SSD extern Lexar ARMOR 700 1TB – review

04/10/2024

Revin cu un review pentru un SSD extern, de această dată pentru unul de la Lexar. Este prima dată când iau contact cu orice fel de produs de la această companie care a păstrat sediul central în San Jose, California, SUA, deși de ceva vreme este deținută de chinezii de la Longsys, Shenzhen. Vedem mai departe cum se prezintă SSD-ul Lexar ARMOR 700 în versiunea de 1TB. Mai poate fi ales și cu capacitate 2TB și chiar 4TB.

Specificații SSD extern Lexar ARMOR 700 1TB

Date tehnice

SSD extern
Lexar ARMOR 700 1TB
InterfațăUSB 3.2 Gen 2x2 (20 Gbps)
Viteze maxime2.000 MB/s la citire secvențială
2.000 MB/s la scriere secvențială
Compatibilitate cu sisteme de operareMac OSX 10.6 sau mai nou
Windows 11/10/8/7
Android 4.4 sau mai nou
Harmony OS
CriptareHardware AES 256-bit
Temperaturi funcționarede la 0 la 50 grade Celsius
Temperaturi depozitarede la -40 la 85 grade Celsius
Rezistență (nu în timpul funcționării)Certificare IP66 împotriva pătrunderii apei și a prafului
Căderi de la înălțime de până la 3 metri
Materiale carcasăMetal și cauciuc
Garanție5 ani (limitată)
Dimensiuni86.2 x 54.4 x 13.2 mm (L x l x h)
Greutate80 grame

Pachet, design și construcție

SSD extern Lexar ARMOR 700 1TB - review
🔺Foarte rezistent și bine construit, SSD-ul are o singură problemă aici: cauciucul de la exterior atrage praful și scamele precum un magnet.

Am primit unitatea de test în cutia de retail sigilată. Am fost ușor surprins să descopăr că sunt ceva cam multe ambalaje suplimentare în pachet, dar nu este până la urmă ceva de reproșat, poate doar dacă militezi în direcția eco. Important este că SSD-ul stă bine fixat la locul lui, pentru ca mai jos să fie așezate un cablu scurt și un ghid cu rol de ghid rapid de pornire, dar care conține și condițiile de garanție:

Cablul care vine la pachet alături de Lexar ARMOR 700 este de tip 2-în-1. De fapt, una dintre mufe este de acest fel, în sensul că are atașat la unul dintre capetele cu mufe USB-C un adaptor la USB-A. Mi se pare o soluție cu mult mai bună decât să oferi două cabluri, așa cum am mai întâlnit de multe ori.

Așa cum vrea să sugereze direct din denumire, Lexar ARMOR 700 este un SSD extern conceput spre a rezista destul de bine în fața unor fenomene ce ar putea dăuna altor gadgeturi. Vine cu certificare IP66, care asigură etanșeitate față de pătrunderea apei sau a prafului la interior, în anumite condiții. Totodată, Lexar ARMOR 700 se pare că poate rezista la căderi de la o înălțime de maxim 3 metri pe o suprafață dură.

Lexar ARMOR 700 are dimensiuni pe lungime și lățime foarte apropiate cu cele ale cardurilor bancare. Nu este foarte gros, așa că poate fi strecurat cu ușurință în mai orice buzunar. Greutatea de circa 80 de grame nu-l face deranjant când îl ai asupra ta, dar nici nu te lasă să nu-l simți, să-l cauți prin toate buzunarele.

Materialele de la exterior sunt reprezentate de cauciuc destul de moale și aliaj metalic (de aluminiu, cel mai probabil). Cauciucul atrage firele de praf și scamele ca un magnet, care apoi sunt și destul de greu de îndepărtat.

Construcția este de foarte bună calitate, nu am găsit absolut nimic în neregulă oricât de minuțios am analizat exteriorul. Finisările de detaliu sunt atent lucrate și totul se simte strașnic asamblat.

Performanță și utilizare

Teste de benchmark SSD extern Lexar ARMOR 700 1TB
🔺Viteze o idee mai mari la citire, dar cu circa 10% mai mici la scriere, față de cele din fișa tehnică.

În captura de ecran de mai sus vedem cum s-a descurcat Lexar ARMOR 700 1TB în primul test rulat. Am mai repetat același test de câteva ori, iar vitezele au mereu foarte apropiate. Vedem că este respectată valoarea din fișa tehnică pentru viteza maximă la citire, în timp ce la scriere apare un decalaj de circa 10% și nu în favoarea SSD-ului. Poate fi și din cauza sistemului de test.

Am mai rulat și alte teste de benchmark, ale căror rezultate pot fi parcurse din capturile de ecran de mai jos:

Am vrut să văd care va fi temperatura maximă pe care o poate atinge Lexar ARMOR 700 1TB așa că l-am ținut în sarcină maximă pentru mai bine de 15 minute. Au fost atinse în atare condiții 73 de grade Celsius, dar SSD a continuat să performeze la fel ca la început. Avem mai jos dovada că inclusiv când rula la 73 grade Celsius vitezele maxime au fost mereu aceleași:

Mi se pare un comportament de lăudat, mai ales că din datele tehnice oficiale Lexar ARMOR 700 ar trebui să funcționeze normal doar până la 50 grade Celsius. În fine, la exterior SSD-ul nu a fost niciodată de-a dreptul fierbinte, doar ceva mai cald și asta în special pe zonele din metal, adică la capete.

Mai adaug aici că direct pe SSD este salvat din fabrică un utilitar simplu, care îți permite să setezi foarte facil o parolă spre a limita accesul către mediul de stocare. Vorbim despre Lexar DataShield, aplicație cu adevărat ușor de gestionat și fără prea multe opțiuni suplimentare pe lângă partea de criptare:

Preț

SSD extern Lexar ARMOR 700 1TB700 de lei pe f64.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Lexar ARMOR 700 1TB
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • cablul de tip 2-în-1 din pachet (cu adaptor de la USB-C la USB-A integrat) reprezintă o soluție optimă în a nu fi nevoit să ai mereu două cabluri la tine;
  • calitate bună de fabricație;
  • certificare IP66 și rezistență la căderi de până la 3 metri înălțime;
  • performanțe ridicate, care se păstrează aceleași chiar și când temperaturile interioare le ating pe cele maxime.
Contra
  • cauciucul în care este îmbrăcat SSD-ul la exterior parcă atrage praful și scamele, care apoi sunt și cam greu de curățat;
  • vitezele maxime la scriere după testele mele sunt cu circa 10% mai mici decât cele afișate în specificațiile oficiale;
  • destul de scump.
Concluzii

Lexar ARMOR 700 1TB convinge prin performanțe, managementul termic este mai mult decât reușit, este foarte bine fabricat și promite să reziste bine la apă, praf și șocuri. În atare condiții nu are cum să fie ieftin, acesta fiind până la urmă singurul minus, anume că nu este chiar pentru oricine.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

SSD-ul Lexar ARMOR 700 1TB a fost testat timp de 14 zile și va rămâne la noi. Întreg conțintul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.