Synology BeeStation 4TB – review

06/03/2024

Am testat multe NAS-uri de la Synology de-a lungul timpului și trebuie să recunosc că fiecare nou model a dovedit că este din ce în ce mai ușor de instalat, de configurat, de folosit. În același timp însă, sunt multe, foarte multe opțiuni disponibile la pachet cu aceste NAS-uri, iar pe unii dintre utilizatori s-ar putea să-i sperie această multitudine de funcții.

Pentru astfel de persoane, dar mai ales pentru cei care au nevoie doar de o soluție de cloud personal și care nu vor să se complice cu tot ce înseamnă un NAS, Synology introduce de azi BeeStation. Acest dispozitiv vine cu unitate de stocare gata instalată, într-o singură opțiune – 4TB, și anunță operare extrem de facilă, dar și funcții care vor fi pe placul celor mai comozi. 

Să parcurgem mai întâi lista cu specificații, pentru ca mai apoi să trecem la prezentarea ceva mai detaliată a Synology BeeStation.

Specificații Synology BeeStation 

Date tehnice

Dispozitiv personal cloud
Synology BeeStation
Capacitate stocare4 TB, utilizabili 3.45 TB
ProcesorRealtek RTD1619B, quad-core la 1.7 GHz
Memorie1 GB DDR4
Conectivitate1 x Ethernet RJ-45 10/100/1000, 1 x USB-C 3.2 Gen1, 1 x USB-A 3.2 Gen1
Sisteme operare compatibileWindows 10 64-bit (build 19041 sau mai nou)
Windows 11
macOS 12.3 sau mai recent
iOS 15 sau mai nou
Android 8 sau mai recent
Browser compatibilGoogle Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Safari 14 sau mai nou
Dimensiuni148.0 x 62.6 x 196.3 mm
Greutate820 grame

Pachet, design și construcție

Synology BeeStation 4 TB
🔺Aparte de logo-ul de pe ambele laterale, nimic nu apare în plus pe BeeStation.

Am primit unitatea de test în cutia de retail. Aici, Synology BeeStation este bine fixat la locul lui, în timp ce accesoriile sunt puse într-o cutie separată. În aceasta găsim adaptorul de alimentare cu element ștecăr de priză pentru Europa separat, cablu ethernet lung de circa 1.5 metri și un micuț ghid de pornire rapidă:

Synology BeeStation a primit un design simplu, care îi permite să fie integrat în aproape orice cameră, birou. Este negru complet, cu foarte puține elemente care să iasă în evidență. De fapt, nu este mai nimic de acest gen prezent. Pe laterale apare doar logo-ul diviziei „Bee”, în față abia dacă se observă un LED de status, în timp ce pe spate este zona de conectivitate și cele două butoane. 

Zona de sus este reprezentată de o mare grilă de aerisire și jos cam la fel. Aici vedem și cele două picioare din cauciuc destul de moale, care asigură o bună aderență pentru dispozitiv pe aproape orice tip de suprafață.

Synology BeeStation vine într-o singură configurație, cu unitate de stocare de 4 TB. Din păcate, nu poți accesa acea unitate, nu o poți înlocui la nevoie, decât poate într-un service autorizat sau dacă ești dispus să pierzi garanția și suportul Synology.

Dimensiunile consider că puteau fi o idee mai mici, înăuntru se observă ceva spațiu gol. Prin grila de sus am văzut și HDD-ul cu capacitatea de 4TB, care este de tip 3.5 inch. Asta aduce cu sine acea greutate de 820 grame (828 grame cântărite de mine).

Construcția este la exterior realizată doar din plastic, unul rugos de jur-împrejur pe laterale și ceva mai lucios sus și la baza. Asamblarea este solidă, iar finisările sunt atent lucrate. Nimic nu pare că ar fi fost tratat cu superficialitate, cum însă Synology BeeStation nici nu se poate numi un produs premium.

Instalare și utilizare

Instalare si initializare Synology BeeStation
🔺După inițializare, întreg managementul se poate face din aceste două aplicații.

Aici, dacă la orice NAS Synology am spus că este extrem de simplu de pus în funcțiune, de instalat și de configurat, la BeeStation ce să mai zic?! Rolul acestui dispozitiv este tocmai acela de a permite oricui, dar absolut oricui, să aibă gata în doar câteva minute un spațiu de stocare de tip cloud, care însă fizic este la dispoziția sa.

Da, cam aceasta este definiția, din punctul meu de vedere, pentru Synology BeeStation. Îți permite să ai control total asupra propriei soluții cloud, fără ca asta să însemne că ai nevoie de cine știe ce cunoștințe în IT. Ba din contră, dacă știi cum să instalezi o aplicație de mobil, atunci nu prea ai cum să dai greș.

Primii pași în a avea gata de acțiune un Synology BeeStation sunt de alimenta electric unitatea și de a o conecta prin cablu ethernet la router-ul tău.

Apoi, deschizi ghidul de pornire rapidă, scanezi un cod QR și ești dus într-o pagină de browser de unde parcurgi câțiva pași. Este nevoie de cont Synology, în rest totul se face aproape complet automat, până ajungi să fie nevoie de aplicațiile BeeFiles și BeePhotos.

Instalare și inițializare Synology BeeStation:

Cele două aplicații sunt și ele extrem de simplu de parcurs, de înțeles și de folosit. Tot ce ai de făcut în ambele este să alegi ce anume să fie sincronizat automat (foldere, locații de pe PC ori smartphone) sau dacă vrei să adaugi mereu manual fișiere o poți face și așa. Totuși mi se pare mult mai convenabil să activezi sincronizarea automată.

Capturi de ecran din aplicația BeeFiles pentru Android alături de Synology BeeStation:

Capturi de ecran din aplicația BeePhotos pentru Android alături de Synology BeeStation:

Cele mai importante funcții și ce este de reținut despre Synology BeeStation:

  • instalarea, configurarea și apoi accesul se pot face strict de pe dispozitive iOS și Android, nu este neapărat nevoie de un PC; 
  • poți distribui accesul către anumite foldere și spre alți utilizatori (maxim 8);
  • funcții de AI care organizează automat fișierele și fotografiile după tipul lor. La poze, pot fi grupate după persoanele din scenă, dar chiar și după tipul obiectelor din cadru;
  • poate fi făcut backup și sincronizare nu doar din dispozitivele dorite sau de pe stick-uri / HDD / SSD pe USB, ci și direct din Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox.

Deși pot părea puține capabilități, de fapt cam acesta este scopul acestui Synology BeeStation. Dacă vrei mult mai multe opțiuni, atunci există NAS-urile. Acelea sunt mai flexibile, dar și ceva mai greu de gestionat de către cei care nu doresc să-și bată capul cu instalare de unități de stocare, de configurare în amănunt. Synology BeeStation tocmai asta face: simplifică la maximum întreg procesul de creare a unui spațiu de stocare de tip cloud. Și îi reușește totul la fix.

Ceea ce trebuie menționat neapărat aici este că Synology BeeStation nu transmite nicăieri în altă parte informații. Transferul online dinspre și spre BeeStation se face criptat, așa că tu ești singurul ce ai acces și management direct asupra fișierelor și datelor stocate pe Synology BeeStation. Da, inclusiv funcțiile AI rulează local, nu se apelează la servicii externe, așa că nimic nu iese din cloud-ul tău. Așadar, pentru intimitate maximă și control deplin al propriului serviciu de cloud, Synology BeeStation poate fi cea mai bună soluție.

Conectivitate

Synology BeeStation 4 TB
🔺Zona spate este cea unde sunt prezente toate elementele de conectivitate, precum și cele două butoane: Power și Reset.

Nici aici nu aș spune că se face exces, din nou pentru ca totul să rămână la nivel basic pentru Synology BeeStation. Avem portul ethernet care trebuie folosit obligatoriu, fiind singura metodă de a conecta dispozitivul la internet. Este un port RJ-45 de tip 10/100/1000 Mbps, adică mai mult decât suficient pentru ceea ce presupune Synology BeeStation.

Tot pe spate, în zona de conectivitate, mai apar două porturi USB, ambele de tip 3.2 Gen1. Unul este de tip A, celălalt de tip C. Aici poți conecta HDD sau SSD externe ori stick-uri de memorie de pe care să faci backup și să copiezi fișiere direct pe unitatea de stocare a Synology BeeStation. Totodată, unitățile de stocare conectate prin aceste porturi USB pot fi și accesate direct prin intermediul BeeStation, nu este neapărat nevoie să copiezi conținutul lor pe unitatea internă din BeeStation. Mai mult, poți face backup al anumitor fișiere / foldere sau a întregului conținut de pe stocarea internă BeeStation pe o unitate externă prin intermediul acestor porturi USB.

Preț

Synology BeeStation 4TB238 Euro pe site-ul oficial Synology (preț valabil la data publicării acestui review).

Synology BeeStation
4 / 5 Reviewer
PRO
  • extrem de simplu de instalat, cu configurare inițială foarte facilă;
  • aplicațiile BeeFiles și BeePhotos au interfață intuitivă, totul este foarte ușor de înțeles;
  • securitate bună, transmisia de date se face criptat, iar managementul, backup-ul și funcțiile AI se realizează local, nu există servicii externe conectate (dacă nu-ți dorești);
  • porturile USB extind capacitățile de stocare și se poate asigura inclusiv backup pentru datele interne.
CONTRA
  • nu este tocmai ieftin, mai ales că nu există acces la unitatea internă de stocare și că un NAS Synology cu un singur slot costă chiar și la jumătate.
Concluzii

Synology BeeStation mi se pare că face întocmai ceea ce promite, adică îți pune la dispoziție un serviciu personal de cloud la care ai acces și fizic. Practic, dacă îți dorești control deplin pentru serviciul de cloud, acesta poate fi soluția. Sigur că și un NAS poate face tot ce face BeeStation și evident mai mult, dar pentru cei care nu au nevoie de toate acele funcții suplimentare este mai simplu să aleagă un astfel de dispozitiv. Partea de intimitate este asigurată, totul este stocat local și nu este nevoie de niciun serviciu care să ruleze extern. Depinde doar de tine cât de bine îți protejezi contul Synology, prin parole complexe și autentificări în doi factori. Nu aș spune că Synology BeeStation este tocmai accesibil, dar cel mai probabil vor fi suficienți clienți care pur și simplu sunt dispuși să plătească suma cerută pentru simplitatea în utilizare și lipsa oricărei bătăi de cap, inclusiv cea a plății unor abonamente lunare, cum se întâmplă la serviciile clasice de cloud.

Design4
Conectivitate4
Utilizare4.5
Raport preț / specificații3.5

Synology BeeStation a fost testat timp de 11 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat, moderat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.