Că vânzările de laptopuri, dar și de tablete, au explodat în ultima perioadă, nu cred că mai este o noutate pentru nimeni. Lucrul de acasă și școala online sunt cele ”vinovate” pentru asta, iar cum astfel de scenarii nu au ajuns încă spre final, cererea de notebook-uri și tablete ar urma să fie în continuare pe un trend crescător.
O tabletă ce pare a fi fost creată fix pentru mediul educațional, mă refer la școala online, de acasă, este cea pe care o prezint mai departe. Asta nu înseamnă că Allview Viva H1003 LTE PRO nu poate fi folosită și pentru altceva, iar noi acum descoperim cum se prezintă la raport.
Specificații pentru Allview Viva H1003 LTE PRO:
Design
Allview Viva H1003 LTE PRO a ajuns la noi în cutia de retail sigilată. Pe lângă tabletă, în pachet mai găsim încărcătorul pe USB, cablul USB-C la USB-A, un adaptor de la USB-C la USB-A 3.0, husă, manual de utilizare și certificat de garanție.
Am montat husa din cutie din primele minute de folosire, asta fiindcă adaugă o protecție excelentă la 360 de grade, plus opțiuni pe partea de așezare a tabletei pe birou, masă.
Partea posterioară a husei este din plastic rigid, transparent, dar ușor fumuriu. Pe față, ecranul este protejat de o bucată de material plușat la interior, format din trei secțiuni ceva mai rigide. Acestea se pot îndoi spre a permite anumite scenarii de poziționare a tabletei.
Tableta în sine este rigidă, se simte foarte solidă, la această senzație contribuie cu siguranță spatele realizat din metal, ce se întinde și pe margini. Este vorba despre trei dintre laterale, întrucât marginea de sus este întreruptă de zona de conectivitate, ce este acoperită de un capac de plastic.
Allview Viva H1003 LTE PRO nu se aliniază trendului de design ce a prins la aproape toatele smartphone-urile recente, nu propune margini înguste în jurul ecranului. Pentru mine, această abordare mi se pare mai logică, fiind mult mai practică. Este mult mai ușor să ții în siguranță în mână o tabletă de 10 inch fără să atingi accidental ecranul dacă ai loc suficient în jurul display-ului.
În rest, Allview Viva H1003 LTE PRO se prezintă bine. Materiale de calitate și finisări deloc rele, ba chiar le-aș putea numi reușite, fără absolut nimic care să atragă atenția asupra sa.
Ecran și sunet
Ecranul tabletei Allview Viva H1003 LTE PRO vine cu o folie de protecție din plastic gata montată din fabrică. Este excelent aplicată, nu sunt motive de nemulțumire aici. Pe de altă parte, ecranul de 10.1 inch nu este unul despre care să vorbești de bine.
Rezoluția este mică. La 10.1 inch cu 1280 x 800 pixeli se formează o densitate cam mică, de doar 149 ppi. Astfel, imaginile, de orice fel, nu sunt corect conturate, iar detaliile fine au mult de suferit.
Culorile sunt palide, deloc intense. Contrastul este scăzut, negrul este un gri ce nu te trimite deloc cu gândul la un panel IPS, mai degrabă la unul TN. Luminozitatea maximă este și ea prea mică, iar în spații puternic iluminate ai mari probleme în a distinge ceva pe ecran, mai ales că sticla de protecție reflectă prea tare mediul ambiant.
Sunetul extern este de tip stereo, redat prin cele două difuzoare amplasate pe spatele tabletei.
Calitatea nu este tocmai mulțumitoare, lipsește bass-ul aproape în întregime, iar celelalte frecvențe nu sunt optim conturate. Volumul maxim este bun, chiar înalt, doar că amplasarea difuzoarelor pe spatele dispozitivului înseamnă că mai mereu este nevoie de o putere mare spre a auzi totul corect.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă doar ușor. Calitatea sunetului este decentă, dar nimic de aplaudat. Volumul maxim nu este cel mai ridicat, însă ar putea fi suficient pentru unii.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Allview Viva H1003 LTE PRO propune un ansamblu hardware ce are în centru un chipset MediaTek Helio P35. Acesta integrează un procesor octa-core fabricat pe 12 nm, cu 4 nuclee ce pot urca până la 2.3 GHz și alte 4 ce se opresc la maximum 1.8 GHz. Toate cele 8 nuclee sunt pe arhitectură ARM Cortex-A53.
Acceleratorul grafic este un IMG PowerVR GE8320, ce face față cu brio în jocuri cu cerințe medii, dar care se vede depășit în titlurile grele. Le rulează și pe acestea, doar că la o calitate mediocră.
Memoria RAM măsoară 3 GB, ce se dovedesc la limită pentru o experiență de utilizare corectă. Simți că la multitasking era nevoie de măcar încă 1 GB de RAM. Memoria internă este de 32 GB, dintre care utilizatorul are la dispoziție circa 22.64 GB, ceva cam puțin. Spațiul de stocare poate fi suplimentat cu un card microSD de până la 128 GB, ce are slotul său dedicat.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Allview Viva H1003 LTE PRO:
Allview Viva H1003 LTE PRO rulează Android 10 din cutie, ceea ce nu este rău deloc. Mai mult, interfața este una ca de Android nativ, mai nimic nu este schimbat față de ceea ce a gândit Google. Asta ar trebui să se traducă într-o experiență de utilizare la cote înalte, doar că ansamblul hardware pare mai mereu depășit de situație. Este poate ciudat, dar lag și agățări apar mai mereu, semn că o era necesară o mai bună optimizare software.
Partea bună la acest capitol este faptul că aplicații preinstalate sunt extrem de puține. Sunt doar câteva de la Google, în total fiind numai 26 de aplicații.
Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 10 pe Allview Viva H1003 LTE PRO:
Performanță
Faptul că ansamblul hardware nu este cel mai performant poate fi dovedit și de scorurile din testele de benchmark înregistrate de Allview Viva H1003 LTE PRO:
Conectivitate
Unul dintre elementele cu care Allview Viva H1003 LTE PRO vrea să atragă este cu siguranță aici. Mă refer la suportul pentru conectivitate 4G LTE pe care această tabletă îl oferă. Vitezele maxime pentru download / upload sunt de 150 / 50 Mbps. Frecvențele 4G suportate sunt FDD 800/1800/2100/2600MHz și TDD 2600MHz.
Tot pe partea de conectivitate wireless, Allview Viva H1003 LTE PRO aduce și Wi-Fi 802.11 în standarde a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, localizare prin A-GPS și GLONASS și radio FM.
Porturile fizice sunt reprezentate de un USB Type-C pe latura de sus și de un jack audio de 3.5 mm pe laterala din dreapta. Tot aici sunt și butoanele pentru reglarea volumului și cel power, în timp ce în spatele capacului de plastic de pe marginea de sus sunt sloturile pentru cartela sim și pentru cardul de memorie microSD.
Cameră foto și video
Aici cred că Allview ar fi trebuit să implementeze doar o cameră, cea frontală. Nu știu câți vor folosi camera de pe spate la o tabletă de 10.1 inch.
În fine, nu mai prezint interfața aplicației Camera de pe Allview Viva H1003 LTE PRO, fiindcă este extrem de simplă. Ai comenzi pentru Foto sau Video, cu buton spre a folosi camera principală ori pe cea frontală și câteva setări.
Nici despre calitatea pozelor nu am de ce să insist, fiindcă nu am ce să povestesc.
Poze făcute cu camera principală de pe Allview Viva H1003 LTE PRO:
Poze făcute cu camera frontală de pe Allview Viva H1003 LTE PRO:
Autonomie
Iată un capitol unde Allview Viva H1003 LTE PRO punctează bine. Recunosc că nu mă așteptam la o autonomie slabă, dar am fost cu adevărat surprins să descopăr că această tabletă poate prinde și mai bine de 10 ore de Screen On Time, la o utilizare normală. Cum despre jocuri grele nu poate fi vorba, iar luminozitatea ecranului nu este uriașă, la fel nici rezoluția, autonomia este cu adevărat ridicată și-ți poate aduce mai bine de 3 zile de utilizare medie.
Încărcarea acumulatorului se face încet, cu numai 7.5W. Asta înseamnă că o baterie goală va fi complet încărcată după abia circa 3 ore și jumătate.
Preț
Tabletă Allview Viva H1003 LTE PRO – 850 de lei pe eMAG.ro
Concluzii
Cele mai importante puncte pro și contra pentru Allview Viva H1003 LTE PRO:
PRO
- construcție solidă, cu mult metal la exterior și finisări corecte;
- husă de bună calitate direct în cutia de retail, folie de protecție gata aplicată pe ecran;
- autonomie foarte bună;
- Android 10 în stadiu nativ, puține aplicații preinstalate / bloatware.
CONTRA
- ecran mediocru – rezoluție mică, culori șterse, contrast și luminozitate scăzute;
- deși stereo și la un volum maxim suficient, sunetul extern are o calitate slabă;
- ansamblul hardware nu reușește să ofere o experiență de utilizare bună – lag, agățări și întârzieri apar mai tot timpul;
- atât camera principală, cât și cea secundară produc rezultate dezamăgitoare.