Nu-mi aduc aminte exact unde am citit în urmă cu câteva zile că semestrul 1 din 2022 ar reprezenta prima perioadă în care segmentul de gaming a stagnat. Mă refer la vânzări, care se pare că nu au mai cunoscut creșteri, cum s-a întâmplat de mult timp, de la an la an. Se pare că ar fi vorba despre orice segment din zona de gaming, de la cumpărarea de jocuri propriu-zise, până la accesorii, periferice. Sper să-mi aduc bine aminte acest aspect…

În fine, dacă ceva nu mai este pe creștere nu înseamnă că dă înapoi, nu? Iar cei ce caută o tastatură mecanică de gaming zilele acestea pot afla mai multe despre Genesis RX85 RGB din rândurile de mai jos.

Specificații pentru tastatura mecanică de gaming Genesis RX85 RGB:

 • Comutatoare mecanice Kailh Brown Switch, cursă 4mm, actuare la 2mm, forță actuare 55 grame;
 • Timp răspuns: 8 ms;
 • Frecvență de eșantionare: 1000 Hz;
 • Durată de viață: 50 milioane actuări;
 • Layout: US, full size, 104 taste, 12 taste multimedia;
 • Sistem de iluminare RGB per key, complet personalizabil, 20 de moduri prestabilite de iluminare;
 • Dimensiuni: 449 x 210 x 36 mm;
 • Greutate: 1009 grame.

Design

Tastatura mecanica de gaming Genesis RX85 RGB

Eu am primit exemplarul de test în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit, pe lângă tastatură, un wrist rest și un ghid de instalare rapidă.

Wrist rest-ul este din plastic, nu are burete sau altceva de gen, se atașează rapid și rămâne bine fixat de tastatură cu un sistem de magneți.

Wrist rest-ul îl văd bun de utilizat în special atunci când folosești tastatura în modul înclinat, adică atunci când o ridici prin intermediul celor două piciorușe. Altfel, wrist rest-ul parcă nu are aceeași eficiență.

Cele două piciorușe de pe spatele tastaturii se desfac imediat, fără efort, și par a fi foarte rezistente.

Aderența tastaturii Genesis RX85 RGB pe birou este asigurată prin 4 fâșii mici de cauciuc, care însă reușesc să facă o treabă foarte bună, în sensul că dispozitivul nu pleacă de la locul lui decât dacă îl forțezi să facă asta.

Cablul este lung de circa 1.6 metri, este zdravăn, îmbrăcat în țesătură textilă și pare că va rezista cu brio trecerii timpului.

Partea frontală a tastaturii Genesis RX85 RGB, zona de sub taste să zic așa, este metalică, realizată dintr-o singură bucată ce garantează o rigiditate structurală foarte bună, Dacă te forțezi să îndoi tastatura vei reuși, dar foarte puțin, deci nu sunt deloc probleme.

Ce nu mi-a plăcut mie, mai mult ca și preferință personală, este plasticul de pe partea de jos. Nu doar calitatea acestuia mi s-a părut ceva cam limitată, dar culoarea este un pic ciudată. Nu vorbim despre un roșu aprins sau măcar un roșu pur, ci despre unul cu tente de maro. De fapt, dacă stau să mă gândesc mai bine, s-ar putea ca astfel să se facă trimitere la tipul de switch-uri pe care Genesis RX85 RGB îl propune, anume Kailh Brown. Da, se prea poate să fie vorba despre asta.

În fine, revin la partea de construcție și mai spun ceva doar despre partea de finisaje de detaliu, ce nu  sunt cel mai bine executate. Nu-i nimic grav, doar anumite muchii ceva cam „tăioase” și unele îmbinări mai puțin exacte.

Pe partea de iluminare, Genesis RX85 RGB vine cu fiecare tastă separat iluminată, adică per key. LED-ul ce se „ocupă” de iluminare este poziționat în partea de sus a mecanismului, deci fiecare tastă va fi luminată mai tare către zona superioară. Iluminarea poate fi reglată ca intensitate și nimic nu arată rău, poate doar la tasta spațiu, ce are un singur LED și astfel arată un pic mai ciudat.

Tastatura mecanica de gaming Genesis RX85 RGB

În pachet nu avem o „unealtă” specială cu care să scoatem tastele, dar procedeul nu este deloc greoi. Da, uneori este nevoie să de străduiești ceva mai mult, dar nu e ca și cum ai nevoie să scoți tastele din locul lor în fiecare zi.                    

Utilizare

Genesis RX85 RGB este o tastatur[ full size, cu 104 taste, dintre care 12 sunt cu dublu rol, mai exact cele Function sunt și pentru anumite comenzi multimedia. Ca și elemente suplimentare, mai adaug rotița de control al volumului, ce poate fi și apăsată, moment în care trece pe modul Mute.

Tastatura mecanica de gaming Genesis RX85 RGB

Lângă rotița de volum mai sunt două butoane: unul ce controlează iluminarea, mai exact face trecerea prin modurile de iluminare prestabilite sau care au fost create special și salvate în cele 3 custom; al doilea buton dezactivează tasta Windows, care poate fi apăsată din greșeală în jocuri și… nu cred că trebuie să continui.

Acum, ca și mod în care se simte tastatura Genesis RX85 RGB, pot spune că este una tipică switch-urilor Brown. Vorbim despre o cursă liniară, cu o lungime totală de 4 mm. Forța la apăsare este peste medie, din punctul meu de vedere. Genesis vorbește despre o forță de actuare de 55 grame în cazul RX85 RGB.

Actuarea propriu-zisă, adică momentul la care comanda este efectiv creată, se realizează la jumătatea cursei tastei, adică  undeva la 2 mm. Actuarea se simte, dar nu pe atât de clar, fiindcă nu avem un click evident. Nici ca zgomot nu este nimic prea sonor, din nou o caracteristică a switch-urilor Brown.

Mecanismul cu arc ce readuce tasta la poziția inițială, după apăsare, este rapid, nu prea ai cum să repeți o actuare pe atât de rapid încât tasta să nu fi revenit sus între timp.

Ca preferință personală, nu pot spune că Genesis RX85 RGB mă ajută în redactarea de text, eu fiind fan al tastaturilor tip laptop, cu o cursă scurtă spre foarte scurtă. Însă, asta nu înseamnă că Genesis RX85 RGB nu se pretează bine și pentru redactare. Ba aș spune că oferă un bun mix între gaming și office, dar cu aplecare mai degrabă către zona de jocuri. Până la urmă, absolut normal pentru un produs de gaming,

Când vorbim despre iluminare, aceasta este RGB și separată pentru fiecare tastă în parte. Sunt 20 de moduri presetate de iluminare, dar dacă vrei să le personalizezi în detaliu, atunci trebuie să instalezi aplicația dedicată, disponibilă gratuit pe site-ul oficial Genesis.

Capturi de ecran din aplicația Genesis RX85 RGB:

După cum se poate vedea din imaginile de mai sus, aplicația este simplă și oferă, pe lângă controlul total al iluminării RGB, cu posibilitatea de a salva trei moduri personalizate direct în memoria tastaturi, și funcții Macro.

Una peste alta, tastatura Genesis RX85 RGB se dovedește una potrivită pentru gaming, dar aici fiecare utilizator poate avea preferințele sale, deci nu aș putea spune că este potrivită pentru absolut toată lumea.

Preț

Tastatură mecanică de gaming Genesis RX85 RGB – 234 de lei pe evoMAG.ro

Concluzii

Tastatura mecanica de gaming Genesis RX85 RGB

Prețul recomandat pe site-ul oficial Genesis pentru tastatura Genesis RX85 RGB este de 95 de dolari. La acel cost nu aș fi putut recomanda produsul, dar, la cât este afișat momentan în țara  noastră, Genesis RX85 RGB devine cu siguranță o opțiune de luat în seamă.

Principalele puncte pro și contra pentru tastatura mecanică de gaming Genesis RX85 RGB:

PRO

 • construcție solidă, toată zona superioară (de sub taste) este realizată dintr-o singură piesă de aluminiu, ce conferă o rigiditate structurală foarte bună;
 • aderență ridicată pe birou, wrist-rest inclus în pachet ce se prinde imediat de tastatură prin magneți;
 • utilizare optimă în gaming, dar și suficient de bună în redactare text, switch-urile Kailh Brown au o cursă liniară, opun o rezistență medie, iar actuarea se face fără prea mult zogmot;
 • iluminare RGB per key complet personalizabilă.

CONTRA

 • plasticul de pe zona inferioară și finisările de detaliu nu sunt cele mai bune calitativ.