The Harvard School of Public Health a realizat un studiu, în urma căruia a reieşit că modul în care folosim tabletele cauzează dureri de cap şi de gât tot mai comune.
Studiul a fost condus de Jack Dennerlein (Senior Lecturer pentru Ergonomie şi Siguranţă la Harward) şi a presupus testarea unui grup de 15 utilizatori experimentaţi de tablete. Subiecţii au fost rugaţi să creeze o serie de task-uri simulate pe un Apple iPad2 şi Motorola Xoom şi au fost înregistraţi folosind tabletele în 4 poziţii distincte:
Lap-Hand – tableta este poziţionată în poala voluntarului şi este folosită o singură mână pentru utilizarea dispozitivului.
Lap-Case – tableta este pozitionată în husa suport a acesteia la unghiul cel mai mic (15 grade pentru iPad şi 45 grade pe Xoom)
Tablet-Case – tableta este aşezată pe masă cu unghiul cel mai mic de înclinare
Tablet-Movie – tableta este poziţionată pe masă la unghiul de înclinare cel mai mare (73 grade pentru iPad şi 63 grade pentru Xoom)
Activităţile au inclus navigarea pe internet, trimiterea de emailuri, rularea de jocuri şi vizionarea de filme. În tot acest timp postura şi poziţia gâtului au fost măsurate cu ajutorul unui sistem de analiză 3D prin infraroşu.
Studiul a decis că utilizatorii au cea mai bună poziţie în modul Tablet-Movie.
Cercetătorii au observat de asemenea că toţi participanţii la test au o poziţie incomodă, flexată a gâtului atunci când folosesc tabletele. Cauza principală este modul în care privim ecranul. Folosirea unei tablete implică o poziţie mai riguroasă a mâinilor, preferabil ridicată, pentru ca privirea să fie înainte şi poziţia gâtului normal. Din acest motiv, Dennerlein recomandă schimbarea poziţiei la maxim 15 minute.