Jolla Jolla este primul smartphone cu Sailfish OS, sistem de operare care se trage din MeeGo OS. Nu știu dacă mai vă aduceți aminte de MeeGo dezvoltat de către Nokia împreună cu Intel și părăsit în 2010 când Stephen Elop a anunțat parteneriatul cu Microsoft în ce privește telefoanele de top ale companiei finlandeze. Nokia N9 a fost singurul telefon cu MeeGo ce a ajuns pe piață.
Sailfish OS este dezvoltat de către o parte din echipa care se ocupa de MeeGo, de aici și interfața bazată pe swipe. Jolla Jolla l-au lansat în Finlanda, 450 de unități au fost vândute în primul lot. Mare parte din aceste unități au fost precomandate cu luni bune înainte. În zilele următoare, telefonul Jolla urmează a fi disponibil în statele vestice: Germania, Franța etc.
Mai întâi să parcurgem specificațiile lui Jolla Jolla: display IPS de 4.5 inch cu rezoluție 540×960 pixeli, procesor Qualcomm Snadragon 400 de tip dual-core la 1.4 GHz, Adreno 305 GPU, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare, microSD de până la 64 GB. Pe partea de conectivitate: 4G / LTE, Wi-Fi b/g/n, NFC, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS. În ce privește capacitățile foto și video: 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli. Bateria este de 2100 mAh, cântărește 141 gr. și 9.9 mm grosime.
Preț – 399 euro.
Este capabil să ruleze aplicații Android (80.000 le găsiți în Yandex store ce-l găsiți din fabrică pe Sailfish OS). Telefonul Jolla are și hărțile Nokia HERE Maps preinstalate
Care sunt șansele de succes pentru smartphone-ul Jolla cu Sailfish OS?
Spre zero. Minime.
Sailfish OS nu are suportul unui producător hardware de renume în genul Samsung, LG, Sony etc. De aici și neputința lor în a avea telefoane care să impresioneze la capitolul hardware. Le va fi greu să abordeze o piață deja suprasaturată cu telefoane Android, Windows Phone, iOS. Nu au cum să lanseze o gamă mai mare de modele cu care să abordeze zona high-end, mid-range și low-cost. Niciun operator telecom de renume nu își permite să riște cu Jolla Jolla. Ei gândesc în termeni de rentabilitate, ce merge în piață, iar auspiciile pentru un smartphone al unui brand necunoscut nu au cum să fie ofertante.
Prețul de 399 euro este ceva cam mare, Oppo N1 cu specificații superioare se cantonează la 449 euro. Google Nexus 5 prin țările europene cu suport pentru Play Store este și mai ieftin. Sailfish OS este interesant ca studiu de caz, iar atunci când vor oferi posibilitatea de a-l instala pe orice smartphone Android s-ar putea să atragă atenția unor geeks. Atât.
httpvh://youtu.be/lfAixpkzcBQ