Am avut ceva produse la test de la compania poloneză Genesis și până acum am descoperit de fiecare dată gadgeturi corecte, cu un preț foarte bun la ceea ce primești. Nu că vreau să mă antepronunț, dar la fel este cazul și cu tastatura mecanică Genesis Thor 303 TKL.

Specificații pentru tastatura mecanică de gaming Genesis Thor 303 TKL

Tastatura mecanica de gaming Genesis Thor 303 TKL

 • Comutatoare mecanice Outemu Red Switch (Linear), cursă 4mm, actuare la 2mm, forță actuare 45 grame;
 • Timp răspuns: 1 ms;
 • Frecvență de eșantionare: 1000 Hz;
 • Durată de viață: 50 milioane actuări;
 • Layout: US, TKL size, 87 taste, 12 taste multimedia;
 • Sistem de iluminare RGB per key, personalizabil, 25 de moduri prestabilite de iluminare;
 • Dimensiuni: 355 x 136 x 36 mm;
 • Greutate: 865 grame.

Design

Tastatura mecanica de gaming Genesis Thor 303 TKL

Cutia cu exemplarul de test a ajuns la mine sigilată. Înăuntru, pe lângă tastatura propriu-zisă, mai apar două switch-uri de rezervă, două mici unelte prin care poți scoate tastele și switch-urile, una din metal, cealaltă din plastic, un set de abțibilduri și un ghid de pornire rapidă:

Fiind o tastatură în format TKL (Ten Key Less), adică una ce renunță la zona NumPad pentru a fi cât mai compactă, Genesis Thor 303 TKL se potrivește de minune pe birourile mai mici. Nu ocupă mult spațiu, dar este foarte grea raportată la dimesniuni. Prima impresie fix aceasta este imediat ce scoți produsul din cutie: parcă nu-ți vine să crezi cât este de grea.

Explicația este simplă: toată zona superioară, cea de sub taste să zic așa, este realizată dintr-o bucată zdravănă din metal. Genesis spune că este vorba despre aluminiu, dar la cât este de solidă această tastatură, ar putea fi vorba foarte bine și despre oțel. În fine, de reținut din toată această explicație este că Genesis Thor 303 TKL poate fi considerată armă albă în caz că ai nevoie să te aperi… Da, este chiar atât de solidă, de robustă și nu flexează absolut deloc indiferent cât am încercat să fac asta.

Pe partea spate, vedem că sunt doar patru piciorușe de sprijin. Doar că acestea sunt dintr-un cauciuc suficient de moale cât să genereze o aderență excelentă pe aproape orice suprafață. Inclusiv când folosești cele două picioare rabatabile spre a înclina mai mult tastatura, gripul se păstrează la fel.

Mi-a plăcut că firul poate fi tras direct către spate, dar și pe oricare dintre laterale, fiind câte un canal disponibil pe oricare dintre aceste trei direcții.

Dacă ar fi să vorbesc și despre sistemul de iluminare RGB, nimic de reproșat. Este de tip per key și poate fi personalizat în detaliu prin aplicația dedicată, dar standard există 25 de moduri de „joc de lumini”. Iluminarea este optimă și poate fi reglată și intensitatea ei, atât direct din tastatură (4 trepte și oprit), cât și din software-ul disponibil pe site-ul Genesis.

Singura nemulțumire pe care o pot găsi la acest capitol ține de calitatea plasticului de pe zona posterioară, precum și de unele finisaje de detaliu, ce lasă loc de îmbunătățire. Pe de altă parte, raportat la prețul său, aceste două neajunsuri pot fi considerate normale.               

Utilizare

Tastatura mecanica de gaming Genesis Thor 303 TKL

Înainte de a trece la aprecieri mai mult sau mai puțin obiective legate de modul de „operare”, haideți să vedem cum se prezintă aplicația de Windows concepută special și doar pentru Genesis Thor 303 TKL. 

Capturi de ecran din aplicația Genesis Thor 303 TKL:

Este un software pe cât de mic ca dimensiune de descărcare (2.67 MB), pe atât de simplu ca și concepție. Practic, sunt doar trei zone importante de setări. Cea pentru cele trei profile ce pot fi salvate direct în memoria tastaturii, cea pentru desemnarea unor înregistrări / scenarii macro și cea pentru iluminare.

Așa cum am spus și în capitolul precedent, iluminarea poate fi schimbată și direct din tastatură, fiind disponibile 25 de moduri presetate.

Tastatura mecanica de gaming Genesis Thor 303 TKL

Poți trece prin toate succesiv prin combinația Fn + Ins. Spre a schimba culoarea se folosește Fn + Del, pentru a crește / scădea intensitatea iluminării combini Fn + săgeatî sus / jos, iar pentru a regla viteza jocurilor de lumini utilizezi Fn + săgeată stânga / dreapta.

Acum, mai este de menționat că Genesis Thor 303 TKL propune și 12 taste multimedia, cele de la F1 la F12 având dublu rol când sunt apăsate în combinație cu tasta Fn.

Să trecem și la modul în care se pot schimba tastele. Simplu, doar folosești una dintre cele două mici accesorii din pachet și tragi în sus de butonul pe care vrei să-l scoți din locul său. Mai departe, dacă vrei să schimbi switch-ul (ai două de rezervă direct în cutia de retail) execuți aceeași manevră, cu aceleași mici unelte.

Ajungem și la cum „se simte” tastatura. Genesis Thor 303 TKL vine cu o cursă de 4 mm, în timp ce actuarea se face la circa 2 mm. Switch-urile Outemu Red sunt de tip liniar, așa că nu simți actuarea efectiv. Doar o idee, dacă ești cu adevărat atent, simți când se trimite comanda, când se realizează actuarea. Forța de apăsare este medie spre ușoară, cel puțin așa am simțit-o eu. Viteza de revenire a tastelor odată ce au fost apăsate este ridicată, dar nu cea mai rapidă. Oricum, nu am putut apăsa eu mai rapid succesiv tastele în asemenea mod încât butonul să nu fi revenit deja atunci când eu am apăsat din nou.

Mie mi-a plăcut cum se comportă tastatura Genesis Thor 303 TKL în orice tipo de utilizare. În special în jocuri se dovedește un partener de nădejde, dar nici la redactare nu e rea deloc, deși pentru mine nu este chiar ceea ce trebuie la așa ceva.

Preț

Tastatură mecanică de gaming Genesis Thor 303 TKL – 63 de Euro preț recomandat.

Concluzii

Tastatura mecanica de gaming Genesis Thor 303 TKL

Genesis Thor 303 TKL este o tastatură foarte solidă și care nu dezamăgește din aproape nicio direcție. Vine cu multe plusuri pentru prețul său și nu prea sunt motive pentru care să nu o pot recomanda.

Principalele puncte pro și contra pentru tastatura mecanică de gaming Genesis Thor 303 TKL:

PRO

 • extrem de solidă, cu o construcție ce pune accent pe robustețe;
 • foarte plăcută în utilizare;
 • tastele și switch-urile se schimbă extrem de facil;
 • iluminare RGB per key personalizabilă.

CONTRA

 • plasticul de pe spate și anumite finisaje de detaliu puteau fi mai bune.