Abia ce s-a ”așezat” review-ul pentru Crucial P5 Plus, că revin cu un alt test pentru un produs similar. Vorbim în continuare tot despre un SSD pe interfață M.2 NVMe PCIe 4.0, doar că este unul Kingston, seria FURY Renegade și este în versiunea de 2TB. Avem în față un SSD dintre cele mai performante de la ora actuală, iar asta veți descoperi mai jos, când ajungem la capitolul performanță. Până acolo, să vedem specificațiile și să vorbim puțin despre design, atât cât se poate la un SSD în format M.2. 

Specificații SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2

 • Capacitate – 2 TB;
 • Format – M.2 2280;
 • Interfață – NVMe PCIe Gen 4.0 x4;
 • Memorie – 3D TLC NAND;
 • Controller – Phison E18;
 • Performanță maximă la citire / scriere secvențială – 7300 / 7000 MB/s;
 • Număr de scrieri – 2.0 PBW TBW (Total Bytes Written);
 • Durată de viață – până la 1.8 milioane de ore MTBF;
 • Temperaturi de funcționare – între 0 și 70 grade Celsius;
 • Dimensiuni – 80 x 22 x 3.5 mm;
 • Greutate – 9.7 grame.

Design

SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe

Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 vine ambalat într-un blister ce odată desfăcut așa rămâne. Ca să scoți produsul din ambalaj va fi nevoie de o foarfecă sau altceva ascuțit spre a putea tăia cartonul.

SSD-ul îl primești ca atare, fără nimic altceva lângă el. Nu avem nici măcar un șurub necesar montării, iar cu asta nu pot fi de acord, așa că am descoperit deja un prim punct contra. Nu e mare lucru un șurub, dar dacă nu-l ai devine o problemă serioasă. Nu înțeleg de ce unii producători aleg să nu ofere minimul de accesorii de care vei avea nevoie în mod obligatoriu. În acest caz este adevărat că șurubul ar trebui să fie pe placa de bază, dar dacă nu este, ce faci?

În fine, despre design ce pot să spun…

Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 este doar un alt SSD în format M.2 2280. Interfața PCIe 4.0 nu-l deosebește cu nimic față de alte astfel de dispozitive, așa că nu prea mai am ce să adaug la acest capitol.

Performanță

Test CrystalDiskMark SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2

Am pus rezultatele obținute de Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 în testul de benchmark CrystalDiskMark alături de cele pe care le-a reușit Crucial P5 Plus. Vedem că SSD-ul Kingston este ceva mai performant per-ansamblu, fiind în față la fiecare secvență de test. În unele cazuri performanța modelului Kingston este doar marginal mai ridicată decât cea a SSD-ului Crucial, dar sunt și zone unde diferența este serioasă.

Rezultate test CrystalDIskMark SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe

Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 nu a reușit să convingă la vitezele de citire secvențială. Mă refer la faptul că fișa tehnică promite valori de până la 7300 MB/s, iar exemplarul de test s-a oprit la puțin sub 7000 MB/s. Pe de altă parte, la scriere este foarte aproape de ceea ce trebuie să furnizeze conform specificațiilor oficiale. Cert este că avem în față un SSD extrem de performant. 

Am mai rulat și alte teste pentru acest SSD, iar rezultatele pot fi consultate din capturile de ecran de mai jos:

Din păcate, nu am monitorizat nici în acest caz temperaturile atinse pe SSD-ul Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 în timpul testelor. Am primit un comentariu la review-ul Crucial P5 Plus în care mi s-a cerut asta, însă testele pentru Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 au fost făcute înainte de a fi postat acel comentariu, după ce returnasem deja unitatea PC de test. Promit ca la viitoarele recenzii să ofer date concludente și în ceea ce privește temperaturile, fiindcă, așa cum mi s-a atras atenția, aceste informații sunt foarte importante.

Preț

SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.21.886 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

SSD Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe

Păi, da! Avem un preț ridicat pentru performanțe asemenea. Nu știu câți vor investi atât de mult într-un SSD, fie el și de generație nouă și dintre cele mai rapide ale momentului. Cine își permite însă, va primi un produs căruia îi pot reproșa doar că, în testele mele, nu a atins vitezele maxime promise la citirea secvențială. Sunt aproape sigur că în alte condiții, cu alte metode de test, Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2 îți va menține promisiunea.

Principalele puncte pro și contra pentru SSD-ul Kingston FURY Renegade 2TB PCIe 4.0 NVMe M.2:

PRO:

 • performanță dintre cele mai ridicate la acest moment;
 • 5 ani garanție.

CONTRA

 • lipsa unui șurub de montaj în pachetul de retail.