Soundbar Sonos Arc Ultra și Subwoofer Sonos Sub 4 – review

Sonos are unele dintre cele mai bune soundbar-uri din piață, iar noi am avut ocazia să testăm Sonos Arc Ultra și subwoofer-ul Sonos Sub 4. Ar putea fi adiția perfectă pentru un sistem audio imersiv.
29/11/2024

Cei care accesează des acest site și în special cei care citesc recenziile mele pentru produse audio știu deja că sunt un pui de audiofil și că îmi place să testez orice fel de astfel de gadget. Iar cei care sunt o idee mai atenți la review-urile mele pentru produse Sonos au aflat și că sunt un fan al acestui brand. Da, asta înseamnă că nu mai pot fi complet obiectiv în analiză și nu cred că mai pot ascunde chestia asta, chiar dacă aș încerca. Și, sincer, nici nu ar fi corect față de voi să vă spun că voi fi pe cât se poate de „distant” față de această marcă.

Dar trebuie să vă fac cumva să înțelegeți de ce am ajuns fan Sonos. Am testat multe, foarte multe dispozitive ale americanilor și până acum nici unul nu doar că nu m-a dezamăgit, ci fiecare m-a impresionat. Așa că atunci când primesc noi produse Sonos nu-mi pun întrebarea dacă vor fi bune, ci cât de bune. Pe de altă parte, și dacă se va întâmpla ca un anumit Sonos să nu mă mai impresioneze, atunci vă dați seama că va fi grav, grav de tot! Glumesc într-un fel, dar vorba aceea: „nu e greu să ajungi în top, este mai greu să te menții acolo!”.

În fine, după așa introducere putem trece și la prezentarea de azi, care este pentru două produse Sonos. Avem cel mai nou și mai performant soundbar – Arc Ultra, dar și cea mai nouă ediție de subwoofer, și acesta cel mai performant din gamă – Sub 4. Ambele au fost anunțate oficial la mijloc de octombrie 2024, iar acum suntem deja în măsură să le vedem cum se descurcă.

Specificații pentru soundbar-ul Sonos Arc Ultra și subwoofer-ul Sonos Sub 4

Date tehnice

Soundbar / Subwoofer
Sonos Arc UltraSonos Sub 4
Difuzoare7 x tweeter + 6 x midwoofer + 1 x woofer cu tehnologie Sound Motion2 x woofer eliptic (5 x 8 inch) cu frecvență minimă de 25 Hz
Amplificatoare15 x class-D2 x class-D
Ansamblu hardwareprocesor quad-core la 1.9 GHz pe Cortex-A55, 2GB memorie SDRAM, 8GB spațiu intern de stocare procesor quad-core la 1.9 GHz pe Cortex-A55, 512 MB RAM DDR4, 4GB spațiu stocare eMMC
ConectivitateWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 Ghz, Bluetooth 5.3, HDMI, port Ethernet RJ-45Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, port Ethernet RJ-45 10/100
Funcții specialeSonos Voice Control, compatibilitate Amazon Alexa, compatibilitate Apple AirPlay 2 (iOS 11.4 sau mai nou), funcție Trueplay ce funcționează cu iOS și Android, aplicație dedicată Sonos pentru Android și iOS, butoane capacitiveSonos Trueplay, autobalansare a egaliztorului în funcție de sistemul Sonos în care este adăugat
Dimensiuni1178 x x 110.6 x 75 mm (lățime x adâncime x înălțime)402 x 389 x 158 mm (lățime x înălțime x adâncime)
Greutate5.9 kg11.79 kg

Pachet, design și construcție

Sonos Arc Ultra
🔺Sonos este un palindrom, dar și mai mult, inclusiv dacă răstorni cu susul în jos acest cuvânt va arata la fel…

Am primit ambele produse în cutiile lor sigilate. Ca de fiecare dată, produsele Sonos vin într-o cutie exterioară de protecție, în care găsești apoi cutiile comerciale, cum s-ar spune, adică cele pe care sunt diferite detalii. Încă de la despachetare, cum este mereu la Sonos, înțelegi că ai de-a face cu produse premium. Este un adevărat proces în sine să descoperi dispozitivul în sine, iar imaginea asta de simplitate combinată cu atenție la detalii inspiră calitate.

În cutia soundbar-ului Sonos Arc Ultra mai este cablul de alimentare, cablu HDMI cu lungimea de 1.5 metri și două pliante cu câteva informații esențiale. În pachetul subwoofer-ului avem, pe lângă boxa în sine, cablu de alimentare lung de circa 2 metri și două pliante.

Ambele produse le-am primit pe alb, dar pot fi alese și în culoarea neagră. Minimalismul este cuvântul de ordine când vorbim despre design la Sonos, iar Arc Ultra și Sub 4 susțin această filozofie.

Soundbar-ul are o formă tipică, de asta îi și spune așa, fiind ca o „bară”. În acest caz este o bară destul de lungă (mă refer mai degrabă la lățime, desigur), cu aproape 1.2 metri se va potrivi cu televizoare de diagonală mai mare, din partea mea de minim 55 inch, recomandat de 65 inch și mai mult.

Sonos Arc Ultra este „acoperit” la exterior în cea mai mare parte care este vizibilă de o grilă continuă, întreruptă doar la margini. Însă chiar și pe laterale avem același tip de grilă. Deci multă grilă, dar asta fiindcă Sonos Arc Ultra ascunde sub aceasta nu mai puțin de 14 difuzoare, în total, care sunt dispuse pe mai toate laturile, mai exact cu direcționare frontală, laterală și în sus.

Pe partea posterioară este zona de conectivitate, dispusă într-o „scobitură” destul de amplă, care astfel permite cablurilor să fie trase spre spate sau în jos fără a obstrucționa. Sonos Arc Ultra poate fi așezat pe o comodă sau montat pe perete, în cel de-al doilea caz fiind nevoie de un suport dedicat, disponibil tot de la Sonos.

Dacă vorbim despre Sonos Sub 4, acesta păstrează aproape nealterate liniile generației trecute (Sub 3). Deși ar putea părea că din profil avem o formă pătrată, este mai degrabă un dreptunghi, cu lungimea o idee mai mare decât înălțimea. Colțurile sunt rotunjite destul de tare.

Decuparea interioară unde sunt așezate față în față cele două difuzoare de formă eliptică (mai degrabă dreptunghiulară cu colțurile rotunjite) este de culoare neagră, deci se creează cel mai puternic contrast posibil. 

Cele patru picioare pe care stă așezat subwoofer-ul nu sunt foarte înalte și sunt acoperite cu un cauciuc destul de moale, care aproape că lipește dispozitivul de podea. La asta contribuie și greutatea destul de ridicată, de aproape 12 kg.

Pe zona de jos avem din nou o scobitură, aici fiind locul unde introduci cablul de alimentare și, la nevoie, pe cel ethernet.

Din punct de vedere al calității de fabricație aș spune că foarte bine, dar nu perfect. Materialele sunt într-adevăr de foarte bună calitate, cu un plastic fin, asamblarea este solidă, dar finisările de detaliu puteau fi mai bune pe alocuri. Nu sunt muchii care să agațe, dar am descoperit la ambele produse unele îmbinări care nu sunt constante, să le zic. Sunt detalii, cu adevărat detalii pe care trebuie să le cauți ca să le găsești, nu ceva care sare în ochi, cum se spune, dar din partea mea trebuiau menționate, fiindcă vorbim despre produse premium, care prin prețul lor impun anumite așteptări, standarde.

Oricum, una peste alta, tot ce ține de design și construcție este foarte bine reprezentat, doar cei „obsedați” de cele mai mici detalii vor găsi aceste mici, foarte mici probleme la finisări.

Sunet

🔺Ca să înțelegem mai bine cum de sună atât de bine acest soundbar, trebuie să vedem cât de complex este la interior…

Eu am încercat mai întâi doar soundbar-ul Sonos Arc Ultra, fără să adaug și Sub 4 în ecuație. Așa că mai întâi vă voi povesti cum se prezintă doar acesta, fiindcă nu toată lumea va lua la pachet un Arc Ultra și un Sub 4.

Înainte de a merge mai departe cu toate aprecierile (fiindcă va fi vorba aproape în totalitate de aprecieri), trebuie să fac și un disclaimer: totul este valabil pentru un soundbar, unul subțire, de-a dreptul compact pe două dintre axe. Așadar, trebuie să înțelegem că sunt limitări fizice, că nu prezint o pereche de boxe de raft sau de podea. Nicidecum! Avem în față un soundbar. Dar ce soundbar!

Sonos Arc Ultra sună cum nici că ai cum să te aștepți inițial. Impactul este, probabil, cu atât mai mare dacă nu ai avut niciodată contact cu Sonos. Dacă, așa cum a fost cazul meu, ai mai tot testat diferite produse de-ale lor, vei avea cumva setate anumite așteptări. Doar că, sincer, și acelea vor fi depășite.

Sonos Arc Ultra cu ale sale nu mai puțin de 14 difuzoare aruncă în toate părțile un sunet atât de curat, de clar și de bine separat pe fiecare spectru încât te poate lăsa cu gura căscată.

Spațialitatea este desăvârșită, mai ales după ce lași să-și facă treaba funcția Trueplay, care analizează modul în care sunt propagate undele sonore în camera ta (prin microfoanele integrate în soundbar) și ajustează totul în conformitate. Mai mult, pe măsură ce asculți muzică sau orice fel de conținut (filme, sport, emisiuni TV etc) soundbarul înțelege tot mai bine acustica încăperii și sunetul devine din ce în ce mai bun.

Sonos Arc Ultra este primul produs audio din lume care dispune de tehnologia Sound Motion. Este destul de greu de explicat cum funcționează. 

În esență, difuzorul cu membrană dublă este prins pe un suport cumva mobil, cu rulmenți care îi permit acestui difuzor o mișcare largă pe înălțime. Astfel, poate fi creată o presiune în aer mai mare decât dacă în ecuație ar fi doar mișcarea generată de membrană. Pe site-ul Sonos este o animație din care puteți înțelege mai bine mecanismul complex.

Woofer-ul din soundbar promite un bass mai grav, mai adânc. Dar doar promite? Nu, în niciun caz. De fapt, este uimitor de-a dreptul ce bass poate reproduce un soundbar atât de subțire. Pur și simplu, te întrebi dacă are rost să mai cumperi un subwoofer separat. Veți vedea că merită.

Dar deocamdată mai explic cum sună doar Sonos Arc Ultra. Pe medii absolut senzațional. Orice fel de melodie, de orice gen, orice instrument muzical, orice dialog, orice tip de timbru vocal, totul sună excepțional. Da, totul este separat exact, precis, iar claritatea este maximă.

Înaltele sunt excelente și ele. Doar că uneori, deci deloc des, pare că înaltele sunt cam prea împinse înainte, sunt cumva prea stridente. Nu deranjează și eu aș spune că puțini vor remarca acest comportament. Totuși, fiind un soundbar atât de pretențios trebuie să fiu specific pe fiecare direcție.

Acum, consider că îl pot adăuga în „schemă” și pe Sonos Sub 4. Ei bine, dacă inițial credeam că nu va fi o diferență prea mare, nu aveam cum să nu mă înșel mai rău. Dar asta nu pentru că bass-ul soundbar-ului nu ar fi fost foarte, foarte bun, ci pentru că nu mă așteptam ca punerea în scenă să se schimbe complet cu subwoofer-ul adăugat în formație.

Când tot ce înseamnă frecvențe joase este preluat de Sub 4, Sonos Arc Ultra se poate concentra și mai tare pe mediile de spectru jos, unde woofer-ul cu tehnologie Sound Motion se dovedește acum magistral. Iar bass-ul produs de Sonos Sub 4 este superb. Grav, dar nu enervant, cald și adânc, perfect conturat și controlat, bass-ul îl auzi, dar îl și simți. Îl simți, dar nu te deranjează. Este într-adevăr cu totul altceva odată ce Sub 4 vine în ajutorul Arc Ultra.

Mă văd nevoit să amintesc din nou de spațialitate. Este incredibil cât de bine sunt direcționate sunetele, cât de distinct le percepi, cât de mult se propagă în toată încăperea. 

În filme, mai ales dacă acestea pot fi redate cu suport Dolby Atmos (este necesar să conectezi soundbar-ul la televizor prin cablul HDMI din pachet) totul capătă noi dimensiuni. Nu credeam că poți avea o experiență audio ca în cinema de la un „simplu” soundbar, fără un sistem măcar 5.1 real în scenă. Însă iată că Sonos Arc Ultra + Sonos Sub 4 se apropie extrem de tare de așa ceva, de un home cinema. Însă Arc Ultra + Sub 4 nu presupune boxe peste boxe împrăștiate prin toată camera.

Aș putea să continui prezentarea capabilităților audio ale acestui „cuplu” pe încă multe paragrafe, dar consider că nu voi face decât să aduc laude continue și că voi plictisi, dacă nu am făcut-o deja…

Vreau să mai spun că este foarte, foarte important ca sursele audio, respectiv calitatea fișierelor audio, să fie dintre cele mai bune, cât mai detaliate. Pentru că Sonos Arc Ultra și Sub 4 pot susține acea calitate. Eu am descoperit că orice conținut Dolby Atmos scoate cu adevărat în evidență tot ce poate Arc Ultra + Sub 4, așa că ideal ar fi să aveți astfel de conținut la îndemână. Eu am abonament Apple Music, unde sunt muuulte melodii Spațial Audio / Dolby Atmos și așa am descoperit cum poate și cum trebuie să sune Sonos Arc Ultra și Sub 4.

În încheierea acestui capitol vorbesc puțin și despre volum. Doar Sonos Arc Ultra sună tare, suficient de tare, pentru mine, într-un spațiu de circa 40 mp. Suficient pentru filme cu siguranță, dar și pentru muzică. Nu aș spune că poți da o petrecere doar cu Arc Ultra, dar când îl adaugi și pe Sub 4 se prea poate să fii mulțumit de intensitatea maximă a acestui duo. Important că nici la 100% din potențial nu apar nici cele mai mici degradări ale calității sunetului.

Conectivitate

Sonos Arc Ultra
🔺Deși conectivitatea wireless este baza în ecosistemul Sonos, un soundbar trebuie să poată fi legat și prin cablu la TV, iar Arc Ultra dispune de port HDMI pentru asta.

Aici, nu am cum să nu apreciez abordarea Sonos. Practic, pe Arc Ultra îl conectezi direct la rețeaua ta de internet de acasă și nu la un dispozitiv anume. Faci asta din aplicația Sonos, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android. Adăugarea în contul tău a soundbar-ului Arc Ultra și apoi a subwoofer-ului Sub 4 se face foarte simplu și intuitiv. De fapt, dacă ai deja cont și alte boxe Sonos integrate, totul se întâmplă aproape automat.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru Android cu Arc Ultra și Sub 4:

Îmi place cum a evoluat aplicația Sonos, dar nu-mi place că încă mai sunt mici probleme, tot mai apar crash-uri și blocări… Mai aștept update-uri, fiindcă am tot primit și au fost rezolvate multe dintre bug-uri, însă mai este un pic de lucru.

În fine, în aplicație adaugi fiecare serviciu de streaming pe care îl folosești, iar conținutul este disponibil direct de acolo sau din aplicația fiecărui serviciu, normal. Doar că melodiile nu rulează de pe telefon și preluate apoi de sistemul audio Sonos, ci telefonul acționează ca o telecomandă mai degrabă. Practic, boxa Sonos primește acces la serviciul de streaming și poate reda chiar și când telefonul nu este în apropiere.

Totodată, poți conecta smartphone-ul prin Bluetooth la Sonos Arc Ultra, doar că atunci calitatea audio scade considerabil. Eu nu am făcut asta decât pentru test, să văd dacă funcționează.

Mai există și posibilitatea de a conecta soundbar-ul la televizor prin HDMI, ceea ce trebuie să faci obligatoriu pentru filme sau orice alt conținut preferat de pe TV. Asta fiindcă dacă alegi conexiunea prin Bluetooth la TV vei remarca un lag, o întârziere a sunetului față de imagine. Deci, TV + Arc Ultra prin HDMI neapărat.

Preț

Soundbar Sonos Arc Ultra4.999 lei pe eMAG.ro;

Subwoofer Sonos Sub 4 4.499 lei pe eMAG.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Sonos Arc Ultra si Sonos Sub 4
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație;
  • sunet superb, detalii incredibile, spațialitate foarte extinsă cu propagare exactă, separare perfectă a fiecărui spectru, bass grav, adânc și cald, medii extrem de clare și înalte ascuțite;
  • volum peste așteptări, fără distorsiuni la intensitate maximă.
Contra
  • în aplicația Sonos încă mai sunt bug-uri, chiar dacă multe dintre problemele inițiale au fost rezolvate prin update-uri dese.
Concluzii

Se pare că am lăudat cam tare Sonos Arc Ultra și Sub 4, pot să recunosc chiar și eu asta… Doar că, nu am de ce să schimb ceva în acest review. Pentru un mare pasionat audio, unul care poate remarca un produs de foarte bună calitate și care apreciază inclusiv tehnologia de ultimă oră, Sonos este una dintre cele mai bune opțiuni la ora actuală. Da, toate produsele Sonos sunt scumpe, dar, cumva, tot ni le dorim. Mai greu este până îl cumperi pe primul, apoi vrei să extinzi ecosistemul, vrei să adaugi boxe prin toate camerele și cu fiecare nouă achiziție ești tot mai mulțumit. Este greu ca brand să reușești o așa performanță, să câștigi încredere și să-ți fidelizezi în asemenea fel clienții. Mai știți un brand care a izbutit asta și o face în continuare? Ideea este că Sonos nu dezamăgește, iar dacă inițial ți se pare că ai plătit mult, senzația dispare imediat ce auzi Sonos în acțiune. Iar cu Arc Ultra și Sub 4 producătorul american a arătat că este încă pe val, poate chiar că s-a înălțat și mai sus pe creasta lui.

Design4.5
Sunet5
Conectivitate4.5
Raport preț / specificații3

Soundbar-ul Sonos Arc Ultra și subwoofer-ul Sonos Sub 4 au fost testate mai bine de 3 săptămâni și vor fi returnate. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.