În urmă cu peste 10 – 11 ani am făcut pasul de la un HDD spre un SSD. În momentul de față cred că SSD-urile au devenit alegerea cumva naturală pentru cei ce caută un plus de peformanță pe notebook, desktop PC etc. Pur și simplu, nu ai niciun motiv să rămâi pe bătrânul HDD. Bineînțeles, poți avea și HDD-uri pentru stocarea de fișiere etc, dar și acolo ar fi loc de discuții.

Tehnologia din spatele SSD-urilor a evoluat, iar stocarea PCIe Gen4 este una dintre cele mai bune soluții în momentul de față. Procesoarele Intel din seria 12 au adus suport pentru PCIe 5, dar va mai trece ceva timp până când vom avea SSD-uri cu această tehnologie. Cred că de preț nici măcar nu trebuie să vorbesc.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Gadget.ro (@gadgetromania)

Am primit un SSD ADATA Legend 840 de 1 TB pe care-l vom oferi ca premiu într-un concurs ce se va desfășura pe pagina noastră de Instagram. Îl găsiți în oferta eMAG.

Am extras câteva din specificațiile lui ADATA Legend 840:

🟨 PCIe Gen4 x4 și NVMe 1.4;

🟨 viteze de până la 5000 MB/s la citire și 4500 MB/s la scriere;

🟨 compatibilitate cu PCIe Gen3 de generație curentă;

🟨 disipatorul de căldură reduce temperaturile cu până la 15% pentru un plus de performanță și stabilitate;

🟨 memorie cache SLC și tehnologia HMB (Host Memory Buffer), LPDC  + criptare AES pe 256 biți ajută la transmisia de date precise și în securitate;

🟨 dimensiuni de 80 x 22 x 3.13 mm cu heatsink și 9 gr. sau 80 x 22 x 2.15 mm fără heatsink și 6 gr.

Care ar fi motivele spre a face pasul pe stocare PCIe Gen în genul a ceea ce oferă ADATA Legend 840?

  • viteză de până la 3 ori mai mare față de SSD-urile pe PCIe Gen3 și de până la 15 ori mai rapid față de SSD-urile SATA;
  • poți să-l instalezi pe un PS5 ca unitate secundară de stocare.

Pur și simplu este vorba despre sporul de performanță ce îl vei resimiți în orice aplicație și joc, de la browserul Chrome și până la orice rulezi pe PC se va desfășura într-un ritm mai bun, iar vitezele de top în accesarea fișierelor vor fi menținute pe o perioadă lungă de timp.

Bineînțeles, putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Am o singură rugăminte, să nu vă blocați la primul paragraf și totul să se rezume la discuția antica: HDD vs SSD.

Ați făcut pasul spre stocare PCIe Gen4? Care sunt opiniile voastre?

Categorii: hardware

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.