SSD Crucial P5 500 GB NVMe PCIe M.2 2280 – review

31/03/2021

Cred că am mai spus de câteva ori că mediile de stocare de tip SSD sunt acum la ordinea zilei, cu greu cred că mai poți găsi PC-uri, fie ele desktop ori laptop, care să mai folosească strict HDD-uri. Asta se întâmplă în primul rând, cred eu, fiindcă prețurile SSD-urilor sunt acum la un nivel mai mult decât decent, aș spune chiar simbolic raportat la beneficiile pe care o astfel de memorie le aduce computerului.

Vă prezint destul de succint un SSD de la Crucial, brandul celor de Micron, unul dintre cei mai importanți producători de memorii din lume. Crucial P5 în versiunea de 500 GB a trecut prin câteva teste, iar mai jos puteți citi câte ceva despre acest SSD.

Specificații SSD Crucial P5 500 GB

  • Capacitate – 500 GB;
  • Format – M.2 2280;
  • Interfață – NVMe PCIe Gen 3.0 x 4 Lanes;
  • Memorie – NAND 3D TLC 96 de straturi;
  • Controller – Micron DM01B2;
  • Criptare – AES 256-bit;
  • Performanță maximă la scriere/citire secvențială – 3.400/3.000 MB/s;
  • Număr de scrieri – 300 TB TBW (Total Bytes Written);
  • Durată de viață – până la 1.8 milioane de ore MTBF;
  • Temperaturi de funcționare – între 0 și 70 grade Celsius;
  • Dimensiuni (L x l x h) – 80 x 22 x 2 (aprox.) mm;
  • Greutate – 7 grame.

Design

SSD Crucial P5 500 GB NVMe PCIe

Așa cum am spus și voi spune mereu când încerc astfel de produse, gen componente interne pentru diferite dispozitive, designul nu reprezintă unul dintre factorii importanți. Așadar, nici eu nu am de ce să insist cu detalii pe această direcție. Nici nu prea ai despre ce să vorbești legat de designul unui SSD în format M.2.

Crucial P5 de 500 GB ajunge la client într-o cutie de carton cu dimensiuni ceva mai mari decât ale produsului în sine. SSD-ul este pus într-un blister din plastic transparent, protejat într-o oarecare măsură în timpul transportului. În cutie am mai găsit un pliant cu informații de bază, printre care și unele despre garanție.

SSD-ul Crucial P5 500 GB este în format M.2 2280, ceea ce înseamnă că măsoară 22 milimetri pe lățime, respectiv 80 milimetri în lungime. Nu am găsit informații oficiale despre grosimea acestui SSD, din măsurătorile mele cred că este vorba despre circa 2 milimetri.

Nici despre greutate nu am detalii oficiale, însă după ce am așezat SSD-ul pe cântarul de bucătărie vă pot spune că Crucial P5 de 500 GB are doar vreo 7 grame. Aproape că nici nu-l simți în mână.

Alte detalii la acest capitol nu mai pot aduce, puteți parcurge fotografiile de mai sus spre a vă face singuri o părere despre cum arată acest SSD.

Performanță

Teste benchmark SSD Crucial P5

Crucial P5 de 500GB anunță pe site-ul oficial viteze maxime la citire de până la 3400 MB/s, iar pentru scriere se pare că poate ajunge până la 3000 MB/s.

Primul test în care încercăm performanța este cel mai cunoscut dintre toate. În CrystalDiskMark 8.0.1 observăm că viteza maximă promisă la citire este destul de bine depășită, în timp ce, pe de altă parte, la scriere viteza este o idee sub cea dată în fișa tehnică de către producător.

Test CrystalDiskMark SSD Crucial P5 500GB

Pentru cei ce vor mai multe detalii legate de performața acestui SSD, am rulat și alte teste sintetice.

În ATTO Disk Benchmark rezultatele sunt ceva mai mici, cu un maxim de 3.29 GB/s la citire, respectiv 2.78 GB/s la scriere.

Din același test aflăm că numărul maxim de operațiuni Input / Output calculate pe secundă (IOPS sau IO/s) este de până la 50.15K la citire, respectiv 59.34K pentru scriere.

Un test care eu consider că poate simula cel mai bine condițiile reale de utilizare, deci care nu reflectă doar scenarii optime, în care se pot atige performanțele maxime, este AS SSD Benchmark.

Teste benchmark SSD Crucial P5

Aici, Crucial P5 500 GB atinge viteze maxime la citire de 2922.61 MB/s, pentru ca la scriere să ajungă la 2361.61 MB/s. Valori ceva mai mici decât cele oficiale, însă oricum cifre extrem de bune când ne gândim că astfel de viteze chiar pot fi atinse în utilizarea cotidiană.

Ultimul test rulat, dar să nu-i spunem cel din urmă, este Anvil’s Storage Utilities, ce oferă și el anumite detalii legate de performanță.

Teste benchmark SSD Crucial P5

Toate testele au fost rulate pe desktop PC-ul despre care am vorbit aici.

Preț

SSD Crucial P5 500 GB – 365 de lei pe PCGarage.ro sau 380 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

SSD Crucial P5 500 GB NVMe PCIe

Crucial P5 de 500 GB este un SSD cu un foarte bun raport preț / performanță. Când în ecuație adăugăm și garanția de 5 ani, limitată desigur de numărul de scrieri ori orele de funcționare, care oricum sunt și ele bune, totul arată cu atât mai bine. 

Principalele puncte pro și contra pentru SSD-ul Crucial P5 500 GB:

PRO:

  • performanță foarte bună raportată la preț;
  • 5 ani garanție.

CONTRA

  • nimic.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.