Tablete

După cum vă spuneam în urmă cu câteva zile, compania românească InfoTouch ne-a pus la dispoziţie pentru recenzie ultimele două modele de tablete din propriul portofoliu şi vorbim aici de iTab 971 dual-core şi iTab 1011 dual-core. Vă prezentăm review-ul primeia dintre ele, iTab 971 dual-core, tabletă ce are un preţ de achiziţie actual de 1.099 lei. Înainte de a începe prezentarea acestui gadget, trebuie să menţionăm că dispozitivul pus la dispoziţie de cei de la InfoTouch este un sample de test şi că performanţele acestuia pot fi uşor diferite de cele ale modelului final destinat clienţilor.

Datele tehnice ale tabletei sunt următoarele:

 Tabletă Date tehnice InfoTouch iTab 971
Ecran Touchscreen cu tehnologie capacitivă multi-touch (10 puncte), 9,7 inch IPS cu o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli (4:3)
Procesor Dual-Core Cortex A9 Rk3066 tactat la 1,6 GHz
Accelerator grafic Mali 400
Memorie 1 GB RAM DDR3 + 16 GB memorie internă (card microSD de până la 32 GB)
Sistem de operare Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich
Cameră foto 2 megapixeli camera foto + 2 megapixeli camera secundară pentru apeluri
Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth, ieşire microUSB, HDMI, jack 3.5 mm
Baterie 8.000 mAh
Greutate 630 grame
Grosime 243 x 190 x 9,9 mm

Design

Tableta a sosit într-o cutie simplă, de culoare albă, iar în cadrul acestei cutii: tableta, un cablu de conectare la PC, un adaptor microUSB – USB, căşti pe jack de 3,5 mm şi un încărcător cu un jack destul de micuţ. Nu am găsit certificat de garanţie sau manualul de instrucţiuni pentru că după cum v-am spus la începutul acestui review, această tabletă este una de teste.

Tableta este realizată dintr-un plastic de culoare neagră destul de bine finisat, având colţurile rotunjite şi o bună stabilitate atunci când o ţii în mână. Din păcate, se lasă uşor urmele de grăsime de pe degete, atât pe spatele tabletei, cât şi pe display-ul acesteia. Accesul la baterie se face destul de greoi, neexistând un buton de deschidere dedicat. Pentru a ajunge la nivelul bateriei, trebuie scoase 2 şuruburi aflate în partea superioară a tabletei. Marginea tabletei este realizată dintr-un plastic puţin mai dur care are o aderenţă ridicată şi care nu oferă senzaţia de alunecare.

Ecran şi sunet

iTab 971 dual-core aduce un display IPS de 9.7 inch cu o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli şi un unghi de vizualizare foarte bun. Calitatea display-ului este destul de ridicată, culorile fiind vii şi destul de puternice la luminozitate maximă. Marea problemă a acestui display este aşa numitul efect de oglindă. Din cauza acestuia, în zonele puternic luminate de lumina naturală este aproape imposibil să înţelegi ceva pe ecran. Touch-ul capacitiv funcţionează impecabil, termenul „lag” neexistând în dicţionarul acestui gadget.

Display-ul de tip IPS stă foarte bine din punct de vedere al consumului de energie, iar lipsa butoanelor capacitive face ca experienţa sistemului de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich să fie una şi mai puternică.

Sunetul vine de la două boxe micuţe aşezate în suna superioară a tabletei, zonă aflată lângă porturile tabletei. Boxele se aud destul de bine, cu un bass reuşit până la 80-85% din volum, după această valoare, acestea dând o puternică senzaţie de „răguşeală”. Desigur, acest lucru se poate rezolva din setări, prin scăderea puterii bass-ului. Există butoane dedicate volumului în zona lateral stânga a tabletei. Jack-ul de 3,5 mm este izolat de celelalte butoane şi porturi de pe marginea tabletei, acesta aflându-se în  zona inferioară a tabletei.

Sistem de operare, aplicaţii şi performanţă

iTab 971 dual-core aduce un pachet hardware puternic şi anume un procesor dual-core de 1.6 GHz cu Mali-400 ca şi accelerator grafic, 1 GB de RAM, 16 GB de memorie internă, la care putem adăuga un card microSD de până la 32 GB. Procesorul este unul puternic, având rezultate foarte bune în testele de benchmark, ajutat de deja celebru accelerator grafic Mali-400, cel existent pe Samsung Galaxy S II. Aplicaţiile rulează foarte fin pe această tabletă, oferind o experienţă completă. Am testat şi câteva jocuri puternice, precum Asphalt 7, Fifa 2012 sau Modern Combat 3, iar acestea rulează fără niciun fel de problemă. Browsing-ul se realizează extraordinar pe această tabletă, neexistând erori, lag sau probleme de orice altă natură.

Ca şi aplicaţii preinstalate, tableta vine cu cele prezente în sistemul de operare precum: Google Play, Google Maps, Gmail, Youtube, Google Talk, calculator, calendar etc. Sistemul de operare este versiunea Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, o versiune extrem de stabilă şi de bine configurată pe acest dispozitiv. Momentan nu avem informaţii cu privire la un eventual upgrade la Android 4.1.1 Jelly Bean.

Din punct de vedere al performanţelor, iTab 971 dual-core stă excelent conform unor teste de benchmark uzuale. Rezultatele testelor realizate sunt:

Quadrant Standard – 4.028 puncte (peste dispozitive ca Motorola Atrix 4G sau Samsung Galaxy S II)

AnTuTu Benchmark – 8.247 puncte (peste dispozitive ca Samsung Galaxy Note sau Google Nexus)

CF-Bench – 7.853 puncte ( peste dispozitive ca Samsung Galaxy S II)

Vellamo – 1.750 puncte ( peste dispozitive ca HTC One X, Asus Transformer Prime sau Samsung Galaxy Tab 10.1)

Conectivitate

Tableta prezintă Wi-Fi cu standardele b/g/n, microHDMI, 2 porturi microUSB, jack de 3.5 mm, GPS, Bluetooth. Din păcate lipseşte 3G-ul integrat, însă acest minus se poate rezolva cu un dongle 3G extern. În zona superioară vom mai găsi un buton ESCape, cele două boxe, microfonul, suportul pentru cardul de memorie şi jack-ul încărcătorului. În zona lateral stângă regăsim cele două butoane pentru volum şi un buton MENU, iar în zona inferioară regăsim butonul ON/OFF şi jack-ul de 3,5 mm.

Cameră foto şi video

Tableta aduce atât o cameră foto, cât şi o cameră pentru apeluri video, ambele fiind de 2 megapixeli. La acest capitol, iTab 971 dual-core nu străluceşte. Pozele sunt destul de slabe calitativ, acestea arătând relativ decent doar atunci când există suficientă lumină naturală. În schimb, camera pentru apeluri video se descurcă bine în aplicaţii precum Skype sau Yahoo! Messenger.

Autonomie

Bateria de 8.000 mAh rezistă aproximativ 6-7 ore la o utilizare medie: browsing via Wi-Fi, aplicaţii, jocuri, aparat foto etc. Ce am remarcat este faptul că dupa 2-3 ore de utilizare continuă, zona superioară a tabletei se încălzeşte destul de puternic.

Concluzii

iTab 971 dual-core este o tabletă reuşită, cu un design simplu, procesor puternic şi un Android 4.0 Ice Cream Sandwich foarte stabil. Marile probleme ale tabletei sunt lipsa 3G-ului, camera foto care lasă foarte mult de dorit, preţul, în condiţiile în care cât de curând va apărea pe piaţa din România Google Nexus şi lipsa unei promovări puternice precum fac celelalte mărci româneşti din domeniu (Allview, E-boda sau Evolio). iTab 971 dual-core este o tabletă bună, poate cea mai bună tabletă realizată de o companie românească.