Topul cu cele 5 SSD-uri recomandate a stârnit numeroase reacții. Și trebuie să recunosc că nu tocmai apreciative. Omul cât trăiește, învață și nu îmi este rușine să spun că de când m-am apucat să scriu despre tehnologie am tot aflat lucruri noi, în mod constant. Este suficient să vedeți review-urile mai vechi și cele făcute în ultimele luni.
Utilizez un SSD Kingston V300 și nu am avut nicio problemă, de aceea când am văzut că prețul a coborât la sub 300 de lei pentru cel de 120 GB m-am gândit să fac un top 5 al SSD-urilor low-cost, pe care aș recomanda să le achiziționați prin raportul preț / spațiu de stocare / performanțe. Mi s-a reproșat că nu am inclus Samsung 840. La eMAG era afișat cu mențiunea stoc epuizat și nu știam că Samsung are o reputație atât de solidă în domeniul SSD-urilor. Am citit review-urile între timp, m-am informat mai bine.
Plus că piața SSD-urilor la nivel local este destul de mică și nu prea se oferă modele la test. M-am jucat cu un SSD Kingston în urmă cu vreo 3 ani de zile și cam atât. Nu am aceeași experiență de utilizare precum pe segmentul smartphone-urilor sau tabletelor Android.
SSD = Solid-state drive. În limba română ar trebui să folosim termenul de unitate cu cipuri, dar 100% se opresc la acronimul SSD. Tehnologia a debutat prin 1950 și a început a fi încorporată în primele supercomputere prin 1970 – 1980. Primele SSD-uri pe memorie flash au debutat în 1995, fabricate de către M-Systems. Primii clienți au fost armata americană și industria aerospațială.
Între timp, prețurile SSD-urilor au coborât constant, iar unele modele de 60 GB pot fi achiziționate la un cost de comercializare situat sub 200 de lei, cele de 120 GB sub 300 lei etc.
Unul dintre cele mai importante componente ale unui SSD este controllerul. Mă rog, controller = procesor ce execută partea de firmware + diverse funcții (criptare, detecția erorilor și nivelului uzurii etc). Acesta permite și formatarea spațiului de stocare. Un controller de calitate mărește duratq de utilizare a unui SSD. Ca utilizator obișnuit nu vei avea acces la astfel de detalii într-un shop online și ai informațiile complete doar dacă faci research pe pagina producătorului sau dacă găsești vreun review detaliat în limba engleză.
Dacă cauți performanță din partea unui SSD poți afla rapid fără a efectua cine știe ce teste. SSD-urile sunt de 2 feluri: MLC = multi-level cell și SLC = single level cell. Primul are celule pe mai multe niveluri și sunt mai ieftine, iar SLC-urile au celule pe un singur nivel și sunt mai rapide, mai fiabile. eMAG are 46 de SSD-uri în ofertă, iar 39 mizează pe tehnologia MLC. Apropo, costurile unui SSD de tip SLC / Netgear este prohibitiv, peste 1200 de euro pentru un SLC de 50 GB. Sunt și variante ceva mai ieftine, în jurul a 500 de euro pentru o unitate de 32 GB. Totuși, cumperi un MLC de peste 250 GB la costul unui SLC de 32 GB. Înțeleg că timpul de viață al unui SLC ajunge a fi și de 10 ori mai mare decât la un MLC.
Închei cu o întrebare. Ce SSD folosiți sau aveți în gând să vă cumpărați?