Tabletă Odys VITO – review

11/06/2016

Vă mai amintiți vremurile în care tabletele erau de multe ori subiectul zilei, în care recenziile pentru astfel de produse erau la mare căutare. Piața s-a așezat, iar aceste gadgeturi au trecut de mult în plan secund.

Foarte puțini producători se mai încumetă în a lansa pe bandă rulantă tablete și astfel știrile legate de ele sunt rare, din ce în ce mai rare. Ce să mai zicem de teste.

Am căutat ultimul review de pe Gadget.ro pentru o tabletă și am constatat că a fost realizat la început de noiembrie 2015. ASUS ZenPad S 8.0 era atunci protagonistul.

La mai bine de jumătate de an distanță venim cu un test pentru o tabletă entry level, de la o companie cu care nu am mai avut până acum de-a face. Odys VITO nu anunță prea multe din lista de specificații, prețul este scăzut, dar să vedem mai bine cum se comportă în realitate.

Specificații pentru Odys VITO:

Specificatii Odys VITO

Design

Odys VITO (12)

Alături de tabletă în cutie am mai găsit un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, un manual de utilizare și certificatul de garanție. Puține accesorii și asta pentru ca prețul să poată fi argumentul principal în decizia de cumpărare. Avem totuși o folie de protecție gata montată pe ecran.

Fiindcă vorbim de o tabletă cu ecran de 7 inch dimensiunile lui Odys VITO sunt păstrate în limite decente. Marginile ce înconjoară display-ul nu sunt exagerat de mari, dar grosimea putea fi mai redusă, căci trece de 1 cm. Greutatea și ea putea apăsa mai puțin pe cântar.

Tableta este realizată din plastic de culoare albă (în afară de ecran, normal), un material ce-și dorește să imite ca textură pielea. Dacă din poze pare că-i reușește de minune acest lucru, la atingere nu există niciun dubiu că avem plastic.

Partea superioară de pe spatele tabletei, pe toată lățimea dispozitivului, este de fapt un capac. Sub el avem acces la slotul cardului microSD. Se desface destul de greu, cum de altfel este destul de dificil și de așezat la loc.

Un abțibild cu informații scrise în limba germană stă sub acest capac, pe mijlocul părții posterioare avem denumirea producătorului, iar mai jos modelul tabletei, numărul de serie și altele. Grila difuzorului este așezată pe centru, fiind cel mai de jos element amplasat pe spatele tabletei.

Construcția pare solidă, cu toate că dacă strângem mai tare tableta în mână apar ceva zgomote deranjante. Finisarea nu este nici ea la cote înalte, dar nu-i putem cere prea mult, dat fiind prețul de achiziție.

Ecran și sunet

Odys VITO (4)

Vă spuneam prin unul dintre ultimele review-uri că ecranele au evoluat mult și că este destul de greu să mai găsești paneluri de slabă calitate. Uite că nu-i chiar așa de greu.

Odys VITO ne arată că încă se mai pot găsi dispozitive cu display-uri ce dezamăgesc. Și da, cel de pe această tabletă chiar dezamăgește. Îmi este chiar greu să-i găsesc măcar o calitate.

Luminozitatea foarte redusă te face să nu poți distinge aproape nimic în lumină naturală, unghiurile de vizualizare sunt extrem de înguste, culorile palide și până și răspunsul tactil lasă de dorit. Despre contrast sau alte chestiuni de analiză nici nu mai are rost să amintesc.

Dacă ar fi după mine aș fi încheiat această recenzie aici. De ce? Fiindcă dacă ecranul, elementul principal cu ajutorul căruia interacționezi cu tableta, lasă mult de dorit, ce rost mai are să vedem cum se comportă în rest. Dar dacă tot am început, hai să ducem treaba la capăt.

Grila de dimensiuni mici prin care iese sunetul extern anunță ea ceva. Parcă vrea să-ți spună să nu te aștepți la mult de la mine. Și chiar așa este. Volumul maxim pare că este de fapt la 50% din capacitate, apeși mereu pe butonul de volum + și degeaba. Atât poate Odys VITO.

Bine măcar că prin jack-ul de 3.5 mm avem parte de un sunet bine calibrat și de un volum maxim de-a dreptul ridicat. La intensitatea maximă încep foarte repede să apară dureri de timpan. Cu căști de bună calitate Odys VITO se descurcă admirabil.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Odys VITO (5)

Odys VITO aduce un chipset nu tocmai des întâlnit. Mai mereu avem de-a face cu soluții MediaTek pe dispozitivele entry level, dar cei de la Odys au mers pe mâna Allwiner. Eu zic că s-au păcălit și aici.

Procesorul quad-core la 1.34 GHz pe Cortex-A7 nu este nici pe departe unul performant, asta e clar. Dar pare uneori pus în dificultate și de cele mai simple sarcini. Greu și pe Facebook, în browsing, de jocuri ceva mai pretențioase nici nu poate fi vorba.

Faptul că procesorul se străduiește tare mai tot timpul mi-a fost confirmat și de încălzirea peste medie fie doar și atunci când rulezi clipuri pe YouTube. Când am parcurs testele de benchmark temperatura în dreptul abțibildului de pe spate a crescut, aș spune, alarmant. Mărturisesc că l-am lăsat puțin la odihnă între câteva dintre teste.

Memoria RAM de doar 1 GB nu se înțelege nici ea prea bine cu un sistem de operare Android Lollipop ce-și dorește neapărat dublarea acestei cantități. Spațiul de stocare este și el prea mic, din cei 8 GB anunțați în lista de specificații find disponibili utilizatorului numai 4.08 GB. Noroc că avem slot pentru card microSD de până la 32 GB.

Cum spuneam, avem ca sistem de operare un Android 5.1.1 Lollipop. El este lăsat în stadiu nativ de către compania producătoare. Chiar și așa nu reușește să ofere o experiență plăcută în utilizare. Apar destul de rar momentele în care lag-ul lipsește, în care tranziția printre ecrane este fluidă sau în care aplicațiile se deschid instant.

Că am adus vorba de aplicații, să vedem ce avem preinstalat. Încă de pe cutia produsului suntem anunțați că Odys VITO vine din pachet cu suita Office pentru Android de la Microsoft. Avem deci Excel, OneNote, OneDrive, PowerPoint și Word direct instalate, dar și Skype de la Microsoft. Pe lângă ele mai găsim majoritatea softurilor de la Google, însă fără Chrome sau Play Music. Apoi avem Aldiko (e-book reader), E-Manual (manual de utilizare, dar numai în limbile germană, engleză, franceză și spaniolă), ES File Explorer, ES Task Manager, Odys Software (aplicația pentru update de software), wetter.com (Vremea).

Performanță

Teste benchmark Odys VITO (2)

Tabelul de mai jos reunește toate rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut Odys VITO:

Tabel teste benchmark Odys VITO

Conectivitate

Odys VITO (15)

Nu sunt prea multe de spus aici. Avem Wi-Fi 802.11 b/g/n și bluetooth 4.0 pe partea de conectivitate fără fir și microUSB și jack de 3.5 mm în contact direct. Ultimele două sunt amplasate pe marginea de sus.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt situate pe laterala din dreapta, iar între ele este un buton de reset ce poate fi folosit doar cu ajutorul unei agrafe, a unui obiect ascuțit. Nu am avut nevoie să apăs acest buton.

Cameră foto și video

Odys VITO (11)

Odys VITO nu aduce cameră pe spate, ci doar una frontală pentru apeluri video prin aplicații dedicate. Senzorul este unul VGA, poate capta poze la dimensiunea de 640 x 480 pixeli și poate filma la 480p, deci aceeași rezoluție cu a fotografiilor.

Nu cred că și-a făcut cineva speranțe de la o cameră de doar 0.3 Megapixeli, așa că aveți mai jos doar trei poze realizate cu aceasta:

Autonomie

Screenshot baterie Odys VITO

Cu o baterie de 2700 mAh nici autonomia lui Odys VITO nu are cum să fie prea ridicată. Greu mi-a fost să trec de 3 ore de autonomie, asta și din cauză că luminozitatea ecranului trebuie să fie mai tot timpul la 100% fiindcă altfel nu vezi nimic pe display.

Rulând continuu clipuri video pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, Odys Vito s-a descărcat de la 100% la 10% în numai 2 ore și 15 minute.

Preț

Odys VITO – 269 de lei pe CamereDigitale.ro. La momentul publicării recenziei, CamereDigitale.ro oferă cadou în acest preț și o husă Smart Cover 2in1 și un card microSD de 8 GB.

Concluzii

Odys VITO (8)

Ehe, de mult nu am mai testat un produs la care să-mi fie realmente greu să găsesc câteva puncte forte. Uite că Odys VITO a reușit ”performanța” asta.

Acum eu știu că vorbim despre o tabletă ce costă mai puțin de 300 de lei, dar atât am dat și eu pe un Lenovo A3500 A7-40. După un an și jumătate de folosință, tableta proprie ce stă momentan mai mult pe la fiul meu se ține mai bine. Da, a rămas ea la Android 4.4.2 KitKat, dar tot este de preferat.

Hai să vedem și ce avem de apreciat sau de reproșat pentru Odys VITO:

PRO

  • sunet bun și volum maxim impresionant prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA

  • ecran de slabă calitate, cu luminozitate scăzută, unghiuri înguste de vizualizare și culori palide;
  • autonomie insuficientă;
  • sunet slab prin difuzorul extern;
  • ansamblu hardware ce nu reușește să ofere o experiență de utilizare decentă.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.