Huawei Mate 50 Pro este conform testărilor DxO Mark cel mai performant smartphone la nivel de cameră foto pe acest sfârșit de an. Cum unii dintre noi nu sunt pe deplin impresionați de un astfel de statut, am plecat către Târgurile de Crăciun de la Brașov, Sibiu și Pitești cu Huawei Mate 50 Pro pe post de cameră foto.

Am încercat să surprind cât mai multe scenarii în care acest telefon ar putea folosit, așa că să trecem direct la prezentarea tuturor fotografiilor pe care le-am selectat pentru această prezentare.

Toate pozele din acest articol pot fi descărcate la calitatea și rezoluția originale de aici (link valabil 7 zile de la publicarea acestui articol).

Târgul de Crăciun de la Brașov 2022

Primul din turneul Târgurilor de Crăciun 2022 a fost Brașovul. Chiar înainte de a ajunge în Piața Sfatului, am fost nerăbdător să încerc modul Diafragmă prezent pe Huawei Mate 50 Pro. Sunt sigur că știți deja, dar vreau să amintesc chiar de la început: Mate 50 Pro propune pentru senzorul wide diafragmă ce se deschide / închide mecanic, deci nu vorbim despre o emulare software, ci chiar despre un bokeh ce se modifică în mod „natural”, să spun așa.

Desigur, modul de separare a subiectului de fundal, adâncimea de câmp, depinde mult de compoziție. Vreau să spun că nu vor fi diferențe remarcabile în ceea ce privește bokeh-ul dacă facem captură a unui peisaj, cu tot ce este în cadru aflat la o distanță similară față de obiectiv.

Deci, primul set de poze din Brașov în care am testat modul Diafragmă de pe Huawei Mate 50 Pro:

Se observă zic eu destul de clar că elementele din fundal sunt evident separate natural în cazul deschiderii F1.4, cea mai largă disponibilă pe senzorul wide, față de cea mai închisă apertură, cea F4.0.

Dacă am început cu astfel de exemple să continuăm cu ele, așa cum le-am surprins la Târgul de Crăciun de la Brașov cu Huawei Mate 50 Pro:

La Brașov am descoperit și o caracteristică extrem de interesantă a camerei wide de 50 de Megapixeli atunci când ne folosim de diafragma cu deschidere mecanică variabilă. Dacă în cadru avem o lumină ce bate direct în lentilă, efectul de flare este aproape inexistent la F1.4, față de un efect accentuat la F1.4:

Mi se pare foarte tare cum se schimbă poza de la F1.4 la F4.0. În funcție de preferințe și de cât de creativ ești, cu Huawei Mate 50 Pro te poți alege cu rezultate extrem de variate din același cadru.

Să trecem și la un comparativ al senzorului wide cu cel telephoto. Vorbim despre o distanță focală echivalentă full-frame de 24mm, respectiv de 90mm, adică de la zoom 1X la zoom 3.5X. Cu senzorul de tip periscop, ce beneficiază și el de ajutorul unui sistem performant de stabilizare optică, poți genera poze suficient de bune, în funcție de scenariu, chiar și cu zoom 10X. Acesta este obținut printr-un algoritm software din capturile cu senzorul de 64 Megapixeli cu zoom optic 3.5X.

Fotografii cu zoom 1X, 3.5X și 10X realizate cu Huawei Mate 50 Pro la Târgul de Crăciun din Brașov:

Una dintre cele mai tari fotografii pe care le-am reușit la Târgul de Crăciun de la Brașov cu Huawei Mate 50 Pro, realizată cu modul Portret activat, este următoarea (am făcut și un crop din poza originală, întrucât pe acolo erau și niște copii…):

Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022

Următorul la care am ajuns în această perioadă, a fost Târgul de Crăciun de la Sibiu. Am testat camerele de pe Huawei Mate 50 Pro încă de dinainte de a ajunge în Piața Mare. Prima fotografie mi-a demonstrat că acest smartphone se pricepe bine și la scenele contre-jour:

Poze facute la Targul de Craciun Sibiu 2022 cu Huawei Mate 50 Pro

Fiindcă de la Brașov nu v-am oferit rezultate pe timp de zi, am zis să testez camerele în zona centrului istoric din Sibiu, înainte de a ajunge la Târgul de Crăciun.

Poze Ultrawide, Wide, Zoom 3.5X și Zoom 10X realizate cu Huawei Mate 50 Pro în Sibiu:

Observăm că atunci când este suficientă lumină naturală în cadru oricare dintre senzori se descurcă admirabil. Accentul se pune, ce-i drept, pe cel Wide de 50 Megapixeli și pe cel periscop de 64 Megapixeli. Camera ultrawide nu este cea mai grozavă, principalul atu al acesteia este perspectiva cu adevărat largă, aș numi-o chiar extremă. Capturile cu zoom 10X (unul combinat din cele cu zoom optic 3.5X și zoom digital) nu sunt deloc rele, dar calitatea lor depinde uneori de cât de stabilă ai mâna, precum și de alți factori.

Am intrat la Târgul de Crăciun de la Sibiu prima dată înainte de lăsarea întunericului. Am mai testat camerele pe aici, unde am realizat din nou poze ultrawide, wide, zoom 3.5X și zoom 10X:

Apoi, am zis să mai încerc modul Diafragmă, în care am realizat imagini comparative cu diafragma deschisă complet, adică la F1.4, respectiv cu ea închisă la maximum, la F4.0:

Diferențele sunt clar vizibile. Vreau să fac mențiunea că în modul Diafragmă ai la dispoziție doar 4 deschideri din cele 10 maxim posibile. Toate opțiunile pentru deschiderea mecanică a diafragmei sunt disponibile în modul de captură Pro, unde poți seta apertura la: F1.4, F1.6, F1.8, F2.0, F2.2, F2.5, F2.8, F3.2, F3.5 și F4.0.

Modul Portret a fost pus la încercare și la Sibiu, iar rezultatele mi s-au părut și de această dată excelente:

Apropo de modul Pro, cel în care ai acces la toate setările de captură (Balans de alb, ISO, diafragmă, shutter speed, focus, compensarea expunerii), l-am testat și pe acesta cu ocazia revenirii pe seară la Târgul de Crăciun de la Sibiu.

Pe timp de noapte am încercat să surprind mișcarea unui carusel, folosind un timp de expunere redus (jumătate de secundă, respectiv 1/5 secunde):

Alte poze făcute pe timpul nopții la Târgul de Crăciun de la Sibiu mi-au demonstrat că la Huawei Mate 50 Pro nu ai de ce să activezi modul de noapte. Unii producători scot acum în evidență aceste funcții, dar la acest telefon nu ai de ce să aștepți câteva secunde bune până ce modul de Noapte realizează captura. Pur și simplu, fotografiile în low-light sunt extrem de bune direct în modul Auto:

Am părăsit Târgul de Crăciun de la Sibiu la închiderea acestuia, când la ora 22, adică ora oficială de încheiere a programului, toată lumea ieșea din Piața Mare în mod civilizat, după ce toate căsuțele și-au închis obloanele la unison:

Poze facute la Targul de Craciun Sibiu 2022 cu Huawei Mate 50 Pro

Târgul de Crăciun de la Pitești 2022

Probabil că mulți nu s-ar fi așteptat să prezint acest Târg de Crăciun, dar Piteștiul este aproape de orașul meu de domiciliu și în fiecare an l-am vizitat. Și în 2022 s-a prezentat extrem de plăcut, cu o atmosferă pe deplin asortată acestei perioade. În plus, prețurile de acolo nici că se compară cu cele de la Brașov ori Sibiu, fiind în unele cazuri chiar la jumătate.

La Târgul de Crăciun de la Pitești am ajuns seara, așa că toate pozele de aici le-am făcut cu puțină lumină în cadru, dar știam deja că Huawei Mate 50 Pro nu are probleme în astfel de scenarii.

Am încercat din nou modul Pro, cu o expunere ceva mai lungă spre a surprinde mișcarea unui trenuleț:

Apoi am mai testat senzorii, cu exemple pentru cel Ultrawide, Wide, Zoom 3.5X și Zoom 10X:

Bineînțeles, diafragma cu deschidere mecanică variabilă merita și ea din nou pusă la încercare:

Încă o dată modul Portret ne arată de ce este în stare Huawei Mate 50 Pro când activezi această funcție. Superb:

Alte imagini realizate cu Huawei Mate 50 Pro la Târgul de Crăciun de la Pitești:

O scurtă concluzie a acestei experiențe pe care am avut-o cu Huawei Mate 50 Pro pe post de cameră foto la Târgurile de Crăciun de la Brașov, Sibiu și Pitești? Huawei Mate 50 Pro este cu siguranță unul dintre cele mai performante telefone mobile la nivel de camere foto. Nu o să spun că este cel mai bun, dar pentru cei ce nu folosesc doar modul Auto este probabil cel mai complex pe care îl poți alege acum. Asta fiindcă îți pune la dispoziție mai multe setări față de concurență, iar dacă ești dintre cei ce caută prin meniu tot felul de opțiuni, atunci nu vei fi dezamăgit.

Acest articol este susținut de Huawei România.