Allview își pune mari speranțe în gama sa de televizoare, drept dovadă au deschis la Brașov o linie de asamblare pentru TV-uri cu diagonale cuprinse între 32 și 65 de inch.
Despre produsele ce vor ieși din acestă fabrică vom vorbi cel mai probabil cu alte ocazii, azi vedem la lucru un televizor din gama 2020, mai exact modelul Allview 40ePlay6100-F.
Review-ul video:
Specificații pentru Allview 40ePlay6100-F
Design
În cutia de retail primim, pe lângă televizor, telecomanda cu baterii compatibile, cele două picioare cu 4 șuruburi de montaj pentru ele, un cablu AV component, cablul de alimentare, certificatul de garanție, manual de utilizare și alte câteva pliante cu diferite informații:
Cele două suporturi sunt din plastic și se montează în doar câteva zeci de secunde. Acestea au aceeași nuanță cu banda de pe latura de sub ecran, un argintiu închis. Picioarele asigură o bună stabilitate televizorului, acesta nu se mișcă excesiv când este atins sau când este nevoie să cureți ecranul.
Pe marginea de jos vedem în centru și brandul Allview, sub care este un modul ce include LED-ul de status, ce poate lumina în roșu sau verde.
Marginile laterale și cea de deasupra ecranului sunt foarte înguste, despre acest lucru eram anunțați încă de pe cutie, unde stă scris ”Edgeless design display”. Într-adevăr, aceste laturi sunt foarte înguste și aduc un suflu fresh pe partea de design.
Spatele este fabricat în mare parte din metal, o bucată serioasă de tablă se întinde în jurul zonei de conectivitate ce iese ușor în relief. Mai jos de aceasta avem tot plastic.
Elementele de conectivitate sunt prezente majoritatea pe partea dreaptă (cum ne uităm din spate la televizor), cu modulul CI+ dispus în sus și cu intrarea pentru alimentare pe stânga.
Allview 40ePlay6100-F este bine fabricat, nimic nu mi-a lăsat impresia de produs de slabă calitate, iar designul este destul de plăcut pentru un astfel de televizor.
Ecran
Așa cum ne putem da seama din denumire, Allview 40ePlay6100-F aduce un panou cu diagonala de 40 inch. Ce nu aflăm imediat din denumire este rezoluția, ce se oprește la un Full HD, deci nu urcăm către zona de Ultra HD. Densitatea formată din raportul rezoluției la diagonală este de circa 55 ppi, nimic spectaculos, dar care nu pune probleme dacă urmărești conținutul de la o distanță mai mare de 2 metri.
Nu am găsit detalii despre ce tip de panou folosește Allview 40ePlay6100-F, dar din experiență aș aprecia că este vorba despre unul de tip VA. Asta înseamnă contrast înalt, cu un negru bine reprezentat și culori vii. Pe de altă parte, unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai extinse, imediat ce treci peste 30 de grade față de perfect perpendicular vei observa pierderi calitative, cu nuanțe mai șterse și contrast scăzut.
Luminozitatea maximă este de circa 230 cd/mp, această valoare fiind atinsă către baza ecranului. Odată ce urci către marginea de sus, luminozitatea scade până spre 190 – 200 cd/mp, ceea ce înseamnă că acest televizor nu este cel mai potrivit pentru spațile cu multă lumină ambientală.
Rata contrastului nativ este de 5000:1, iarăși nimic extraordinar, însă asta nu reprezintă nici pe departe o problemă. Ba chiar aș spune că pentru un Dynamic Range cât mai extins este normal să setezi rata contrastului undeva pe la 60 – 65%. Apropo de intervalul dinamic, acesta este destul de bun pe Allview 40ePlay6100-F cu mențiunea că zonele luminoase sunt de multe ori supra expuse de algoritmul de analiză și redare a imaginii.
Reprezentarea culorilor în modurile presetate din fabrică este destul de bună. Nu sunt diferențe mari între cele 7 preseturi (Utilizator, Standard, Intens, Sport, Film, Joc și Economisirea energiei), deși nici nu pot spune că nu se observă chiar nicio modificare.
Deviații DeltaE în modurile standard de imagine de pe Allview 40ePlay6100-F:
După cum se poate observa din capturile de ecran de mai sus, deviațiile Delta E nu sunt prea scăzute în niciunul dintre modurile de afișaj, cel mai bun ar fi modul Film.
Deviații DeltaE după calibrare Allview 40ePlay6100-F:
După calibrarea culorilor, Allview 40ePlay6100-F a adus o îmbunătățire considerabilă a valorilor Delta E, ce au coborât în medie la 3.8 pentru Delta E94 și până la 7.2 în Delta E2000. Valorile maxime au fost de 15.1 pentru Delta E94 și de 22.4 pentru Delta E2000, ]n ambele cazuri în dreptul culorii albastru.
Dacă ar fi să vorbim despre cum se descurcă Allview 40ePlay6100-F cu scenele cu mișcări rapide, ar trebui să recunosc că nu am observat absolut nimc grav aici. Fotbalul, baschetul sau orice alt astfel de sport nu pun probleme, doar foarte rar mai apare ceva ghosting sau pixelare în jurul subiectului, însă doar în condiții de scene puternic contrastante și nici atunci nu mi s-a părut ceva de netrecut cu vederea.
Fenomenele de light bleeding sunt observabile doar dacă chiar le cauți, folosind ecrane gri, însă în condiții normale de vizionare nu există nimic deranjat. Aș spune că un ochi neavizat nu va observa nimic în neregulă nici măcar pe ecranul gri.
În esență, imaginea oferită de Allview 40ePlay6100-F este în linie cu așteptările mele de la un televizor din zona de preț unde concurează acesta. Nu mi s-a părut că ar ieși cu ceva în evidență, dar nici nu mă pot plânge de ceva sau, mai bine spus, nu aș vedea vreun detaliu de analiză la care să spun că am găsit probleme majore.
Sunet
Ei bine, aici ar fi prima deficiență pentru Allview 40ePlay6100-F. Sunetul este ok doar dacă nu-ți dorești să asculți la un volum de peste 50%. Spun asta fiindcă la volum scăzut nu vei observa imediat lipsa de dinamică, lipsa bass-ului sau a fidelității. Imediat ce vrei mai multă intensitate începe și dezamăgirea.
Calitatea sunetului este slabă, doar frecvențele medii aș spune că sunt relativ bune, mă refer în special la voce, ce este clară, indiferent de timbru. În rest, înaltele sunt acolo fără a suna plăcut, iar frecvențele joase nu prea există.
Volumul maxim nu este nici el de lăudat, ba din contră. Mai mult, chiar dacă cursorul ce indică intensitatea volumului se mișcă, în fapt, odată ce treci de 30 – 40%, creșterea nu mai este deloc în același ritm ca până acolo, proporțională cu indicația cursorului.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Unul dintre punctele cu care Allview 40ePlay6100-F vrea să-și atragă clienții este dat de sistemul de operare ce transformă acest televizor într-unul smart. Vorbim despre Android TV în ediție 9.0 Pie, ce integrează și Google Chromecast.
Mai întâi să vă vedem cum arată meniul OSD, cel cu setările televizorului ce nu au nepărat legătură cu sistemul de operare:
Procesorul este unul de tip quad-core ce lucrează la o frecvență maximă de 1.3 GHz, cu nuclee de tip ARM Cortex-A53. Acceleratorul grafic este un Mali-470, ce reușește să se descurce admirabil cu jocurile simple din Play Store.
Din păcate memoria RAM de doar 1 GB nu este suficientă pentru jocurile mai grele, iar când se realizează actualizări sau instalări de aplicații în fundal, totul începe să se miște în reluare. Spațiul intern de stocare este de 8 GB, dar utilizatorul poate folosi doar circa 4.6 GB.
Capturi de ecran din AIDA64 cu informații despre televizorul Allview 40ePlay6100-F:
Sistemul de operare, așa cum spuneam, este un Android TV 9.0 Pie. Acesta oferă multe posibilități pentru un televizor, mă refer aici în special la lista extrem de extinsă de aplicații ce pot fi instalate.
În rest, Android TV 9.0 Pie se mișcă destul bine pe Allview 40ePlay6100-F, cu toate că mai apar și unele întârzieri. Totuși, pentru gama aceasta de preț, mie mi se pare totul ok.
Fără a fi vina televizorului, ci a Android TV, navigarea prin toate meniurile și setările acestui sistem de operare este ceva mai greoaie, nu tocmai ușor de parcurs prin intermediul unei telecomenzi clasice.
Capturi de ecran din interfața sistemului de operare Android TV 9.0 Pie de pe Allview 40ePlay6100-F:
Conectivitate
Allview 40ePlay6100-F aduce Wi-Fi de tip 802.11 b/g/n și Bluetooth 4.0 pe partea de conectivitate fără fir. Pe de altă parte, nu excelează la porturile fizice pe care le oferă. Există ce-i drept două porturi USB, dar ambele sunt de tip 2.0 și 2 porturi HDMI, care mi se par insuficiente. Caz propriu: folosesc 2 din cele 4 porturi HDMI de la televizorul meu – intrare Player BluRay și intrare PC, iar dacă aș avea și receiver pentru satelit aș avea nevoie și de cel de-al treilea, nu?
La Allview 40ePlay6100-F mai găsim intrare AV component prin jack de 3.5 mm cu 4 contacte, ieșire digitală de sunet, port LAN RJ-45 și două mufe RF, cablu și satelit. Să nu uit de modulul CI+.
Telecomandă
Telecomanda ce controlează televizorul Allview 40ePlay6100-F arată bine și este solidă. Chiar dacă ar putea părea altfel, ea este realizată în totalitate din plastic, cu partea frontală ce vrea să imite metalul. Aici, vedem o textură și o culoare argintie ce te duc cu gândul la aluminiu, dar este de fapt plastic, unul ce se simte plăcut la atingere.
Pe lângă butoanele clasice ale oricărei telecomenzi de televizor, cea de la Allview 40ePlay6100-F mai aduce butoane scurtături către Netflix, Prime Video, YouTube și Google Play. Mai mult, avem și un buton dedicat asistentului Google, ce poate primi comenzi vocale prin intermediul microfonului de pe telecomandă. Pentru a folosi această funcție, telecomanda se conectează prin Bluetooth la Allview 40ePlay6100-F, acesta fiind primul pas atunci când deschizi inițial televizorul.
Preț
Televizor Allview 40ePlay6100-F – 1.100 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).
Concluzii
Allview 40ePlay6100-F nu este deloc un televizor rău pentru prețul actual, cel de mai sus care este la ofertă, cu reducere de la costul inițial de 1.500 de lei. Pentru suma întreagă aș fi apreciat altfel acest televizor, dar la puțin peste 1.000 de lei pot spune că Allview 40ePlay6100-F nu-i o alegere rea.
Spun asta mai ales referindu-mă la sistemul de operare Android TV 9.0 Pie, ce oferă multe posibilități, la integrarea Google Chromecast și la telecomanda cu Bluetooth ce include microfon spre a putea folosi asistentul Google.
Imaginea este ok, dar nimic de lăudat, cum nici de criticat nu ar fi. Sunetul în schimb este foarte slab, iar ansamblul hardware ar fi meritat o cantitate dublă de RAM pentru ca sistemul de operare să ruleze mai fluid.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul Allview 40ePlay6100-F:
PRO
- Android TV 9.0 Pie oferă multe opțiuni și extrem de multe aplicații ce pot fi instalate;
- Google Chromecast integrat;
- Wi-Fi și Bluetooth;
- telecomandă cu conectivitate Bluetooth ce permite folosirea asistentului Google prin microfonul integrat.
CONTRA
- sunet de slabă calitate;
- doar două porturi HDMI s-ar putea dovedi insuficiente pentru unii utilizatori;
- memoria RAM de doar 1 GB face ca uneori sistemul de operare să ruleze cu lag.