Diverse

În prezent SpaceX nu are concurenţă, compania americană fiind singura din lume ce foloseşte rachete reutilizabile. Până la SpaceX rachetele erau de unică folosinţă, aspect ce creştea destul de mult costurile misiunilor.

Chinezii şi-au dat seama că ce propune compania lui Elon Musk reprezintă viitorul, iar la scurt timp după ce SpaceX a reuşit în decembrie 2015 prima decolare şi aterizare cu succes a unei rachete, au creat iSpace. Aceasta este în teorie o companie privată, însă cu asemenea ambiţii în spate, foarte probabil finanţarea vine din partea statului chinez.

Obiectivul iSpace este acela de a crea rachete reutilizabile de dimensiuni mari similare cu sistemul Falcon Heavy a celor de la SpaceX şi chiar dacă mai sunt ceva ani până acolo, iSpace a anunţat realizarea cu succes a primei aterizări verticale cu o rachetă reutilizabilă. Testul reuşit a fost realizat cu Hyperbola-2, o rachetă mică cu o lungime de 17 metri şi un diametru de 3.35 metri. Racheta a ajuns la o altitudine de 178.42 metri, iar la aterizare a avut o viteză de 0.025 m/s.

Acest rezultat este unul foarte important pentru eforturile iSpace, deoarece se confirmă astfel că au pus la punct sistemul de echilibrare necesar aterizărilor pe verticală, iar de acum înainte vor putea ajusta parametrii pentru rachete din ce în ce mai mari. Hyperbola-3 este deja în lucru, una mult mai apropiată în dimensiuni de Falcon 9 a celor de la SpaceX.

Sursa: piataauto.md