În ultima perioadă l-am testat și pe Samsung GALAXY S9, dar și pe S9 Plus. Păstrez obiceiul în a le redacta recenzie separată (similar la Samsung GALAXY S6 și S6 Edge, Samsung GALAXY S7 și S7 Edge, Samsung GALAXY S8 și S8 Plus).

O să găsesc cu siguranță și câteva comentarii legate de publicarea târzie a materialului etc. Răspunsul este simplu, timpul. Ultima frontieră, dacă vă aduceți aminte cum începea Star Trek.

Cred că merită să parcurgeți și recenzia mea, Samsung GALAXY S9 devine cu adevărat atractiv din punct de vedere al prețului de comercializare din a doua parte a anului. Este un terminal ce-l vom găsi și în 2019 prin oferta magazinelor, probabil și prin 2020.

Aș spune că noua generație a flagship-ului sud-coreean a fost gândită pentru cei interesați să facă upgrade la la S6 sau S7, mai puțin atractiv pentru un utilizator de S8. Probabil, un fan și un early adopter s-ar putea să meargă pe mâna lui S9, pentru cele câteva elemente ce au fost îmbunătățite (camera, poziționarea senzorului de amprentă, sunetul etc). Fetele s-ar putea să găsească un element de atracție destul de puternic când vor descoperi noua culoare, cea în care l-am și primit pe GALAXY S9 la review.

Partea de unboxing și primele impresii:

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V / 2A și 9V / 1.67A, cablu USB type-C – USB, căști AKG pe fir cu protecție textilă și jack de 3.5 mm, adaptor de la USB type-C la USB plin și de la USB type-C la microUSB, agrafă pentru slotul combo, ghid de pornire rapidă. Ambalajul este identic cu ceea ce avea și GALAXY S8.

Cum îți dai seama că este un Samsung GALAXY S9 și nu GALAXY S8?

  1. Culoarea – în cazul de față, Lilac Purple (perfect pentru doamne și domnișoare);
  2. Cititorul de amprentă poziționat central, sub camera spate și nu în dreapta senzorului precum la S8;
  3. Noul design al difuzorului de la bază.

În rest, avem fix același design. Mă refer la liniile terminalului, sticlă pe față și spate + cadru din aliaj de aluminiu, poziționare a volumului, butonului de power, portului USB type-C sau a tastei Bixby ce nu dispare.

Nu avem un look nou, dar nici rău nu aș spune că arată. Samsung a preferat să meargă la siguranță, a considerat că momentan nu este cazul să vină cu o schimbare majoră (așa cum au procedat de la S5 la S6 sau de la S7 la S8). Mă gândesc că GALAXY S10 s-ar putea să joace complet diferit și această carte.

Una peste alta, Samsung GALAXY S9 este un smartphone elegant, excelent fabricat, maximă atenție la detalii. Este un telefon ce punctează și la partea practică, dar despre asta în alte capitole (încărcare wireless, slot pentru cardurile microSD, jack de 3.5 mm etc).

O schimbare care pot să spun că mi-a plăcut și arată că Samsung culege feedback în mod constant. Partea de grip este mai bună față de generația anterioară și asta pentru că avem o carcasă metalică cu o textură ce contribuie la senzația că telefonul nu alunecă așa ușor din mână, au mers pe un material mat – la S8 și S8 Plus era lucios și aici.

Ecran și sunet

Ce poți schimba când ai cel mai bun ecran din piață? Simplu, o luminozitate cu o idee mai bună și cam atât. Avem același panel Super AMOLED de 5.8 inch cu rezoluție 2960 x 1440 pixeli, 570 ppi, aspect ratio de 18.5 : 9, 570 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, compatibil cu HDR10 și cu 3D Touch în zona butonului de Home integrat în ecran.

Unul dintre motivele pentru care am ales să folosesc S8 Plus ca daily driver este ecranul, iar S9 se descurcă cel puțin la fel de bine. Luminozitate ridicată, lizibil și sub bătaia razelor soarelui, unghi larg de vizualizare, culori naturale. Sunt mai multe moduri de utilizare: Ecran adaptabil, Cinema AMOLED, Foto AMOLED, De bază. Compania sud-coreeană permite și reglarea balansului de culori pe culori reci, tonuri calde. Prin opțiuni avansate reglezi culorile roșu, verde, albastru. Una peste alta, îl setezi după bunul plac. Nu are rost să mai spun că are filtru pentru lumina albastră pentru utilizarea pe întuneric, iar ecranul merge a fi reglat pe trei rezoluții:

HD+ cu 1480 x 720 pixeli;

FHD+ cu 2220 x 1080 pixeli;

WQHD+ cu 2960 x 1440 pixeli.

Pe partea de sunet era nevoie de o schimbare, iar S9 dispune de două difuzoare (unul principal în lateral și al doilea secundar în partea superioară). De aici și efectele stereo. Recomand activarea Dolby Atmos. Din start se aude parcă mult mai puternic, bass mai profund. Nu recomand a fi ținut la maxim, parcă înaltele zgârie timpanul, pe la 80 – 90% aduce un sunet mai rotund, dacă-mi permiteți expresia.

La Sunete și vibrații găsiți submeniul Calitate audio și Efecte. Egalizatorul merge a fi setat pe Normal, Pop, Clasic, Jazz, Rock și Personalizat. Puteți activa sau dezactiva Dolby Atmos + personalizare a sunetului cu căștile în ureche. Sunt tot felul de tips & tricks ce ar merita a fi dezbătute într-un articol separat.

Și aici în pachet sunt căști AKG. Personal, nu le folosesc pentru că nu împacă cu designul lor, pentru gustul meu pe partea de sunet sunt parcă prea țipătoare. Aș vrea mai mult bass și să mulțumesc cu Sennheiser in-ear. Sunt căști bune și cred că marea majoritatea nici nu se orientează spre altceva. Reglarea volumului se face din lateral stânga, jackul de 3.5 mm se află la bază.  Am testat cu aplicația Sonometru și maxim a urcat la 82dB. Spre comparație, iPhone X nu a trecut de 80dB.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Alte modele de telefoane Android au trecut deja pe 6 sau 8 GB de memorie RAM, Samsung a preferat pe GALAXY S9 să-l păstreze la 4 GB RAM precum generația anterioară, iar S9 Plus să facă pasul spre 6 GB RAM. Mă rog, nu contează așa mult până la urmă, dar mi-aș fi dorit să nu văd economie la memoria RAM, pe un telefon cu preț de peste 3800 lei.

Informații oferite de CPU-Z;

În rest, nimic de zis – Exynos 9810 Octa cu 4 nuclee de tip Mongoose M3 la 2.7 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 1.8 GHz, accelerator grafic Mali-G72 MP18. Avem de-a face cu un procesor îmbunătățit, realizat pe același proces de litografiere în 10nm LPP, cu frecvențe crescute în dreptul nucleelor, cu aceleași capacități pe partea de codare și decodare de conținut 4K, cu un 4G ușor îmbunătățit. Teoretic, avem un spor de performanță de 10% și autonomie cu 15%, raportat la Exynos 8895 Octa.

Interesant este că Samsung coboară numărul de nuclee din acceleratorul grafic de la 20 la 18, dar crește frecvența de la 546 MHz la 700 MHz. Noutățile sunt mai degrabă pe partea de AI și rețea neurală (Ex: detecție hibridă a feței printr-o soluție hardware & software, capacitatea de a recunoaște chipul unei persoane într-o suită de fotografii), securitate sporită printr-un procesor dedicat pe partea de securitate a datelor (cititor de amprentă, iris și recunoaștere facială).

Ca utilizare, pot spune că se simte cu o idee mai sprinten față de S8 Plus. Pentru unele persoane s-ar putea ca ideea respectivă chiar să conteze. Îl simți în captarea de imagini, în browsing, în mai toate operațiile că se duce cu ceva mai mult avânt față de generația trecută.

La nivel software, nu sunt de făcut prea multe comentarii. Presupun că nu vreți să vă vorbesc despre faptul că face un EMOJI AR (chestie pe care mai nimeni nu cred că o folosește, doar la început pentru amuzament și cam gata).

Cei ce folosesc un telefon Samsung cu Android Oreo, regăsesc fix interfața respectivă. Sunt câteva funcții în plus pe aici. Nimic cu adevărat special. Sunt tot felul de funcții: îmbunătățire calitate video, Dual Messenger și posibilitatea de a utiliza două conturi pentru aceeași aplicație, de două ori pe tasta Pornire și se activează aplicația camerei foto și video, mod de utilizare cu o singură mână. Aș putea povesti o zi întreagă la câte opțiuni sunt prinse de către compania sud-coreeană în vârful său de gamă. Îl folosești luni de zile și tot mai descoperi câte ceva în mod accidental.

Element important pentru care recomand Samsung: Folder Securizat – powered by Knox și una dintre cele mai bune și sigure implementări la momentul actual. Util pentru cei ce vor să țină anumite fișiere într-o zonă privată, cu layer dublu de securitate.

Aplicații preinstalate;

Aplicații Google: Drive, Duo, Google Foto, Magazin Play, YouTube, Hărți, Căutare Google, Chrome, Gmail, Muzică Play;

Aplicații Samsung: Smart Things, Înregistrare voce, Email, Fișierele mele, Internet, Samsung Health, Galaxy Apps, Samsung Gear, Samsung Members, Samsung Notes, Folder Securizat;

Aplicații Microsoft: Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, Linkedin.

+ aplicațiile uzuale pe un telefon Android.

Samsung nu se mai îndepărtează prea tare de Android-ul în stadiu nativ, dar tot sunt diferențe importante în anumite zone. Nu mai sunt nici o multitudine de aplicații, dar nici să spun că bloatware-ul este inexistent nu merge. Totuși, interfața Samsung aș spune că este una dintre cele mai cuprinzătoare, cu o multitudine de opțiuni (mai mult sau mai puțin utile, de la utilitar ce ajută în eliminarea cache-ului și realizarea de verificări pe partea de securitate – antivirus ad-hoc și până la Samsung Health ce activat devine destul de intruziv – alertă când te trezești să înregistrezi date, înregistrare în timp real a activităților cu notificare etc).

Samsung S9 + ochelarii VR = cea mai bună experiență VR de pe un smartphone. Opinie personală. Se vede că dezvoltă VR-ul împreună cu Oculus, că încearcă să livreze și conținut, UI din ce în ce mai bine implementat.

Android 8.0 Oreo pe Samsung GALAXY S9;

Performanță

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY S9;

Conectivitate

Sunt câteva noutăți:

  1. Samsung GALAXY S9 vine doar în ediție dual-sim cu slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 400 GB);
  2. Bluetooth 5.0, acoperire mai mare + consum redus de energie. Asta dacă folosiți un gadget ce suportă acest standard (licențiere mai scumpă la început, puține căști și accesorii îl vor încorpora);
  3. 4G cu până la 1200 Mbps prin agregare de spectru vs 1024 Mbps, upload până la 200 Mbps vs 150 Mbps la S8. Îmbunătățiri minore dacă este să mă întrebați pe mine.

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 850 / 900 / 1700 AWS / 1900 / 2100 MHz;

4G – LTE band 1(2100), 2(1900), 3(1800), 4(1700/2100), 5(850), 7(2600), 8(900), 12(700), 13(700), 17(700), 18(800), 19(800), 20(800), 25(1900), 26(850), 28(700), 32(1500), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500), 66(1700/2100).

Știe 4G pe TDD și FDD-LTE, VoLTE și VoWiFi etc.

Am făcut un test de viteză pe conexiune wireless gigabit și a atins în jur de 200 Mbps la download și 300 Mbps la upload. Nu mai am router-ul TP-Link de top ci am revenit pe al meu. Sunt sigur că pe un router de ultimă generația s-ar duce pe valori în jurul a 500 Mbps. Lejer.

În partea superioară se află slotul combo, în lateral dreapta dați de power, la bază de USB type-C, difuzor principal și jack de 3.5 mm, în stânga de reglarea volumului și cel mai inutil control fizic – tasta Bixby. Mă rog, dacă-l folosiți devine cu adevăra util.

Cititorul de amprentă a fost adus într-o poziție mai comodă față de S8 și S8 Plus, necesită un mic timp de acomodare dacă treci de la S8 spre S9. Totuși, altă poveste, nu mai bâjbâi cu degetul pe deasupra senzorului pentru cameră.

Cameră foto și video

Samsung merge pe un senzor singular cu 12 Megapixeli și elementul de inovație ajunge a fi reprezentat de către diafragma variabilă: f/1.5 sau f/2.4. Telefonul trage în condiții de lumină bună la f/2.4, iar pe seară sau în lumină slabă se mută în regim automat pe f/1.5.

Alte date cheie pe partea de cameră foto și video: OIS, detecție de fază, filmează la 2160p cu 60 fps, cameră frontală de 8 Megapixeli cu f/1.7 și filmare la 1440p cu 30 fps.

Cum se descurcă camera?

Excelent, nu știu cum reușește Samsung, dar de fiecare dată impresionează la acest capitol. Pe video spun din start că nu are un rival în proximitate. Cea mai bună calitate a materialului video dintre smartphone-urile testate de către mine. Pe fotografie în timpul zilei, jos pălăria (focus făcut rapid și în mod corect, reprezentare bună a culorilor). În low-light se descurcă bine, aici să zicem că P20 Pro este cu o idee peste Samsung S9 și S9 Plus, detalii într-un articol cu fotografii comparative.

Interfața camerei foto și video de pe Samsung GALAXY S9;

Aici sunt noutăți. Modurile de fotografie nu mai sunt accesibile cu swipe din lateral, ci direct integrate în UI (Alimente, Panoramă, Pro, Focalizare selectivă, Automat, Mișcare super lentă, EMOJI AR, Filmare Accelerată). Filmează la 960 fps în rezoluție HD. Emoji AR recunosc că nu m-a prins, dar probabil că publicul adolescent apreciază un astfel de feature.

Clip 2160p cu 60 fps realizat cu Samsung GALAXY S9;

Clip slow-mo cu Samsung GALAXY S9 – 960 fps la 720p;

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY S9;

Autonomie

Bateria de 3000 mAh este pusă la lucru în regim susținut de procesorul cu AI și rețea neurală, dar și de ecranul cu 570 ppi și o rezoluție destul de mare. Noroc că este un panel Super AMOLED că altfel ieșea un fiasco total.

Încărcare wireless de la 0 – 100% (încărcător wireless gândit inițial pentru S7 și S7 Edge) – 2h și 49 minute;

Încărcare pe fir de la 0 – 100% – 1 oră și 34 de minute;

Test de autonomie specific Gadget.ro (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) – 6h și 30 de minute. Samsung GALAXY S8 a obținut 7 ore și 35 de minute.

Din păcate, Samsung GALAXY S9 are probleme în a trece testul unei zile de utilizare pe condiții intensive, la mediu spre intensiv te duce de dimineața până seara. Nu știu, parcă mă așteptăm la un alt rezultat.

Preț

Samsung GALAXY S9 – 3899 lei la eMAG;

Samsung GALAXY S9 – 835 euro / aprox.  3866 lei sau 335 euro cu Orange Me 43, pe orange.ro.

Concluzii

Samsung GALAXY S9 este unul dintre cele mai bune smartphone-uri lansate în 2018. Din ce am testat până acum, l-aș considera drept cel mai bun. Are un ecran superb, funcțiile cu care gigantul sud-coreean ne-a obișnuit (certificare IP68, slot pentru cardurile microSD, cameră foto și video de-a dreptul excelentă, încărcare wireless, compatibilitate cu Samsung DeX, cel mai bun VR de pe un smartphone etc).

Totul vine împachetat la un preț pe măsură. Asta mă și face să nu trec pe S9 Plus de la S8 Plus. Aștept ofertele din toamna lui 2018 sau mai rezist puțin până la Samsung S10 (model ce ar trebui să aducă un design nou, dar mai ales – o baterie mai mare). 

Dacă ești utilizator de Samsung GALAXY S8, nu sunt motive majore în a migra pe GALAXY S9. Punct. Pur și simplu, are o cameră ceva mai bună și un sunet mai puternic cu două difuzoare și certificare Dolby Atmos, dar asta nu văd a fi un motiv spre a investi 3900 lei în S9. Sunt doar câteva funcții ce-l evidențiază pe S9 în fața generației trecute și de aici vânzările mai slabe, pe lângă preț. Pur și simplu, fiecare producător hardware are o misiune din ce în ce mai grea în a-și motiva clientela să mizeze pe generațiile noi.

Cei ce folosesc S7 sau S6 și vor tot un Samsung din liga premium, GALAXY S9 este o alegere inspirată și de viitor. Îl văd ca o alegere sigură și pentru cei ce caută un telefon Android premium, cu accent pe Knox, cameră & diferite elemente specifice lui Sammy.

PRO

  • cel mai bun display de pe un smartphone;
  • cea mai bună cameră video și una dintre cele mai bune camere foto de pe un telefon mobil;
  • sunet calibrat bine spre foarte bine, dar nu la nivelul lui HTC U11 Plus sau Sony Xperia XZ2;
  • pachet complet (dual-sim, 4G cu viteze de până la 1200 Mbps, încărcare wireless, slot pentru microSD, jack de 3.5 mm, software cu multiple opțiuni, conceput din start pentru VR și utilizare cu Samsung DeX, certificare IP68 etc);

CONTRA

  • prețul, la 3900 lei parcă este prea mult dacă ne raportăm la ceea ce primim în plus față de S8;
  • cu greu se face distincția față de generația anterioară (acum trebuie să recunosc că asta-i nu-i chiar așa rău până la urmă, este un telefon frumos și în iterația curentă);
  • 4 GB RAM la 3900 lei și un hardware care parcă nu impresionează ca putere de procesare față de ediția trecută, doar adițiile pe partea de AI, rețea neurală îl individualizează;
  • autonomie cu 15% sub generația anterioară.