Știrea zilei ce mi-a captat azi atenția se referă la cel mai puternic supercomputer din lume, ce zdrobește practic orice concurență la ora actuală. Frontier, căci așa este denumit acest supercomputer, se pare că este de peste două ori mai performant decât Fugaku, cel ce a fost până acum pe primul loc în top.
De fapt, Frontier este mai puternic decât toate supercomputerele ce se află acum pe locurile de la 2 la 8, combinat. Pentru a determina performanța a fost rulat testul de benchmark Linpack FP64 în mod susținut, iar Frontier a prins o putere medie de procesare de 1.1 ExaFlops. Mai mult, în momente de peak performance, Frontier a putut atinge 1.69 ExaFlops și se pare că după ceva operații de tuning și reglaje fine s-ar putea trece de bariera a 2 ExaFlops.
Totodată, Frontier se pare că este și cel mai rapid sistem AI al momentului, reușind un rezultat de 6.88 ExaFlops în testul de benchmark HPL-AI.
Și ceea ce este poate cu atât mai surprinzător este că Frontier reușește toate aceste performanțe cu un consum de energie mai mic decât cel pe care îl avea supercomputerul de pe locul 2 – Fugaku.
Frontier este „motorizat” de soluții AMD EPYC și AMD Radeon Instinct MI250X, iar pentru o răcire corespunzătoare, Frontier are nevoie de un sistem ce folosește peste 22.000 litri de apă ce sunt mutați prin întreg circuitul de pompe cu o putere totală de peste 350 CP.
Cumva pe același topic, AMD a anunțat azi că Microsoft utilizează acceleratoarele AMD Instinct MI200 pentru a alimenta sarcinile de lucru de procesare AI la scară largă pentru Microsoft Azure. În plus, Microsoft lucrează cu echipa PyTorch Core și echipa de software AMD pentru centrul de date cu scopul de a optimiza performanța și experiența pentru clienții care rulează PyTorch pe Azure, asigurându-se, totodată, că proiectele PyTorch ale dezvoltatorilor beneficiază de performanța și caracteristicile acceleratoarelor AMD Instinct.
Acceleratoarele AMD Instinct MI200 se alătură numeroaselor produse AMD utilizate de către Microsoft Azure, inclusiv noile mașini virtuale Azure HBv3 care utilizează procesoare AMD EPYC de a treia generație cu tehnologie AMD 3D V-Cache și multe alte instanțe de calcul pentru a asigura cel mai înalt nivel de performanță.