864 puncte

Ice Storm – 9399 puncte

BrowserMark 2.0

1955 puncte

1812 puncte

HTML5test

410 puncte cu Chrome pentru Android

410 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

Sony-Xperia-Z (9)

Nu are vreun punct slab la acest capitol. Dispune de 4G, 3G, Wi-Fi și o sumă întreagă de abrevieri pe care le-ați regăsit în tabelul cu specificațiile. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta au pus slotul pentru microSD și cel pentru microUSB. În lateral dreaptă dai de slotul pentru microSIM, butonul de power clar individualizat în profilul smartphone-ului și ușor de accesat, tasta pentru reglarea volumulului.

Calitatea apelurilor de telefonie este excelentă. Auzi clar pe interlocutorul tău și el la fel pe tine, depinde ce telefon folosește. Nu am sesizat probleme în ce privește conexiunea Wi-Fi sau semnalul în 3G unde de cele mai multe ori depinzi de operatorul telecom și nu neapărat de smartphone.

Cameră foto și video

Sony-Xperia-Z (3)

13 Megapixeli pe spate, 2.2 Megapixeli în față. Ambele știu să filmeze la 1080p. Vine cu o aplicație foto & video bine pusă la punct, organizată intuitiv și cu o multitudine de opțiuni. Vă las cu câteva sample-uri foto:

Autonomie

Screenshot_2013-05-30-09-13-29

2330 mAh, display FHD de 5 inch, CPU quad-core la 1.5 GHz. Stă mai bine la acest capitol față de HTC Butterfly, dar cu greu treci pragul unei zile în condiții de utilizare moderată și cu sincronizările activate.

Concluzii

Sony-Xperia-Z (13)

Sony Xperia Z rămâne un smartphone de top. Iese în evidență prin designul său robust în ce privește lățimea și lungimea, forme rectangulare, rezistența la apă / l-am supus la câteva dușuri forțate și nu a avut nicio problemă. Aici ar fi un element wow pe care Sony Xperia Z îl are și alte telefoane în genul HTC One sau Galaxy S4 nu-l au decât cu vreo husă dedicată.

PRO

– design original;

– sound de top;

– viteză în browsing, fără lag în meniu;

– abilități foto & video.

CONTRA

– display șters, unghi de vizualizare redus;

– Android customizat intensiv;

– multe aplicații de tip bloatware;

– autonomie mediocră.