Denumirea de tabletă pe care am alăturat-o în titlu dispozitivului ce urmează a fi prezentat este un pic forțată. Allview Viva Home ar fi trebuit numit mai degrabă un device de tip All-In-One ce rulează Android.

Hai să vedem pentru început principalele specificații și abordăm mai apoi pe larg fiecare capitol, așa cum ne-am obișnuit deja.

Specificații pentru Allview Viva Home:

Specificatii Allview Viva Home

Design

Allview Viva Home

Cutia în care Allview Viva Home ajunge la client mai conține și încărcătorul pe jack proprietar, telecomanda inteligentă, receiver-ul pe USB al telecomenzii, un manual de utilizare și un ghid pentru folosirea telecomenzii:

Allview Viva Home nu-i un dispozitiv compact, nu avea cum la un ecran de 17.3 inch, și nici ușor nu este. Așadar el va fi folosit așezat pe un birou și nu ținut în mâini. Pentru asta, dispozitivul aduce un suport rabatabil, ce-i permite o înclinare la multe unghiuri. Nu sunt poziții predefinite, trebuie doar să desfaci suportul atât cât ai nevoie:

Partea frontală este reprezentată de ecran și de marginile din jurul lui. Acestea nu sunt înguste, cele laterale fiind mai mici, în timp ce cea de jos și cea de sus ceva mai late. Sus, în centru vedem camera frontală, iar mai spre dreapta există și un micuț LED de notificare.

Pe margini, doar pe latura de jos este ceva, mai exact 5 pini aurii, a căror funcție nu am înțeles-o.

Pe spate, în centru vedem un element de design, fabricat din metal, la fel ca suportul rabatabil. Tot pe aici sunt și cele două grile ale difuzoarelor stereo, precum și logo-ul Allview. Mai jos sunt elemenetele de conectivitate, dispuse către bază.

Butonul Power și cele pentru reglarea volumului sunt pe spate, către colțul din stânga-sus.

Telecomanda inteligentă, pe care Allview o numește Air Mouse, este micuță și ușoară și permite folosirea de la distanță a principalelor funcții ale dispozitivului. Integrează și microfon și astfel poți apela la asistentul Google fără a fi aproape de device.

Allview Viva Home este un produs solid fabricat, se simte suficient de robust. Materialele din care este construit sunt de bună calitate, plasticul carcasei este plăcut la atingere. Finisările sunt cu adevărat atent lucrate, nu am găsit nimic care să lase impresia unui produs de slabă calitate.  

Ecran și sunet

Allview Viva Home

Ecranul reprezintă elementul central al unui astfel de dispozitiv. Allview Viva Home nu face rabat de calitate și propune un display de tip IPS de 17.3 inch cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli. Densitatea astfel formată este de circa 127 ppi, valoare ce pare prea mică, dar care, în realitate, nu este deloc una ce va pune probleme. Ecranul este sharp, totul apare bine conturat.

Culorile sunt vii, foarte plăcute, fără a fi supra saturate. Contrastul este ridicat, iar unghiurile de vizualizare foarte largi. Nici către extreme nu apar diferențe de nuanță sau pierderi calitative.

Luminozitatea este suficientă în interior, dar nu face deloc față în afară. Sticla de protecție a ecranului reflectă prea tare mediul ambiant și nu de puține ori apar probleme de vizibilitate.

Allview Viva Home

Sunetul extern iese prin două difuzoare stereo, amplasate pe spatele tabletei. Calitatea este acceptabilă, dar nimic de lăudat. Frecvențele înalte sunt singurele bine redate, mediile un pic cam șterse, iar bass aproape deloc nu există. Astfel, sunetului îi lipsește orice fel de dinamică, în timp ce volumul maxim putea fi mai ridicat.

Pentru a urmări filme sau pentru a asculta muzică, consider că este nevoie de o boxă externă.

Prin jack-ul de 3.5 mm primim un sunet de foarte bună calitate. Toate frecvențele sunt acolo, corect reproduse și bine delimitate. Volumul maxim nu este nici de această dată extraordinar de ridicat, dar aș spune că majoritatea utilizatorilor îl vor găsi suficient.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Allview Viva Home

Prima problemă pentru acest dispozitiv apare aici. Procesorul MediaTek MT8163 de tip quad-core la 1.5 GHz pe Cortex-A53 nu este deloc unul care să permită rularea fluidă nici măcar a interfeței Android 9 Pie. Acceleratorul grafic este și el la același nivel, așa că în afară de niște joculețe simple nu trebuie să te întinzi la mai mult.

Memoria RAM este și ea limitată, în 2019 2 GB reprezintă jumătate din minimul acceptat, după părerea mea. Multitasking-ul nu este pe placul Allview Viva Home.

Spațiul intern de stocare este de 32 GB, din care utilizatorul poate folosi circa 24.66 GB. Din fericire există un slot pentru card microSD de până la 64 GB, dar și 3 porturi USB care pot accepta stick-uri de memorie suplimentară. 

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Allview Viva Home:

Sistemul de operare este un Android 9.0 Pie lăsat în stadiu nativ. Astfel, nimic nu a fost modificat și în majoritatea timpului interfața rulează destul de fluent. Sigur, asta dacă nu ai pretenții de a trece instant dintr-o aplicație în alta, dacă înțelegi limitările impuse de ansamblul hardware. 

Aplicațiile mai grele își iau mai mult spre a se deschide, iar timpii de așteptare în cazul unor task-uri mai complicate sunt destul de lungi.

Aplicațiile preinstalate sunt doar câteva la număr. Pe lângă unele de la Google, precum Chrome, Calendar, Drive, Duo, Files, Gmail, Foto, Hărți, YouTube, Muzică și Magazin Play, mai găsim doar Actualizări sistem și Asistentul AVI.

Capturi de ecran din interfața Android 9 Pie de pe Allview Viva Home:

Performanță

Teste benchmark Allview Viva Home

Tabelul de mai jos reunește toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Allview Viva Home:

Teste benchmark Allview Viva Home

Conectivitate

Allview Viva Home

Aici Allview Viva Home nu reușește să impresioneze pe partea de conectivitate fără fir, dar se descurcă foarte bine la elementele de contact. Avem Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 4.0 cu A2DP și localizare prin GPS cu A-GPS.

Prin contact direct ne putem conecta la Allview Viva Home prin mini HDMI, 3 porturi USB , 2 de tip 2.0 și unul 3.0, există și jack de 3.5 mm, dar și slot pentru carduri microSD de până la 64 GB.

Telecomanda din pachet comunică cu Allview Viva Home prin intermediul unui receiver de tip nano USB, ce trebuie introdus în unul dintre porturile USB ale tabletei. Telecomanda este una de tip inteligentă, ce integrează microfon pentru comenzi vocale. Allview o numește Air Mouse, dar mie nu mi se pare a fi așa ceva. Poți activa un cursor de tip săgeată, însă acesta se poate deplasa doar la comenzile direcționale sus-jos și dreapta-stânga de pe telecomadă.

În porturile USB poți introduce și o tastatură sau un maus. Eu am conectat o tastatură Microsoft cu touchpad integrat, ce a funcționat din prima și care mi-a permis navigarea prin interfață fără nici cea mai mică problemă.

Cameră foto și video

Camera Allview Viva Home

Nu există cameră ”principală”, una pe spate. Allview Viva Home aduce numai un senzor frontal de 2 Megapixeli, unul ce va fi folosit îndeosebi pentru apeluri video.

Camera nu produce rezultate mulțumitoare, dar pentru ceea ce a fost gândită eu cred că se descurcă suficient de bine.

Poze captate cu camera frontală de pe Allview Viva Home (poze originale, fără resize):

Autonomie

Autonomie Allview Viva Home

Bateria integrată de Allview Viva Home este una de 5000 mAh. Totuși, capacitatea ei nu poate fi comparată cu cea a unui smartphone, fiindcă tensiunea de lucru este alta, anume dublă. Un smartphone are acumulator pe 3.8V, în timp ce Allview Viva Home propune o baterie pe 7.4V. Astfel, deși are 5000 mAh, capacitaea acesteia este dublă față de cea a unui smartphone tot cu baterie de 5000 mAh. Acumulatorul de pe Allview Viva Home are o capacitate de 37 Wh.

Totuși, acumulatorul are sarcina grea de a susține un ecran imens, de 17.3 inch. Chiar și așa, autonomia nu este rea deloc, în sarcini uzuale poți prinde și mai bine de 5 ore.

În testul nostru, când rulăm continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, Allview Viva Home a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate după 3 ore și 48 de minute.

Preț

Allview Viva Home – 900 de lei pe Allview.ro 

Concluzii

Allview Viva Home

Allview Viva Home este, așa cum spuneam la început, un dispozitiv de tip All-In-One ce rulează Android. Cea mai importantă piesă a unui AIO este, zic eu, ecranul. Iar ecranul lui Allview Viva Home chiar este unul reușit. Telecomanda inteligentă este binevenită, conectivitatea este extinsă, iar construcția solidă, de foarte bună calitate.

Ansamblul hardware este modest, iar sunteul extern putea fi mai bun.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Allview Viva Home:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate, ce oferă culori vii, contrast înalt și unghiuri largi de vizualizare;
  • telecomandă inteligentă cu microfon inclus, ce permite preluarea de comenzi vocale de la distanță;
  • conectivitate extinsă;
  • construcție solidă, cu materiale de calitate și finisări atente.

CONTRA

  • ansamblu hardware modest;
  • volumul maxim și calitatea sunetului extern puteau fi mai ridicate;
  • sticla de protecție a ecranului reflectă prea tare mediul ambiant.