Smartphone

În prezent piaţa smartphone-urilor pliabile este una mică, în 2022 fiind comercializate la nivel global puţin peste 14.2 milioane de unităţi, cota de piaţă din totalul telefoanelor inteligente fiind de doar 1.2%.

Deşi de la an la an tehnologia pliabilelor se maturizează, estimările specialiştilor de la IDC ne arată că acest tip de smartphone va rămâne în continuare unul destul de nişat. Vânzările din acest segment vor creşte, însă ritmul nu va fi unul alert, ci încet şi constant.

Pentru 2027 se estimează vânzări totale de 48.1 milioane de pliabile, acestea urmând a ajunge la o cotă de piaţă de 3.5%. Pentru acelaşi an sunt estimate vânzări totale de telefoane inteligente de 1.32 miliarde de unităţi, astfel că device-urile cu ecrane de tipul flip sau fold vor rămâne destinate entuziaştilor, curioşilor etc.

O alta veste este că producătorii îşi vor mai reduce din profituri pe această categorie, preţurile de comercializare urmând anual un trend descrescător (tehnologia se maturizează, iar costurile de producţie vor fi din ce în ce mai mici). Pentru 2027 sunt estimate venituri de 42 miliarde de dolari din pliabile, adică un preţ mediu per device de aproximativ 875 dolari.