ADATA este unul dintre cei mai mari și mai cunoscuți fabricanți de memorii din lume, cu o gamă extinsă de produse dintre care poți alege. Astăzi vedem la lucru unul dintre cele mai capabile SSD-uri externe de la această companie, unul care pe lângă performanță, aduce și rezistență ridicată la lichide, praf și șocuri. Pe acestea nu le-am testat, dar am pentru voi un review destul de detalit pentru SSD-ul extern ADATA SD810 în versiunea sa de 1TB. Apropo de capacitate, ADATA SD810 poate fi ales în variante de 500, 1000, 2000 sau chiar 4000 GB.

Specificații SSD extern ADATA SD810 1TB

Date tehnice

SSD extern
ADATA SD810 1TB
InterfațăUSB 3.2 Gen2 x2 (20 Gbps)
Viteze maximepână la 2.000 MB/s la citire secvențială
până la 2.000 MB/s la scriere secvențială
Compatibilitate cu sisteme de operareWindows 10/11, macOS 13 sau mai nou, Android 13 sau mai recent, Linux Kernel 6 sau mai nou
Temperaturi funcționarede la 5 la 50 grade Celsius
Alte detaliiCertificare IP68 (cu capacul de cauciuc fixat) pentru rezistență la lichide și praf, certificare MIL-STD-810G 516.6 pentru rezistență la șocuri (căderi de la înălțimea de 1.22 m)
Materiale carcasăMetal, plastic și cauciuc
Dimensiuni72.7 x 44 x 12.24 mm
Greutate41.7 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern ADATA SD810 1TB

🔺Deși poate părea destul de lung prin comparație cu SSD-ul, cablul USB-C la USB-C din pachet are o lungime de circa 25 cm.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată. Aceasta este din carton, dar la interior SSD-ul este așezat și bine fixat într-un blister din plastic transparent. Sub acesta găsim două cabluri scurte, unul de la USB-C la USB-C, celălalt de la USB-C la USB-A (chiar mai scurt decât primul). Ambele suportă standardul USB 3.2 Gen2 x2. Pe lângă acestea mai vedem și un pliant cu rol de ghid de pornire rapidă:

ADATA SD810 poate veni în culoare argintie, precum cea de față, sau complet negru. În primul caz, către capete avem de o parte plastic, de cealaltă cauciuc, care este mai exact un capac ce acoperă zona de conectivitate, unde este portul USB-C și un LED de status.

Pentru ca ADATA SD810 să respecte standardul IP68 este absolut necesar ca acel capac din cauciuc să fie bine fixat la locul lui. Pe de altă parte, pentru rezistența la căderi de la o înălțime de 1.22 metri, certificată prin standardul MIL-STD-810G 516.6. Atenție, este vorba doar despre căderi (516.6) nu despre tot ce înseamnă MIL-STD-810G, adică vibrații, radiații etc.

Oricum ar fi, ADATA SD810 se simte extrem de solid, în special datorită carcasei (tot ce este argintiu) care este din dintr-un aliaj zdravăn de aluminiu.

Ca design, nu cred că este necesar să aduc prea multe detalii prin cuvinte, consider că pozele de mai sus vorbesc de la sine.

Ce aș mai putea spune aici, este că SSD-ul este foarte compact și destul de ușor. Ca dimensiuni, dacă nu vă puteți da seama din cifre, pe ADATA SD810 l-aș putea compara cu o brichetă de tip Zippo, poate chiar o idee mai subțire.

Ce trebuie reținut din acest capitol este că ADATA SD810 este foarte temeinic fabricat, nu există niciun motiv de reproș pe partea de calitate de fabricație. 

Performanță

Teste benchmark SSD extern ADATA SD810

🔺La citire vitezele maxime sunt ușor peste cele din fișa tehnică, la scrierea secvențială performanța este cu circa 10% mai redusă.

Ca de obicei, cel mai elocvent test de benchmark prin care poate trece un SSD rămâne CrystalDiskMark. Din captura de ecran de mai sus observăm că ADATA SD810 de 1 TB depășește ușor vitezele maxime la citire pe care le scoate în față în fișa tehnică, dar nu și pe cele la scriere, unde rămâne sub cei 2000 MB/s promiși cu aproape 200 MB/s.

Sigur că poate conta și platforma de test, fiind vorba în acest caz despre ASUS ROG Zephyrus G16 GU650.

În fine, mai adaug aici câteva capturi de ecran și din alte teste de benchmark prin care l-am trecut pe ADATA SD810 de 1 TB:

Totodată, am monitorizat temperaturile atinse de acest SSD pe tot parcursul testelor de benchmark, ce au rulat succesiv unul după celălalt fără mai mult de câteva secunde între ele:

Sunt două capturi din HWMonitor de la CPU-ID, prima fiind făcută imediat după ce s-au încheiat cele patru teste de benchmark, a doua după ce am ținut SSD-ul în sarcină maximă (100%) pentru mai bine de 15 minute. Nu s-a trecut în atare condiții de 62 grade Celsius, cu mențiunea că acea temperatură a fost atinsă doar pentru câteva secunde, apoi maximul a stat numai pe la 60 – 61 grade Celsius.

La exterior, ADATA SD810 nu se simte mai deloc fierbinte, cel mult cald.

Preț

SSD extern ADATA SD810 1TB496 de lei pe ITGalaxy.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ADATA SD810 1TB
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • compact și ușor, design plăcut;
  • certificări IP68 și MIL-STD-810G 516.6;
  • performanțele maxime la citire sunt cele din fișa tehnică, chiar le depășesc ușor pe cele oficiale;
  • temperaturile de pe componente interne sunt menținute în limite decente chiar și după zeci de minute de funcționare în sarcină 100%.
Contra
  • vitezele maxime la scriere sunt cu circa 10% mai mici decât cele promise în fișa tehnică.
Concluzii

Ce să spun negativ la adresa acestui SSD extern? Sincer, nu prea am ce după ce l-am analizat și l-am trecut prin toate testele. ADATA SD810 este potrivit inclusiv pentru cei care vor să lucreze direct de pe un SSD extern, atât este de capabil dacă este conectat la un port USB 3.2 Gen2 x2. Prețul poate că nu este unul pe care să-l poată suporta mulți, dar, raportat la performanțe și la faptul că SSD-ul este certificat IP68 și respectă standardul MIL-STD-810G 516.6, nu aș spune că este exagerat de ridicat.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul extern ADATA SD810 de 1TB a fost testat timp de 6 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat, moderat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.