Orice pasionat de electronice audio-video vrea să dețină un televizor cât mai bun lângă care să așeze un sistem de boxe surround, unul home cinema 5.1 sau măcar 2.1. Dacă însă ține foarte tare la partea de  design și integrare în ansamblu, cu siguranță un soundbar este exact ce caută.

Mai nou, încep să intre tot mai tare pe piață televizoarele curbate, lângă care, din păcate, un soundbar clasic nu arată tocmai cum ți-ai dori.

Samsung a înțeles acest aspect și vine în întâmpinarea unor astfel de utilizatori cu un soundbar gândit special pentru televizoarele curbate. Samsung HW-J7500 pune pe primul plan designul, dar nu uită să adauge multe elemente de conectivitate și multă tehnologie.

Specificații pentru Samsung HW-J7500:

Specificatii Samsung HW-J7500

Design
Samsung HW-J7500 (16)

Chiar dacă vorbim despre un sistem de sunet, în cazul lui Samsung HW-J7500 cred că accentul este pus pe design și funcții integrate. O să vedeți la capitolul următor că această ipoteză se confirmă.

Samsung HW-J7500 nu este pentru orice model de televizor. Sau poate fi, doar că eu nu văd de ce ai așeza un astfel de soundbar curbat sub un televizor cu ecran plat. Din fericire, pentru astfel de paneluri există soluții diversificate.

Modelul care a ajuns la noi pentru test este un sample de preproducție și nu am primit decât soundbarul, subwooferul și cablurile de alimentare. Din păcate nici măcar telecomanda nu a venit și o parte dintre funcții cred că au rămas ascunse într-un meniu ce nu poate fi accesat doar prin butoanele de control de pe soundbar.

Nici nu știu cum să-l descriu pe Samsung HW-J7500. Cred că oricum nu este cazul să insist prea mult, din galeria de poze de la sfârșit vă veți putea da seama de mai multe. În plus, dacă fotografiile făcute de mine nu vi se par reușite (pe bună dreptate de altfel), sunt destule pe internet pentru a vă putea face o părere mai bună.

O să vorbesc puțin despre subwoofer, care mi s-a părut o idee cam mare. Chiar dacă grosimea este redusă, înălțimea și lungimea cred că puteau fi micșorate. Va fi destul de greu să încerci a ascunde pe undeva acest subwoofer.

În rest, dispozitivul ce emite frecvențele joase este simplu, fără vreun element de design care să atragă atenția. Probabil puțini musafiri își vor da seama ce este acel obiect complet negru așezat undeva în casa voastră.

Samsung HW-J7500 este produs din gama medie spre superioară de preț și de asta îți dai seama imediat. Arată foarte bine, elegant, bine construit și finisat cu materiale de cea mai bună calitate. Nu există prea multe elemente care să dezamăgească aici.

Sunet

Samsung HW-J7500 (8)

Trecem la principalul element ce trebuie analizat la un soundbar. După ce l-ai admirat și l-ai așezat sub ecranul curbat al televizorului alături de care vrei să-l folosești, îți vei dori să-l asculți, să vezi de ce e în stare.

Nu e nevoie decât să conectezi cele două cabluri de alimentare separată, unul pentru soundbar, celălalt pentru subwoofer. Cel din urmă nu mai trebuie legat cu vreun alt fir, întrucât semnalul de la soundbar vine pe calea aerului.

Ai mai multe metode de a conecta sistemul de sunet la o sursă, dar despre asta în capitolul următor. Există diferențe destul de clare în funcție de unde vine sunetul și prin ce conexiune, dar o să vorbesc despre cum se aude prin cea mai bună conectivitate: intrarea audio optică.

Din păcate, pentru prețul său, Samsung HW-J7500 nu este cel mai ”tare din parcare”. Acum să nu vă gândiți că sună rău, dar cu siguranță la suma ce se cere investită în acest soundbar veți găsi alte sisteme de sunet mai bune.

Nu sunt probleme grave, doar că sunetele nu sunt tocmai bine conturate. Mediile se cam încurcă cu înaltele, iar bassul nu este atât de adânc precum mi-ar plăcea să aud de la un subwoofer dedicat.

Dacă te joci puțin cu egalizatorul pentru fiecare melodie în parte sau îl reglezi special pentru film, atunci sistemul devine bun, dar nu excelent. Din păcate, nu știu câți utilizatori vor sta mereu să regleze la frecvențe din egalizator și sincer nici nu mi se pare normal așa ceva.

Am remarcat că cel mai bine se aud melodiile în care frecvențele joase nu țin capul de afiș. Mă refer în special la muzică clasică, la jazz, instrumentală, vocală ș.a. Celelalte genuri muzicale, cele dinamice, nu sunt atât de bine redate.

Volumul maxim este suficient pentru o cameră medie spre mare, să zicem între 25 – 50 de mp. Când spun suficient mă refer la posibilitatea organizării unei petreceri și nu la faptul că mai departe de atât nu se mai aude nimic. Nu, intensitatea mi s-a părut pe atât de ridicată pe cât ar fi normal să primim de la un soundbar. Totuși nu vorbim despre un sistem de boxe puternice, ci despre unul ce se presupune că în principal va fi folosit alături de televizor.

Pentru filme, Samsung HW-J7500 reprezintă un sistem de sunet bun. Vocea este clară, iar scenele de acțiune prind viață grație subwooferului. Și aici aș spune că nu primim acel pumn în stomac de la bass, dar oricum nu suntem într-o sală de cinema.

Per total, sunetul primit de la Samsung HW-J7500 nu este nici pe departe rău, sper că nu v-am făcut să înțelegeți asta. Doar că poate ai așteptări mai mari de la un soundbar ce costă peste 2.000 de lei.

Conectivitate

Samsung HW-J7500 (1)

Aici Samsung HW-J7500 stă bine. Cu bluetooth și Wi-Fi încorporat ai posibilitatea de a asculta muzică de pe o gamă foarte largă de dispozitive (smartphone, tabletă, laptop) fără să mai cuplezi niciun cablu.

Samsung HW-J7500 se conectează extrem de simplu în rețeaua Wi-Fi de acasă. Nu trebuie decât să descarci aplicația Samsung Multiroom din App Store, Google Play sau Windows Store, după care totul decurge extrem de simplu. Intri în aplicație, apeși butonul ”SPK Add” de pe soundbar și aproape ai terminat. Vei găsi rețeaua wireless de acasă, introduci parola de acces și gata. Ai acum la dispoziție mai multe opțiuni de pe oricare dintre dispozitivele ce rulează aplicația Samsung Multiroom.

Galerie de screenshot-uri din aplicația Samsung Multiroom:

Despre celelalte posibilități de conectivitate nu cred că este cazul să mai detaliez. Cu toții știm cum să împerechem dispozitive cu bluetooth, cum să conectăm un cablu HDMI, unul optic sau un jack de 3.5 mm și apoi să selectăm sursa de unde vrem să primim sunet.

Vă reamintesc că nu am primit telecomanda ce vine în mod normal în pachetul de retail și astfel nu pot detalia mai mult despre toate funcțiile disponibile pe Samsung HW-J7500.

Soundbarul nu prezintă decât câteva butoane: Power, Volume + / – și Source. Doar acestea sunt mai uzuale, dar mai există și SPK ADD și WPS/Wi-Fi Setup pe partea din spate. Din acestea nu poți afla tot ce se ascunde prin meniul lui Samsung HW-J7500. Unele setări le-am mai putut accesa prin aplicația Samsung Multiroom, dar sunt sigur că nu pe toate.

Preț

Samsung HW-J7500 – 2499 de lei la eMAG

Concluzii
Samsung HW-J7500 (6)

Samsung HW-J7500 nu va fi cumpărat decât de cei care au și un televizor curbat, asta e clar. Sau poate cine știe…

Cert este că televizoarele curbate nu au ajuns încă să fie foarte ieftine, așa că cine își permite un astfel de echipament video își va permite și un soundbar care să dea bine sub el. Da, într-adevăr, poate nu primești acel sunet pe care l-ai aștepta pentru peste 2.000 de lei plătiți, dar nu este ca și cum pe partea audio Samsung HW-J7500 ar sta rău. Doar că se putea ceva mai bine.

În rest, nu știu ce i-aș mai putea reproșa acestui sistem de sunet. Are tot ce-i trebuie în materie de conectivitate, arată și este construit bine, subwooferul primește semnalul fără fir, deci nu te mai încurci cu și mai multe cabluri.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Samsung HW-J7500 le-am structurat mai jos:

PRO

  • design simplu, elegant;
  • materiale de calitate, construcție și finisaje atent lucrate;
  • posibilități extinse de conectivitate;
  • ușurință în utilizare.

CONTRA

  • nu oferă tocmai calitatea audio la care te-ai aștepta în această categorie de preț.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.